Dolar 32,4378
Euro 34,7998
Altın 2.430,42
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 16°C

EMEKÇİ, MEYDANA ÇIKIYOR!

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK) Samsun Dönem Sözcüsü Erdem Avcı, “Resmi enflasyon bile son 25 yılın rekorunu kırdı. Yeter artık. Zamlar geri alınsın” dedi

EMEKÇİ, MEYDANA ÇIKIYOR!
REKLAM ALANI
7 Haziran 2022 16:59

Samsun’da KESK Dönem Sözcüsü Tarım Orkam-Sen Şube Başkanı Erdem Avcı, son günlerde artan hayat pahalılığı ile ilgili yaptığı açıklamada hükümeti sert sözlerle eleştirdi ve, “Artık yeter, zamlar geri alınsın” çağrısında bulundu.

KRİZİN YÜKÜ YOKSUL EMEKÇİDE
KESK Samsun Şubesi’nde yapılan açıklamada Erdem Avcı, “Milyonlarca yoksul emekçi, emekli, memur ekonomik krizin yükünü sırtlanmaya devam ediyor. Hemen her gün en teme l ihtiyaçlarımıza fahiş zamlar geliyor, öyle ki artık zamları takip edemez durumdayız” dedi.

SİYASİ İKTİDARIN APARATI TÜİK
Mayıs ayı resmi enflasyon verilerine dikkati çeken Avcı, “Siyasi iktidarın aparatı haline gelen TÜİK vasıtası ile açıklanan verilere göre resmi enflasyon, Ali Cengiz oyunları ile takla attırılan rakamlara rağmen son yirmi beş yılın en yüksek seviyesine çıkmış bulunuyor. Halkın, emekçilerin yaşadığı gerçek enflasyon ise en hız kesmeden devam eden zam sağanağı ile TÜİK verilerini katlamaya devam ediyor. Bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre enflasyon Mayıs ayında; aylık % 2,98 beş aylık % 35,64, yıllık ise % 73,5 artmıştır. Ulaştırma enflasyonundaki artış yıllık %107,62 olurken özelikle kamu emekçileri olarak aralarında bizlerinde bulunduğu dar gelirli tüm kesimler için en önemli kalem olan gıda enflasyonu ise yıllık %91,63’e tırmanmıştır. Bugün açıklanan yıllık %73,5 oranlı enflasyon 1997’deki %99,09 yıllık enflasyonundan bugüne son 25 yılda ulaşılan en yüksek resmi enflasyon rakamıdır” diye konuştu.

“Resmi enflasyon halkın maruz bırakıldığı gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan masa başı sanal rakamlarına, enflasyonu düşürmek için başvurulan hilelere rağmen son 25 yılın en yüksek oranına çıkmıştır” diyen Avcı, ayrıca şunları söyledi:

“Bugün açıklanan TÜİK verilerine göre sadece tüketici enflasyonu değil, üretici enflasyonu da rekor üstüne rekor kırmaktadır. Üretici Enflasyonu (Yİ-ÜFE) aylık %8,76, yıllık %%132,16 artmıştır. ÜFE /TÜFE makasındaki 1 yıldır görülen ve fark emekçilerin alım gücünün bilerek baskılandığını sermaye lehine bir ücret politikası uygulandığının açık göstergesidir.

KESK olarak en başından beri TÜİK vasıtası ile açıklanan resmi enflasyon verileri ile çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon arasındaki uçuruma dikkat çekiyoruz. En çok tükettiğimiz ürünlerden sadece bir kısmına yer verebildiğimiz aşağıdaki tablo son bir yılda yapılan zamlar sonucu yaşanan gerçek enflasyon ile resmi enflasyon arasındaki uçurumun gün geçtikçe daha derinleştiğini ortaya koymaktadır.

‘ENFLASYON FARKI’ SAFSATASI!
Bugün itibari ile ortalama 4 bin 674 TL olan ortalama kamu emekçisi emeklisi maaşı çoktan açlık sınırı altında kalmıştır.
6 bin 623 TL olan ortalama kamu emekçisi maaşı ile açlık sınırı arasındaki makas kapanmıştır. 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisi yıla sadece %7,5 maaş artışı ile başlamıştır. Beş aylık resmi enflasyon % 35,64 olsa da halkın aynı dönemde yaşadığı hayat pahalılığı en az %70’tir. Tüm bunlara rağmen siyasi iktidar 6 milyon kamu emekçisine ve emekliye temmuz ayında verilecek ‘enflasyon farkı’nı düşük tutmanın, rakamlara takla attırmanın derdindedir. Oysa gittikçe ağırlaşan koşullarda ‘Memura müjde, şimdiden %28 enflasyon farkı alacaklar’ safsatalarının hiçbir karşılığı yoktur.”

Tüm tüketim maddelerine yapılan zamların geri alınmasını, KDV’nin tamamen kaldırılmasını isteyen Erdem Avcı, “Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV sıfırlanmalıdır. Halkın, emekçilerin cebinden alıp, beşli çeteye, yandaşlara aktarmanın aracı olan Kamu Özel İş birliği Projeleri, Döviz Garantili İhaleler sonlandırılmalıdır” dedi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.