Dolar 32,5873
Euro 34,7878
Altın 2.509,51
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

FERRERO’DAN SAMSUN’DA MODEL BAHÇELER!

Ferrero Fındık, Türkiye’deki fındık sektörünün modernizasyonuna ve değer zincirinin gelişmesine katkıda bulunmak için Samsun’da yürüttüğü Ferrero Değerli Tarım programı kapsamında çalışmalarına devam ediyor

FERRERO’DAN SAMSUN’DA  MODEL BAHÇELER!
REKLAM ALANI
8 Haziran 2023 16:12

Ferrero Değerli Tarım (FFV) sürdürülebilirlik programının Samsun’daki çalışmaları devam ediyor. Programın ‘Çevrenin Korunması ve Sürdürülebilirlik İş Modeli’ başlığı kapsamında 2017’de hayata geçirilen ‘Model Bahçeler’ projesinin Samsun ayağında, FFV saha uzmanları Samsun’daki fındık üreticilerine ait sekiz model bahçede, etkinliği kanıtlanmış olan iyi tarım uygulamalarını ve yenilikçi zirai çözümleri uygulamaya koyuyor. Samsun’daki model bahçelerin etki alanı, beş yılda yaklaşık 39 bin dekar fındık bahçesine ve 900’e yakın fındık üreticisine ulaştı.

SAMSUN ÇİTÇİSİNE ÖVGÜ: Ferrero Değerli Tarım Türkiye Müdürü Aslı Köse, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Samsun’daki fındık üreticilerinin ilgisi ve yeniliğe açık olması sayesinde doğru tarım tekniklerinin yaygınlaştığını belirtti.

‘İYİ TARIM UYGULAMALARI’ ÖRNEK OLUYOR
Ferrero Değerli Tarım Türkiye Müdürü Aslı Köse, Samsun’daki fındık üreticilerinin ilgisi ve yeniliğe açık olması sayesinde doğru tarım tekniklerinin yaygınlaştığını belirterek, “Sahada danışmanlık ve eğitim gibi hizmetlerle iyi tarım uygulamalarını üreticilere aktarırken, aynı zamanda en iyi uygulama örneklerini model bahçelerde ortaya koyuyoruz. Üreticiler, sürdürülebilirliği de destekleyen bu uygulamaların somut faydasını bizzat gözlemleme imkanına sahip oluyor. Bu sayede uygulama yaptığımız bahçeler tüm bölgeye örnek oluyorlar. Fındık değer zincirinin gelişmeye devam etmesine katkıda bulunacak dijital imkanları da devreye alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

HASTALIKLARLA MÜCADELE, HASAT VE BUDAMA
FFV saha uzmanları, model bahçelerde fındık üreticilerine fındık hastalık ve zararlıları ile entegre mücadele, bitki besleme, hasat ve budamaya yönelik eğitim ve uygulama desteği sağlıyor. Üreticiler bahçelerindeki ihtiyaca odaklanılarak önerilen uygulamalarla, bahçe sağlığını iyileştirme, fındığın kalitesini artırma, hastalık ve zararlılara karşı kültürel önlemlerle pestisit kullanımında azalma, verimli gübre kullanımı, doğru budama ve besleme yöntemleri sayesinde sağlıklı gelişim, hasat gibi uygulamalarda alternatif yöntemlerin kullanılmasıyla üretim maliyetlerinde azalma gibi faydalar elde ediyor. Samsun’un Çarşamba ilçesinin Kızılot mahallesinde mayıs böceği kontrolüne yönelik farkındalık oluşturulan bahçe alanı ile Tekkeköy ilçesinin Karaoğlan mahallesinde derin budama uygulaması yapılan bahçe alanı yüzde 100’e ulaştı.

ÇARŞAMBALI ÜRETİCİNİN MEMNUNİYETİ
Model Bahçeler projesi kapsamında Samsun’un Çarşamba ilçesinde üretim yapan fındık üreticisi Sefa Alakuş, programın etkisini şu örneklerle anlattı:

“2018 yılında tanıştığım Ferrero Değerli Tarım ekibinin danışmanlığında, 160 dönümlük fındık arazimin 3 dönümlük bölümünde model bahçe olarak fındık üretimi yapıyorum. Model bahçedeki 800 adet fındık dalını derin budama yöntemiyle 160 dala indirdik ve bu dallarda uç budama yaptık. Tüm bahçede yapraktan ve topraktan aynı uygulamaları yapmamıza rağmen, derin budama ve uç budama yapılan alandaki dekar başı verim 280 kilogramdan 420 kilograma yükseldi. Bu farkı gördükten sonra, model bahçenin yanı sıra diğer bahçelerimde de iyi tarım uygulamalarını yapmaya başladım. Derin budama ve uç budamanın verim ve kalitedeki önemli etkisini gördükten sonra bütün üreticilere tavsiye ediyorum.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.