Dolar 32,3411
Euro 35,0201
Altın 2.321,80
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Fındıkta büyük endişe

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Samsun’da 100 bin ton beklenen rekoltenin 80 bin ton çıkabileceğini söyledi

Fındıkta büyük endişe
REKLAM ALANI
4 Ağustos 2017 16:31

Hasan Tütüncü, fındık piyasası hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 2017’nin fındık üreticisi açısından sıkıntılı geçmesini beklediğinin altını çizen Tütüncü, “2017 sezonunda fındık işçisi yevmiye fiyatları belirlendi. Yemekli işçilerin günlüğü 50, yemeksizlerin ise 60 lira olarak belirlendi. Batı Karadeniz’de fındık alanlarında yanma yok, fındık çok güzel. Ancak Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz’de yağmur yağmadığından fındıkta yanma olayı var. Sıcaklar da her geçen gün artmaya devam ediyor. Fındık dipleri ve tarlaların toprakları yarıldı. Şu anda fındıkta yanma olduğundan fındıklar zamanından önce daldan yere dökülüyor. Bu sene fındık rekolte tahmininden daha aşağılarda hasat verecek. Çünkü kuraktan dolayı Karadeniz’de fındıkta büyük zarar var. Önceki araştırmalarda Samsun’da 100 bin ton rekolte hedefleniyordu. Ancak bu sene bu rakama yaklaşamayız diye düşünüyorum. Fındık çok olmasına rağmen zarar dolayısıyla 80 bin ton rekolteye ancak ulaşabiliriz diye düşünüyorum. Fındıklar şu anda sıcaktan yarılan toprağın içerisine düşüp kayboluyor. Bunları toplama şansı da olmuyor” dedi.

“FİYATLAR 12,5-15 TL OLMALI”
Bu sene fındıkta külleme hastalığına sıklıkla rastlandığını vurgulayan Tütüncü, “Aşırı sıcakların yanı sıra fındıkta bu sene külleme hastalığı da boy gösteriyor. Fındık bu hastalık nedeniyle sıcaklara dayanamayıp zamanından önce dalından dökülüyor. Külleme şu anda fındıkçılarımızın baş belası olmuş durumdadır. Şu anda dalda olması gereken fındıklar yere dökülmüş durumda. Bu sene fındık toplama 8-10 Ağustos tarihlerinden itibaren başlayacak. Fındığın kilosu şu anda 7,5 TL’den satılıyor. Bu fiyatlar çiftçinin yüzünü güldürmüyor. Şu anda yeni sezonun fındık fiyatları açıklanmadı. Çiftçilerin rahat etmesi için fındık fiyatlarının 12,5-15 TL olması gerekiyor. Çünkü 1 kilo fındığın bahçe sahibine 6 lira maliyeti var” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.