Dolar 32,5511
Euro 34,9436
Altın 2.423,38
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

KIŞ AYLARINA GİRERKEN Güçlü bağışıklık sistemi nasıl oluşturulur?

Ahmet Selman Duman’ın Kaleminden…

KIŞ AYLARINA GİRERKEN Güçlü bağışıklık sistemi nasıl oluşturulur?
REKLAM ALANI
15 Ekim 2018 12:34

Bafra’da Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi bulunan Diyetisyen Ahmet Selman Duman anlatıyor.
Sonbahar ayları geride kalıyor. Uzun kış ayları bizleri bekliyor. Kış aylarına güçlü metabolizma ve etkin bağışıklık sistemi ile girmek bizi hastalıklara karşı koruyacaktır. Bunun formülü aslında basit: ‘Dengeli ve düzenli beslenmek’.
YOKSA KAHVALTI YAPMIYOR MUSUNUZ?
Kış aylarında vücudumuz ve metabolizmamız kendini koruma altına alarak daha yavaş çalışmaya başlar. Bağırsak hareketlerimiz azalarak besinleri daha yavaş sindirmeye başlayabiliriz. Bu da kilo artışının habercisi demektir. Sabahları uyandığınızda aç karnına 1 bardak su içerek metabolizmanızı aktif hale getirin. Ardından mutlaka kahvaltı öğünü yapılmalıdır. Bu öğünde sindirim sistemini zorlamayacak, hafif ve etkili bir öğün yapılmalıdır. Hamur işleri, poğaça, kızartma, şekerli ve işlenmiş besinler yerine yumurta, peynir, tam buğday ekmeği, zeytin ve meyveden oluşan bir kahvaltı modelini tercih edin.  Böylece hastalıklara karşı bizleri koruyacak vitamin ve minerali vücudumuza almış oluruz. Güne kahvaltısız başlamak bağışıklık sistemi zayıflığının en temel nedenlerinden biridir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ HANGİ BESİNLER GÜÇLENDİRİR?
Kış aylarına yaklaşırken balıklar tezgahları süslemeye başladı. Haftanın iki günü yağlı balıklardan palamut, uskumru ve çipura tüketebilirsiniz. Balığın yanında mutlaka C vitamin deposu bir salata tüketin. Böylelikle balıktaki proteinin vücut tarafından daha iyi kullanılmasını sağlarsınız. Balık sevmeyenler veya yiyemiyor olanlar uzman kontrolünde balık yağı tableti alabilirler.
İmdadımıza yetişecek bir diğer yemek de çorba. Haftanın iki günü mercimek, tarhana, ayranaşı gibi bitkisel protein ve baklagil yönünden zengin çorbalara yer verin. Ayrıca vitamin ve mineral bakımından zengin sebze yemeklerini sofranızdan eksik etmeyin. Bu yemekleri zeytinyağlı pişirebileceğiniz gibi içerisine kıyma/kuşbaşı et/yumurta ekleyerek protein yönünden zenginleştirebilirsiniz.
Gün içerisinde mevsim meyvelerinden mandalina, portakal, greyfurt, kivi gibi C vitamininden zengin meyvelere yer vererek bağışıklığınızı güçlendirin. Ayrıca kuşburnu, yeşil çay, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çaylarını gün içinde tüketebilirsiniz.
Öğünlerinize yoğurt, ayran, kefir, cacık gibi probiyotikten zengin besinler ekleyerek bağışıklık sistemini ve sindirim sisteminizi güçlendirin. 
OLMAZSA OLMAZIMIZ SU…
Vücudumuzun %60’ı sudur. Su, vücudumuzun yaşamsal faaliyetleri için en temel ihtiyacımızdır. Dolayısıyla güçlü bir bağışıklık ve metabolizma için gün içerisinde aralıklarla 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Su tüketimini artırmak adına sularınızı aromalandırabilirsiniz. Örneğin; 1/2 limon, 1 adet sade maden suyu,  3 adet karanfil, 1 adet çubuk tarçın ve elma dilimleri ile hazırlayacağınız 2 litre suyu gün içerisinde keyifle yudumlayın.
Beslenmeniz sağlığınız, sağlığınız beslenmeniz olsun.        

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.