Dolar 32,3882
Euro 35,1467
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

İç organları ters olan kadının ameliyatla böbreğinden 30 adet taş çıkarıldı

Samsun’da iç organları ters olan bir kadın, ayna yöntemi kullanılarak safra kesesi ameliyatıyla böbreğinden irili ufaklı yaklaşık 30 adet taş çıkarılarak sağlığına kavuştu.

İç organları ters olan kadının ameliyatla böbreğinden 30 adet taş çıkarıldı
REKLAM ALANI
27 Mayıs 2019 12:24

Samsun’da yaşayan ve 2 çocuk annesi olan 27 yaşındaki Serenay Selçik, 14 yaşında bir rahatsızlığı üzerine gittiği hastanede film sonuçlarında iç organlarının ters tarafta olduğunu öğrendi. Yaşantısına bu şekilde ve hiçbir sıkıntı yaşamadan devam eden Selçik daha sonra ise safra kesesi ameliyatı için Sağlık Bakanlığı, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Gazi Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Burada da film sonuçlarında iç organlarının ters tarafta olduğu öğrenilen Selçik için gerekli tetkikler yapıldı. İç organları ters tarafta olup safra kesesi ameliyatı olan literatürdeki 60 kişiden birisi olan Selçik’in böbreğinden ayna yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen ameliyat ile irili ufaklı 30 adet taş çıkarıldı. Ameliyatın ardından Selçik sağlığına kavuştu.

“50 bin doğumda 1 gözleniyor”
Ameliyat hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Levent Akgün Kazak, hastanın üroloji polikliniğinde safra kesesinde taş olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Operasyon kararı verdiklerinde hastanın 14 yaşından beri bildiği iç organlarının ters olması durumunu öğrendiklerini ifade eden Kazak, “Planlamamızı ona göre yaptık. Bu tip hastaların literatürde araştırdığımız zaman yaklaşık 50 bin doğumda 1 gözlenen anomi olduğunu biliyorduk. Bunun üzerine safra kesesinde taş görülen hasta sayısının ise literatürde sadece 50-60 tane bildirildiğini tespit ettik. Hastamızın ameliyat planının vücudundaki simetrik olmayan tüm organlarının ters yerleşiminden dolayı ayna görüntüsü planıyla safra kesesi ameliyatını gerçekleştirdik” dedi.

“Ayna yöntemi kullandık”
Ameliyatın teknik olarak normal safra kesesi ameliyatından hiçbir farkı olmadığına dikkat çeken Kazak, “Laparoskopik denilen kapalı yöntemle yapılan bir ameliyat. Bu ameliyatın tek farkı hastanın organlarının ters yerleşimi nedeniyle tüm delik girişlerini ters olarak ayna görüntüsü şeklinde yerleştirmek ve ameliyatı bu şekilde tamamlamak gerekiyordu. Ameliyatını gerçekleştirdik. Safra kesesinin içerisinde irili ufaklı çok sayıda taş olduğunu fark ettik. Hastanın ameliyattan sonra herhangi bir komplikasyonu sıkıntısı ortaya çıkmadı. Bu tip hastaların safra kesesi ameliyatı esnasında en büyük sorun ise sağ elini kullanan cerrahlar. Sağ elini kullanan cerrahlarda bir oryantasyon sorunu ortaya çıkıyor. Solak cerrahlar için sorun teşkil etmiyor. Biz de tekniğimizi ona göre planlayıp hastaya herhangi bir zarar oluşturmayacak şekilde uygun bir teknikte ameliyatını yapıp tamamladık” diye konuştu.

“Öğrendiğimde çok şaşırdım”
14 yaşında rahatsızlığım üzerine doktora gittiğini orada çekilen film sonucu organlarının ters olduğunu öğrendiğini kaydeden Selçik ise “Bu duruma çok şaşırdım. Hayatımda olumsuz bir etkisi olmadı hiç. Rahatsız da olmadım hiç. Uzun bir süre sonra Gazi Devlet Hastanesi’ne geldim safra kesesi sorunuyla. Ameliyat olmaya karar verdim. Şimdi gayet iyiyim” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.