Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 18°C

‘FINDIKTA ZARAR ÇOK BÜYÜK!..’

Samsun’da Çarşamba Borsa Başkanı Kazım Yılmaz, özellikle bu sezon Karadeniz Bölgesi’nde üreticinin kabusu haline gelen ‘Kahverengi Kokarca’ ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu

‘FINDIKTA ZARAR  ÇOK BÜYÜK!..’
REKLAM ALANI
8 Şubat 2024 16:52

Samsun’da Çarşamba Ticaret Borsası(ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, Karadeniz Bölgesi’nde ciddi bir tehdit haline gelen kahverengi kokarca zararlısı hakkında açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Fındıkta büyük oranlarda zarar tahmin ediliyor” dedi.

Fındığın bölge ve ülke için stratejik önemde bir ürün olduğuna dikkati çeken Başkan Kazım Yılmaz, “Bu zararlı başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, mısır, fasulye, domates, biber ve patlıcan gibi ekonomimiz için stratejik öneme sahip bitkilere oldukça zarar veriyor” dedi.

FINDIK

FINDIK TİCARETİNE DE
DARBE VURACAK
Kazım Yılmaz, konuyla ilgili ayrıca değerlendirmelerde bulundu:

“Özellikle Karadeniz Bölgesi ve İllerinde, kahverengi kokarcanın bu yıl yüzde 25’lere varan oranlarda zarar verdiği tahmin ediliyor. Bu zararlının verdiği hasar nedeniyle 2023 hasadının ardından fındıkta randımanın düşmesiyle bazı üreticilerimiz fındığını satmakta hayli zorlandı”
Yılmaz, “Bilindiği üzere bölgemizin ekonomisinin büyük bir payı çok uzun yıllardır fındığa dayalıdır. Fındıkta üretim, nakliye, işleme ve alım satım gibi ticaret yapan binlerce aile geçimini bu yollar ile sağlıyor. Diğer önemli bir nokta ise gerçekleşen fındık ticaretinin ilçemiz, bölgemiz ve ülkemiz için büyük bir öneme sahip olmasıdır. Bu durum aynı zamanda fındıkta dünya üretiminin büyük bir kısmını karşılayan ülkemiz için de olumsuz sonuçlara sebebiyet verecektir. Bahçelerde başlayan kokarca sorunu hasat sonrası fındık sezonuna ve ardından da uluslararası fındık ticaretine yansıyacaktır.”

FINDIK

‘TOPYEKÜN MÜCADELE’ ÇAĞRISI
Kazım Yılmaz, hızlı bir şekilde tedbir alınmazsa zararın daha da artacağını ifade ederek, fındığın ortak paydada buluşturduğu her kesimin topyekûn olarak mücadeleye katılması gerektiğinin altını çizdi.

ZİRAİ MÜCADELE ARTIRILABİLİR
Yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade eden Başkan Yılmaz, “Kahverengi kokarca için hazırlanan Zirai Mücadele Teknik Talimatı, İlaçlı mücadele için bitki koruma ürünleri ruhsatlandırılmasının ardından zararlının mücadelesinde kullanılacak olan yumurta parazitoidi salımı için kitlesel çalışmalar tamamlandı” dedi.

‘GÖRDÜĞÜMÜZ YERDE İMHA EDELİM’
Başkan Yılmaz, “Üreticilerimizin zararlı ile mücadelede eğitimi şarttır. Konunun yüz yüze, afiş ve broşürlerle üreticilerimize anlatılmasına devam edilmelidir. Yaptığımız toplantılar ve bilgilendirmeler neticesinde her zaman ifade ettiğimiz gibi evimizde, depomuzda ve benzeri yerlerde kahverengi kokarcaları gördüğümüzde imha etmeliyiz” dedi.

Gökhan ÜNLÜ

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.