Dolar 32,3283
Euro 35,0825
Altın 2.297,56
BİST 8.989,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Süper Etkisi Olan 10 Baharat

Diyetisyen Ahmet Selman Duman anlatıyor..

Süper Etkisi Olan 10 Baharat
REKLAM ALANI
3 Aralık 2018 15:26

Bafra’da Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi bulunan Diyetisyen Ahmet Selman Duman anlatıyor. Kökeni insanlık tarihine dayanan, uğruna savaşlar verilen, şifalı özellikleri ile sağlığı koruyan ve geliştiren baharatları tezgahlardan eksik etmeyin. Gelin harika etkileri olan baharatları tanıyalım.
Zencefil
İyi bir öksürük kesici olmasının yanı sıra bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır. Oleorezin ve gingeral etken maddeleri ile yorgunluk ve stres ile mücadele eder. Bazı kaynaklar zencefilin araba ve deniz tutması diye tabir edilen bulantı ve kusma rahatsızlığına iyi geldiğini bildirmiştir. İbni Sina’nın Tıbbın Kanunu adlı kitabında zencefilin hazmettirici, gaz sökücü, hafızayı güçlendirici ve erkeklerde sperm sayısını artırıcı etkileri olduğunu bildirmiştir.
Zerdeçal
İçeriğindeki kurkumin etken maddesi ile kansere karşı mücadele eder. Kötü kolesterol seviyesini(LDL) düşürmeye yardımcıdır. Antioksidan özellik gösterdiğinden iyi bir toksin atıcıdır.
Tarçın
Kan şekerini dengeleyici özelliği olduğundan özellikle tip-2 diyabet ile mücadelede önemli görevi vardır. İçeriğindeki kumarin ve polifenoller insülin direncine karşı insülin hassasiyetini artırır. Hazmı kolaylaştırıcı etki vardır. Ayrıca su ile karıştırılmış tarçının antimikrobiyal etkisi vardır.
Kimyon
İçeriğindeki kuarsetin ve luteolin antioksidantları ile toksin atıcı özellik göstermesinin yanı sıra yemek sonrası hazımsızlığı gidermede görevi vardır. Yağların sindirim sürecini hızlandırarak kilo kaybına destek olur. İyi bir demir ve kalsiyum kaynağıdır. Fitoöstrojen içeriği ile idrar ile kalsiyum atımını azaltır. Ayrıca emzikli kadınlarda süt üretimini artırıyor.
Çörek Otu
Timokinon etken maddesi ile anti-diyabetik, antioksidan, antihistaminik, antiinflamatuar ve antikanser etkileri vardır. Çalışmalar, çörek otunun serum trigliserid ve kötü kolesterol(LDL) seviyelerini düşürücü etkisi olup kalp sağlığını geliştirdiğini söylüyor. Bir başka çalışmada tansiyon hastaları için doğal bir ilaç olduğu vurgulanmıştır.
Karabiber
Neredeyse her yemeğe eklenmesi ile bilinen karabiber içeriğindeki piperin etken maddesi ile vücut yağını azaltıcı etki göstererek obezite ile mücadele ediyor. Manganez, demir ve K vitamini açısından zengindir.
Kekik
Antiseptik özelliği ile mikroplara veya zararlı mikroorganizmalara karşı mücadele eder. Kan pıhtılaşmasında görev alan K vitamini açısından zengindir. Karvakrol etken maddesi ile yaşlanmayı önleyici, yara iyileştirici ve ağrı kesici özellikleri vardır. Akciğer ve rahim kanserine iyi geldiği çalışmalarla kanıtlanan kekik hakkında tıbbın babası olarak anılan Hipokrat, mide sancısına ve solunum yolları rahatsızlıkları olan kişilere kekik önermiştir.

Nane
Sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı etkisi vardır. Pankreas, göğüs, karaciğer tümör gelişimini yavaşlattığı ve kolon, deri, akciğer kanserini önleyici olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Nane-limon karışımı iyi bir bulantı gidericidir. Folik asit, magnezyum, kalsiyum ve B2 vitaminlerinden zengindir.
Yenibahar
Sinir sisteminde meydana gelen sorunlar nedeniyle yaşanan ağrıları hafiflettiği çalışmalarda gösterilmiştir. Antioksidan, antiseptik, analjezik yani ağrı kesici etki gösterir. Serbest radikallere karşı koruma sağlayarak hastalıklara karşı dirençli olmamıza olanak sağlar.

Pulbiber-Kırmızı biber
Kapsaisin etken maddesi ile iltihap kırıcı, ağrı kesici, anti-kanser özellik gösterir. Vücut enerji harcanmasını artırdığı için iyi bir metabolizma hızlandırıcıdır. Gece yatmadan önce yoğurt ile tüketilen pulbiberin karın içi yağlanmasını azalttığı yönünde araştırmalar mevcuttur.
Tüm şifalı özellikleri ile baharatları mutfaklarınızdan eksik etmeyin. Yemeklerinize tuz yerine baharat ekleyin.
Beslenmeniz sağlığınız, sağlığınız beslenmeniz olsun.
Diyetisyen Ahmet Selman Duman
İletişim: aselmanduman@gmail.com
İnstgram: dytaselmanduman

REKLAM ALANI