Dolar 32,5017
Euro 34,7771
Altın 2.490,70
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

ERİŞEBİLİRLİK VE ACİL DURUMDA GÜVENLİ TAHLİYE

Sibel KİŞİOĞLU’nun kaleminden..

ERİŞEBİLİRLİK VE ACİL DURUMDA GÜVENLİ TAHLİYE
REKLAM ALANI
26 Ekim 2020 13:28

Engelli ve yaşlı bireylerin binalara girişinin kolaylıkla sağlanması için malumumuz olduğu üzre rampalar zorunlu. Her ne kadar olması gereken standartta yapılmasa, denetlenmese de öyle veya böyle bina girişlerinde rampalar var.

Şimdi gözünüzü ve dikkatinizi iyice verin binalara. Her binada yangın çıkışı, yangın merdiveni var değil mi?  çünkü bu da kanuni zorunluluk.

Maalesef yaşadığımız binaların çoğunda yok bu olanak. Ama resmi kurum ve kuruluş binaları, oteller, çok katlı işletmeler hele hele hastaneler için hayati önem daha da artıyor.

Hastaneleri ele alıp tüm binaları onların ışığında değerlendirelim derim. Yaşlı, hasta, engelli vatandaş rampayı kullandı içeri girdi diyelim. Sonra asansörle ilgili kata çıktı. Ne güzel değil mi kolayca erişti. Peki tam bu sırada Allah korusun ama bir düşünün yangın, deprem gibi bir felaketin olduğunu ve binanın tahliye edilmesi gerektiğini. Sedyeler, tekerlekli sandalyeler, hastayla beraber dışarı çıkması gereken cihazlar nasıl güvenle tahliye edilecek ? Hangi hastanenin sayfasına girseniz hepsinin sözde tahliye planı, iş planı var. Merdivenler,yangın merdivenleri, ve çok kontrollü olarak kullanılması mümkünse kullanılacak asansör. HAP planı olarak sistemlerde görününen bu plânlar sizce de eksik değil mi?

Bu planda öncelik tahliyeden önce güvenli alana geçmeyi,daha zor durumda binadan çıkışı hedefler.  Peki ya merdiven yıkıldıysa, asansörü kullanmak imkansızsa tekerlekli sandalye, sedye, teknik ekipman acilen nasıl tahliye edilir?

Sahi nasıl o dönme dolap gibi merdiven kullanılacak? Kim sırtlayıp hastaları merdivenden indirmeye çalışacak ve kaç kişi kaç kişiyi taşıyabilecek?

Acil durumlarda kullanılmak üzere geniş, uygun eğimde rampalar ile bu sorunlar minimuma iner oysa. Yangın çıkışından geniş kapılarla bağlantılı sizi hayata bağlayan acil durum rampaları sizce de demir dönmeli merdivenlerden daha güvenli değil mi ?

Ben tedavi gördüğüm Ankara’da ki bir hastanemde yıllar önce bu sistemin kurulduğunu gördüm ve nasıl düşünemedim, ne güzel bir uygulama diye düşündüm. Betonarme,1,5 metre genişlik ve kaymayı engelleyecek ölçüde bir eğimle yapılmış. İşte onu gördüğümde gerçek güvenliğin ne olduğunu hissedip huzurla tedavimi oldum. Umarım bu uygulama yaygınlaşır hatta zorunlu hale gelir tüm binalar için. Belki dipdibe binalardan da kurtuluruz bu vesile ile.

Hayal mi, imkansız mı ? Bence asla değil peki sizce ?

Elele versek talep etsek ve asla bundan vazgeçmesek başaramaz mıyız, sesimizi duyuramaz mıyız?

Hayat çok değerli, bizler çok değerleyiz ve herşeyin en iyisini, en güvenlisini hakediyoruz.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.