Dolar 32,5775
Euro 34,7903
Altın 2.501,90
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Hancıoğlu, Sağlık Bakanı’ndan, Şubat ayı analiz sonuçlarını istedi

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan, İl Sağlık Müdürlüğü’nün Şubat ayında Samsun’un şebeke suyunda yaptığı analizlerin sonuçlarını açıklamasını istedi.

Hancıoğlu, Sağlık Bakanı’ndan, Şubat ayı analiz sonuçlarını istedi
REKLAM ALANI
5 Mart 2020 18:10 | Son Güncellenme: 5 Mart 2020 18:23

‘Şebeke suyu kirliliği’ tartışmasında top şimdi Ankara’da…
Samsun’un şebeke suyundaki kirlilik tartışması, Sağlık İl Müdürlüğü ile SASKİ’nin birbiriyle çelişen açıklamaları sonrasında farklı bir boyut kazanmışken; CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, kurumlardan hangisinin kamuoyuna doğru, hangisinin yanlış bilgi verdiğini ortaya çıkaracak adımı attı.
Hancıoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması talebiyle bir önerge vererek İl Sağlık Müdürlüğü’nün Şubat ayında Samsun’un şebeke suyunda yaptığı analizlerin sonuçlarını açıklamasını istedi. Önergesinde, Şubat ayı içerisinde Samsun’da, özellikle kentin metropol ilçelerinde şebeke suyunda ağır koku ve bulanıklık olduğuna ilişkin şikayetlerin yoğunlaştığına dikkat çeken Hancıoğlu, Sağlık Bakan Koca’ya şu bilgileri aktardı:
“27 Şubat 2020 tarihinde, 12:30 ile 14:30 saatleri arasında kent merkezinde bulunan dört ayrı mahalleden su numuneleri alınarak, dilekçeler ekinde 15:50 itibariyle Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuarı’na sunulmuş, ‘Alüminyum’, ‘Bulanıklık’ ve ‘Koku’ ile ilgili analizler yapılarak rapor halinde sunulması istenilmiştir. Halk Sağlığı Laboratuarı tarafından 28 Şubat 2020 tarihinde su analizlerini yapılarak raporlar ilgili kurumlara teslim etmiştir. Analiz sonuçlarına göre her bir numune suyunun; 17/02/2005 Tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe göre Alüminyum ve Bulanıklık sebebiyle “uygun olmadığı” raporlanmıştır. SASKİ ise Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuarı’nca hazırlanan raporda yer alan bulgulara rağmen, kamuoyuna “Şehrimize verilen içme suyu İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik hükümlerine ve TS 266’ya göre değerlendirilmekte olup yönetmelikte izin verilen limitler anlık verilere göre değil ortalama verilere göre değerlendirilmektedir” açıklamasını yapmıştır.
Şebeke suyunun, tüketiciler tarafından ‘anlık’ tüketildiği dikkate alındığında, ortalama verilerle değerlendirme yapılmasının ne bilimsel bir karşılığı vardır ne de halk sağlığı açısından bir tutarlılığı bulunmaktadır.”
Hancıoğlu bu değerlendirmelerin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:
“- 2020 yılı Şubat ayı süresince İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından, Samsun ilinin hangi noktalarından, kaç numune alınmıştır?
– 2020 yılı Şubat ayı içerisinde Samsun Halk Sağlığı Laboratuarı’nda yaptırılan analizlerin sonuçları nelerdir?
– 2019 yılı içerisinde yapılan içme suyu analizlerinin kaçında Alüminyum üst sınır değeri aşılmıştır, kaçında üst sınırın %90’nına ulaşmıştır?
– Samsun şebeke suyunun “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik”e uygun hale getirilmesi konusunda Bakanlığınızca yürütülen/planlanan herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa, bu çalışmalar nedir?”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.