Dolar 32,5439
Euro 34,8924
Altın 2.434,25
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

‘Felaketlerin nedeni DERE YATAKLARI’

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Karadeniz’de meydana gelen sel felaketlerine dikkat çekerek, “Dere yataklarının biran önce rehabilite edilmesi ve temizlenmesi gerekiyor” dedi

‘Felaketlerin nedeni  DERE YATAKLARI’
REKLAM ALANI
25 Temmuz 2021 15:08

Yaşanan sel felaketi sonrası İYİ Parti heyeti olarak Artvin ve ilçesi Arhavi’de çeşitli incelemelerde bulunan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Karadeniz’de her dönemde sel felaketleri ile karşılaşıyoruz. Aslında Arhavi’de yaşananlar bulunan tipik örneklerinden bir tanesidir. Bundan önce geçtiğimiz hafta Rize’de, daha önceki aylarda Giresun Dereli’de tekrarı oldu, yine devamında Samsun’da sel felaketleri olmuştur” dedi.

FELAKETLER YATIRIMLA ÖNLENEBİLİR
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, yaptığı açıklamada, yaşanan soruna ve çözüm önerilerine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok düşük maliyetle ve yatırımla alınabilecek olan önlemler vaktinde alınmış olsaydı, bugün Karadeniz Bölgesi’nde bu sel felaketlerinin hiç birisi yaşamamış olacaktı. Arhavi’de gördüğümüz manzaranın Rize’den, Giresun’dan ve Samsun’dan bir farkı yok. Maalesef buralarda her sel sonrası aynı manzaralarla karşılaşıyoruz.

DERE YATAKLARINDA DARALMA
Dere yatağının kesitleri daraltılmış, dere yatağı yükseltilmiş, tahkimatlar yani derenin kenarındaki duvarlar daha çok taştan yapılmış. Taş olabilir ama tabanı yapılmadığı sürece orada bir ilinti yok. Dere tabanı yükselince otomatikman normal yapılaşmaların üzerine çıkıyor ve baskınlara yol açıyor.

FELAKET ‘GELİYORUM’ DEDİ
‘Dere yatağının yükselmesi’ demek ‘sağında ve solunda çanakların doğal havuzların oluşması’ demektir. Arhavi’de de gördüğümüz durum budur. Normal yerleşim yerlerinde su seviyesinin altında kaldığı için taşan su doğal olarak her tarafı doldurmuştur. ‘Yani ben geliyorum’ dedi, ağzı dili olsa ancak bu kadar konuşabilir. Dolayısıyla artık bundan sonra gerekli tedbirler alınmalıdır.

YATAKLAR TEMİZLENMELİ
Karadeniz’de dere yataklarının bir an önce rehabilite edilmesi gerekmektedir. Mümkün olduğunca beton perde duvarlar yapılmalıdır. Dereler temizlenmelidir. Ayrıca belli yerlerde kot farklılıkları var, bu kesitler kurtarmıyorsa yan su kanalları ile takviye edilmelidir.

TESPİT ÇALIŞMALARI
Tek tesellimiz şu, devletin felaketler sonrası tespit çalışmalarını yapmasıdır. Artık Türkiye’de şu oluştu, felaketlerden sonraki işlemler de bir mesafe kat edildi, fakat asıl olan felaketlerin ortaya gelmemesi için alınması gereken tedbirlerdir. Geçtiğimiz aylar içerisinde Türkiye Büyük millet Meclisi’nde böyle bir komisyon vardı, deprem hasarlarını ve doğal afet hasarlarının azaltılmasına yönelik komisyon çalışması vardı, bende partimiz adına komisyonun bir üyesiyim. Orada da alınması gereken tedbirler konusunda bir sürü önlemlerimiz olmuştur.”

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.