Dolar 32,5735
Euro 34,8792
Altın 2.436,02
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

EĞİTİME DAİR

EĞİTİME DAİR
REKLAM ALANI
8 Haziran 2023 09:30 | Son Güncellenme: 7 Haziran 2023 20:09

LİSELERE YERLEŞTİRME SİSTEMİ

 

Yaklaşık 1 milyon 250 öğrencinin girdiği Liselere Giriş sınavı (LGS) 4 Haziran Pazar günü yapıldı. Sonuçları 26 Haziran’da açıklanacak.

Veliler ve öğrenciler sonuçların doğru değerlendirilip, doğru tercihle arzu ettikleri liselere yerleşme sürecine girdi.

İyi bir üniversite için iyi bir liseye yerleşmeyi amaçlayan  öğrencilerin öncelikli hedefi sınavla öğrenci alan okullar olacaktır. Sıralama sınavı olan LGS ‘de yüzdelik dilim olarak yüzde 10’luk dilime giren öğrenciler Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Anadolu Liseleri, Proje İmam Hatip Liseleri ve Meslek Liselerinin sınavla öğrenci alan Teknik Liselerini tercih edebilmektedirler.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önümüzdeki günlerde yerleştirme takvimine göre sonuçlarla birlikte lise kontenjanları kılavuzla açıklanacaktır. 1. Yerleştirme başvurularının ardından 2. Yerleştirme ve nakil başvuruları alınarak, kesin kayıtlar yapılabilecektir. Hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler adrese dayalı sistemde ikametlerine en yakın liseler yıl sonu okul başarı puanı(diploma notu) ile yerleştirileceklerdir. Mahalle okulu diye de tabir edilen bu okullara kontenjan yetersizliği nedeniyle yerleşemeyen öğrenciler İlçe kayıt yerleştirme komisyonu tarafından boş kontenjan olan ikametlerine en yakın okullara re’sen yerleştirileceklerdir.

Özel okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler, devlet okullarına tercih yapamayacaktır. Meslek liselerini tercih etmek isteyen öğrenciler için adres sorgulaması yapılmayacaktır.

 Sınavsız okul tercihlerinde kontenjan ve yıl sonu başarı puanı esas alınacaktır.

LGS sonuçlarına göre liselere yerleştirme dışında öğrenciler için önemli bir seçenekte yetenek sınavı ile öğrenci alan Spor Liseleri ve Güzel Sanatlar liseleridir.

Milli Eğitimin her yıl rehber öğretmenlerden oluşturduğu tercih danışma merkezleri bu süreçte velilerin ve öğrencilerin hizmetinde olacaktır.

Yerleştirme sürecin sağlıklı yürütülebilmesi için mutlaka Rehberlik ve Psikolojik Danışma hizmeti alınmalıdır. Öğrenciyi tanıyan öğrencinin mezun olduğu ortaokulun rehber öğretmeni mutlaka danışılmalıdır. Ayrıca tercih edilmesi düşünülen okullarda ziyaret edilerek, o okulun rehber öğretmenleri ve yöneticileri ile bir araya gelinmelidir.

Tercih edilecek okulların fiziki, sosyal, kültürel özellikleri, öğretmen kadroları, mezunları, ulaşım, barınma v.s diğer özellikleri araştırılmalıdır.

Sınavların bir amaç değil, araç olduğu gerçeğine unutmadan ailelere bu sınavın sonuçlarını sağlıklı değerlendirmeleri ve çocuklarına iyi bir gelecek için çocukların ilgi, yetenek ve becerilerine uygun  doğru bir lise seçebilmelerini temenni ediyorum.

     Sağlıklı, mutlu ve eğitimli kalın…

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.