Dolar 32,5576
Euro 34,8984
Altın 2.434,51
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Ekmeğin gramı 200’e düşecek, fiyatı aynı kalacak

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, 2018 yılında ekmeğe zam yapmayı düşünmediklerini ancak ekmeğin gramajının 200 grama düşeceğini söyledi

Ekmeğin gramı 200’e düşecek, fiyatı aynı kalacak
REKLAM ALANI
20 Aralık 2017 20:41

Samsun’da 2015 yılından bu yana ekmeğin 250 gramı 1 TL’den satılıyor. Artan maliyetlere rağmen ekmeğe zam yapmadıklarını ve çevre illere oranla ucuz ekmek sattıklarının ifade eden Yılmaz Yiğit, yeni yılda ekmeğe uygulanacak politikalar hakkında açıklamalarda bulundu.

“EKMEĞİN KÜÇÜLMESİYLE İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLECEĞİNE İNANMIYORUM”
Ekmeğin gramında düşüş yaşanacağını belirten Yılmaz Yiğit, “Ekmeğe en son 2015 yılının başında zam yaptık. Yaklaşık 36 ay ekmeğe zam yapmadık. Türkiye’de ekmek kodeksiyle alakalı bir takım değişiklikler oldu. Önceden ekmeğin taban gramajı 250 gramken, şu anda 200 grama düştü. Bu kararı da ekmek israfının önüne geçmek için aldılar. Samsun’da bundan 20 yıl önce günlük kişi başına tüketilen ekmek miktarı erkeklerde 300 gramken, bugün 200 gram civarındadır. Kadınların da günlük 150 gram ekmek tükettiği hesaplanmış. Buna bakarak ekmeğin gramajının çekilmesi fırıncının lehine oldu. İsraf açısından bakarsak ise ekmeğin küçülmesiyle israfın önüne geçileceğine inanmıyorum. Ekmek israfının en büyük sebebi fırın enflasyonu ve bayi marketlerin fazlalığı. Durum böyle olunca ekmekler iadeye düşüyor ve bu ekmeklerin geri dönüşü olmuyor” dedi.

“EKMEĞİN KÜÇÜLMESİ ‘GİZLİ ZAM’ DEĞİL”
Ekmeğin gramajının düşürülmesinin gizli zamla alakası olmadığını ifade eden Yiğit, “Ekmeğe kısa vadede zam yapmayı düşünmüyoruz. 2018 yılının birinci ayından sonra durumu tekrar gözden geçireceğiz. Enflasyonu yüzde 9’dan hesaplarsak 3 yıl içerisinde ekmeğimize yüzde 30 oranında bir maliyet bindi. Çevre illerimiz ekmeğe zam yaptıkları için ekmeği bizden yüzde 25 pahalıya satıyorlar. Biz bunlara göğüs germeye çalışıyoruz. Samsun’da toplam 430 fırınımız var. Bunların da çıkarını düşünmemiz lazım. 200 gram ekmekler Resmi Gazete’de yayımlandı. Yılbaşından sonra uygulamaya başlanacağı söyleniyor. Ekmeğinin gramajının düşürülmesi ‘gizli zam’ olarak değerlendirilmez. Ekmeğin kilogramının 2018 yılı ilk 6 ay içerisinde 5 liranın üstüne çıkmayacağı açıklandı. Gizli zam, fırsatçılık gibi açıklanabilir. Samsun’da 3 senedir ekmeğe zam gelmedi. 200 gram ekmek 1 liradan satıldığında zaten kilogram bazında ekmeğin kilosu 5 lira olmuş oluyor. Bu da ekmeğe gizli zam yapılmadığını gösteriyor” diye konuştu.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.