Dolar 32,5289
Euro 34,8049
Altın 2.431,63
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 19°C

EĞİTİMİN DENETİMİ

EĞİTİMİN DENETİMİ
REKLAM ALANI
28 Nisan 2023 14:25

Denetim; kurumun, işletmenin önceden belirlenmiş amaçlarına, hedeflerine uygunluğunu, seviyesini ve sonuçlarını ölçmektir.

       Eğitim denetimi ise, eğitim sürecinin olumlu olumsuz yönlerinin değerlendirilmesi, ölçülmesi ve raporlanmasıdır.

Ülkemizde eğitim denetimi ilgili amir yöneticiler ve eğitim müfettişleri tarafından yapılır.

Eğitim Müfettişliği; merkez (bakanlık Müfettişleri), taşra ( Eğitim Müfettişleri) şeklinde teşkilatlanmıştır.

İlköğretim Müfettişliği ünvanı ile başlayan bu meslek elemanları Eğitim Denetmeni, Maarif Müfettişi ve son olarak da Eğitim Müfettişliği ünvanı ile görevlerine devam etmektedirler.

      Eğitim Müfettişliğinin görev ve sorumlukları rehberlik, inceleme ve soruşturma olarak tanımlanabilir.

Eğitimin sahadaki en etkili yöneticilerinden olan müfettişler, en ücra köylere, okullara kadar ulaşarak, öğretmenin, yöneticinin yanında olmakta, onlara rehberlik yapmaktadır. Eğitimin sürecinin stratejileri, mevzuatı, motivasyonu ve iletişim gibi temel konularda eğitim liderliği sergilemektedir.

İnceleme ve soruşturma görevlerinde ise eğitimde ortaya çıkan sorunları, şikayetleri incelemekte, araştırmakta ve raporlayarak yönetim kademelerine çözüme dayalı görüş ve önerilerini sunmaktadırlar.

    Eğitimde adaletin temsilcileri olan müfettişlerden , görevlerini icra ederken adil, objektiv, çözüm odaklı ve şeffaf omları beklenir.

Eğitim Müfettişliği, belli bir eğitim donanımına ve eğitimine sahip olunması gereken bir rehberlik ve danışma kariyer mesleğidir.

Geçmişte üniversitelerdeki  eğitim yönetimi ve denetimi alanlarından mezun öğretmenlerin yoğun ilgi gösterdiği  bu mesleğe, bakanlığın açtığı seçme sınavları ve mülakatla müfettiş alınmaktadır.

Son yıllarda Eğitim Müfettişliğinin özlük ve mali haklarındaki gerileme nedeniyle öğretmenlerin ve yöneticilerin bu mesleğe olan ilgisi azalmış, bu nedenle de illerde müfettişlerin sayısı bir hayli azalmıştır.

Eğitimin tüm paydaşlarında olduğu gibi Eğitim Müfettişliğinin sistem içerisinde etkisinin, yetkisinin artırılması, çalışma şartlarının, özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir.

     Denetimsiz eğitim ve yönetim olamayacağı gibi denetim elemanı,  eğitim müfettişi olmadan eğitim olamaz.

Yönetimin, eğitimin en etkili unsurlarından denetimden, denetlenmeden korkmayalım…

     Sağlıklı, mutlu ve eğitimli kalın…

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.