Dolar 32,4781
Euro 34,9319
Altın 2.435,57
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

ÖZGÜRLÜKLER VE HAKLAR (2)

ÖZGÜRLÜKLER VE HAKLAR (2)
REKLAM ALANI
30 Nisan 2022 12:47 | Son Güncellenme: 29 Haziran 2022 17:41

Günümüzde ise tartışma konusu olan temel hak ve özgürlüklerden bazıları Adil Yargılanma Hakkı. Masumiyet Karinesi, Lekelenmeme Hakkı, Suç ve Cezaların Şahsiliği ve Özel Hayatın Gizliliği kapsamında yer alan haklardır.

Anayasamızın 36. Maddesinde ‘Herksin meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı ve davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahip olduğu belirtilmiştir. AHİS’ te ise 6.madde de Adil Yargılanma Hakkı düzenlenmektedir.6.maddenin 1.fıkrasında ‘Herkes davasının medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili uyuşmazlıklar ya da cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamaların esası konusunda karar verecek olan yasal, bağımsız ve yansız bir mahkeme tarafından davasının akla uygun bir süre içinde, hak gözetirliğe uygun ve açık bir biçimde dinlenmesini istek hakkına sahiptir.1982 Anayasası Adil Yargılanma Hakkını tanımakla birlikte kapsamını belirtmemiştir. Ancak AHİS’ de Adil Yargılanma Hakkının kapsamı belirtilmiş bu bağlamda bağımsız ve tarafsız mahkemede, makul süre içerisinde, hakkaniyete uygun bir biçimde ve kamuya açık olarak davaların görülmesi gerektiği kabul edilmiştir. Anayasa Mahkemes’de Adil Yargılanma Hakkının ihlaline dayalı başvurularda bu haklar bakımından inceleme yapmaktadır.

Aynı zamanda bir çekirdek hak olan Masumiyet Karinesi ise Anayasanın 38. maddesinde ‘Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz.’ denilerek güvence altına alınmıştır. AHİS’ te de 6.maddenin 2.fıkrasında ‘Bir suç ile itham edilen herkes suçluluğu kanun yolundan ortaya konuluncaya kadar suçsuz sayılır.’ İfadesiyle kendine yer bulmuştur. Lekelenmeme Hakkı ise masumiyet karinesinden daha öte kişinin onur ve şerefinin, toplumsal saygınlığının korunmasını hedefleyen bir üst ilkedir.

Suç ve Cezaların Şahsiliği ilkesi ise ceza hukukunun evrensel düzeyde kabul edilmiş en temel ilkelerinden birisidir. Yine Anayasamızın 38. Maddesinde tanınmış ve güvence altına alınmıştır. Cezaların Şahsiliği bir kimsenin işlemediği bir fiilden dolayı sorumlu tutulamamasıdır. AHİS’ te 7.maddede düzenlenmiş ‘Hiç kimse işlendiği zaman ulusal ve uluslararası hukuka göre suç sayılmayan bir fiil veya ihmalden dolayı suçlu bulunamaz.’ denilerek güvence altına alınmıştır.

Temel hak ve özgürlüklerin tanınıp Anayasa ile güvence altına alınması hiç kuşkusuz demokratik, özgürlükçü, çağdaş bir hukuk devletinin olmazsa olmazıdır. Hedeflenen ideal olan ise bu hakların geliştirilip, güçlendirilmesi ve uygulamada mümkün olduğu kadar hak ihlallerinin önüne geçilmesidir. Bireylerin, toplumun tüm kesimlerinin, devlet organlarının özgürlükler ve haklar noktasında bilinçlendirilmesi ise şüphesiz sürece katkı sunacaktır.

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.