Dolar 32,5884
Euro 34,8559
Altın 2.505,24
BİST 9.679,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

EĞİTİME DAİR

EĞİTİME DAİR
REKLAM ALANI
25 Mayıs 2023 14:42 | Son Güncellenme: 25 Mayıs 2023 14:43

SINAVLAR

Sınav (imtihan) kişinin belirli bir konu hakkında edindiği bilgiyi veya deneyimi ölçmek için kullanılan yöntemdir.

Sınav, kişinin edindiği bilgiyi verilen kısıtlı zaman dilimi içerisinde en iyi şekilde ifade etmesidir.

Sınav kaçınılmazdır. Dünyanın neresine giderseniz gidin, eğitimde sınav vardır, olacaktır.  Ölçme ve değerlendirme için olmazsa olmazdır. Mesele sınavın araç gereçleri ve doğru değerlendirilmesidir.

Eğitimin hemen her kademesinde yazılı, sözlü ve uygulamalı sınavlarla sınıf- kademeler arası geçiş yerleştirme aracı olarak sınavlar kullanılır.( LGS- YKS- AYT-TYT v.b)

Sınavlar eğitim ve öğretim sonrası kamu- özel sektör personel seçme- yerleştirmede de karşımıza çıkmaktadır.( KPSS- Görevde Yükselme- Ünvan Değişiklikleri v.b)

Kamuda yapılan tüm yazılı sınavlar sonucunda mülakat gibi sübjektif değerlendirmelertartışmalara hatta hukuki sorunlara yol açmaktadır.

Torpil, adam kayırma, nepotizm gibi suistimallere açık mülakat sistemleri süratle sonlandırılmalıdır. Yazılı sınav sonucu atama ve adaylık- stajyerlik süreçlerinde performansa dayalı değerlendirme yapılmalıdır. Tıpkı özel sektör personel rejiminde uygulanan performansa dayalı ölçme değerlendirme sistemlerinde olduğu gibi…

Ülkemiz nüfusu özellikle de genç nüfusu nedeniyle iş istihdamında yaşanan zorluklar sınavların objektif yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Sınav öncesi çalınan sorular, özensiz, dikkatsiz hazırlanan sınav soruları ve uygulama hataları bir çok defa sınavların iptaline yol açmış, sisteme olan güveni azalmıştır.

Sınav sistemlerine ve kurumlarına olan güvenin yeniden tesisi ancak liyakatli yönetici, başarılı organizasyon ve uygulama ile sağlanabilir.

Sağlıklı, mutlu ve eğitimli kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.