Dolar 32,5050
Euro 34,8389
Altın 2.488,12
BİST 9.574,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

‘GÖZDEN GEÇİRİN…’

Toybelen’de esnafa sunulan iş yeri fiyatları ve ödeme koşullarınının ‘Akıl sınırları’nı zorladığını söyleyen Samsun Mobilyacılar Odası Başkanı Cengiz Gürtan, “Bu fiyatlar ve ödeme koşulları yeniden gözden geçirilsin” çağrısında bulundu

‘GÖZDEN GEÇİRİN…’
REKLAM ALANI
4 Şubat 2021 15:25

Samsun Mobilyacılar Marangozlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cengiz Gürtan, son günlerde çok tartışılan yeni Toybelen Sanayi Sitesi’ndeki iş yeri fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gürtan, “Akıl sınırlarını zorlayan bu fiyatlar ve ödeme koşullarıyla pek çok esnafımız için iş yeri sahibi olmak imkansızdır” dedi.

İLKADIM VE ÖRNEK’TE 300
TOYBELEN’DE 405 BİN LİRA
29 Ocak’ta gerçekleştirilen toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in Toybelen ile ilgili ‘bilgilendirme’de bulunduğunu hatırlatan Cengiz Gürtan, “Böyle bir toplantıya, bilgim olmadığı için katılamadım, açıklamaları basından izlemekle yetindim” diye konuştu. Samsun’daki mevcut sanayi sitelerine ait iş yeri fiyatlarıyla ilgili bilgi veren Mobilyacılar Odası Başkanı Gürtan, şöyle devam etti:

“İlkadım Sanayi Sitesi’ndeki 157 metre kare alan içinde 3 katlı imara açık olan 100 metre kare dükkânların fiyatı 300 bin lira. Yine Örnek Sanayi Sitesi’ndeki 113 metrekare arsa içinde 2 katlı 100+100 metrekare dükkânların fiyatı da 300 bin liradır. Toybelen Sanayi Sitesi’nde ise 100 metre kare dükkân fiyatı 405 bin liradır. Ayrıca 2 katlı dükkân fiyatları tek katı 810 bin lira olarak belirtildi. Yani 2 kat için 1 milyon 620 bin lira ödenmek zorunda kalınacaktır.”

‘AKIL SINIRLARINI ZORLUYOR’
Toybelen’deki dükkan fiyatlarının emsallerine göre çok pahalı, ödeme koşullarının daha zorlayıcı ve vadesinin daha kısa süreli olduğunu vurgulayan Cengiz Gürtan, “Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda esnafımızın bu şartlarda iş yeri satın alabilme şansı çok düşüktür. Esnaf kira ödemelerinde, kullanmış oldukları kredi ödemelerinde veya diğer benzeri ödemelerde devletten destek beklerken, iş yerleri için belirlenen satış fiyatları ve ödeme koşulları akıl sınırlarını zorlamaktadır” ifadelerini kullandı.

‘2 YIL ÖDEME YOK’ DOĞRU DEĞİL
Mobilyacılar Odası Başkanı Gürtan, açıklamalarının devamında ise, “Burada şöyle bir iyileştirmeyi de paylaşırken diğer taraftan üzerinde durulmayan yanlış ve eksik anlatılan bir hususa da dikkat çekmek isterim. Sürecin ilk başında peşinat yüzde 25 denilirken bu miktar yüzde 10’a çekilmiştir. Her ne kadar esnafın yüzünü güldürecek bir indirim olmasa da çaba gösterip rakamı aşağı çekenlere teşekkür ederim. Lakin bu peşinattan hemen 6 ay sonra yüzde 7.5 ve ikinci 6 ayda yüzde 7.5’luk 2 ödeme ile yüzde 25’e tamamlanan bir ödeme vardır. İş yerlerinin tamamlanması 2 yıl sürecek denildiğine göre esnaf, zaten ilk 1 yılda peşinatla birlikte 3 ödeme yapmış olacaktır. Dolayısıyla esnaf sadece 1 yıl ödeme yapmayacaktır, yani bahsedildiği gibi 2 yıl ödemesiz geçen bir süre mevcut değildir” dedi.

2 KATLI DÜKKANLAR VE
KULLANIM KOŞULLARI
Dikkat edilmesi gereken bir başka konunun ise 2 katlı dükkanların kullanım koşulları olduğunu ifade eden Başkan Cengiz Gürtan, “Bu dükkanlar ayrı ayrı satılacağı için aynı meslek grubuna dahi satılmış olsa kullanımları ne kadar sağlıklı olacaktır? Hele ki ayrı dallarda iş kollarına satılırsa üst ya da alt katta oluşan sesler gibi durumlar, diğer dükkanın çalışma kapasitesini çok çok olumsuz etkileyecektir” diye konuştu.

‘NİYETİMİZ, ESNAFIN SESİ OLMAKTIR’
“Proje hazırlanırken ya da hazırlandıktan sonra keşke işin mutfağında olan esnafa ya da bizlere fikrimiz sorulsaydı, şu an bu sıkıntılarla karşılaşmamış olurduk” diyen Mobilyacılar Odası Başkanı Cengiz Gürtan, ayrıca şunları söyledi:

“Sonuçta bu koşulların esnaf arkadaşları rahatlatacağını ve daha evvel söylendiği şekilde kira öder gibi kolay ödenecek rakamlar olmadığını düşünüyorum. Niyetim kurum, kuruluş ve şahısları eleştirmek değil kendi fikirlerimi açıklarken aynı zamanda da esnafın sesi olmaktır. Toybelen Sanayi Sitesi’nin hayata geçirilmesinde mutlaka pek çok emek var. İsteğimiz, fiyatların ve ödeme koşullarının bir kez daha gözden geçirilmesi ve özellikle mağdur durumda kalacak olan Gülsan Sanayi Sitesi esnafı için farklı bir düzenleme getirilmesidir.

‘PEŞİNAT YÜZDE 10
VADE 120 AY OLSUN’
Diğer illerde inşa edilen sanayi sitelerinde olduğu gibi Toybelen Sanayi Sitesi’nde de peşinatın yüzde 10 olmasını, ara ödeme olmaksızın teslim tarihinden sonra da vadenin 120 aya ya da en azından 90 aya çıkarılmasını istiyoruz. Ancak bu şartlarda Toybelen Sanayi Sitesi asıl ve gerçek amacına uygun inşa edilirken esnafın hakları korunmuş olur.”

HAKSIZLIĞI DİLE GETİRMENİN
VİCDANİ RAHATLIĞI
Açıklamalarının son bölümünde Hz. Muhammed’in, “Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” hadis-i şerifini hatırlatan Cengiz Gürtan, “Kanaatimce var olan bir haksızlığı dile getirmenin vicdani rahatlığıyla bu aşamadan sonra her şeyin esnafımız için hayırlı olmasını diliyor, her zaman, her koşulda esnafın menfaati için yapılacak her işte gönüllü olduğumu bildiriyorum” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.