Dolar 32,3639
Euro 34,9576
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

‘İŞ BİZE DÜŞÜYOR!..’

Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, “Türkiye’de 25 bin kişi organ bekliyor” dedi

‘İŞ BİZE DÜŞÜYOR!..’
REKLAM ALANI
2 Kasım 2021 23:31

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Canik İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından Samsun Üniversitesi Canik Kampüsü 100.Yıl Konferans Salonunda Organ Bağışı konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansın açılış konuşmasında kürsüye gelen Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ergin Kariptaş, Organ bağışının önemine değinerek, Türkiye’de organ bekleyen hastaların sayısının yüksek bir oranda olduğunun altını çizdi. Katılımcılara organ bağışına katkı vermeleri ve yakın çevrelerine de bu bilgilendirmeyi yaparak, organ bağışı sayılarının artmasına destek olmaları önerisinde bulundu.

‘İŞ BİZE DÜŞÜYOR, BAĞIŞ YAPACAĞIZ’
Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak ise “Türkiye’de 25 bin kişi organ bekliyor. Ancak bu bekleyenlerin 2 bin 500’ü her yıl ölüyor. Burada iş bize düşüyor. Bağış yapacağız. O bekleyen insanlarımızın organa kavuşması için devletimiz burada topuyla, tüfeğiyle bizim yanımızda. Sıraya girmeden vefat eden birçok insanımız da var. Bu ne demektir? 4 yılda bekleyenlerin tamamı eğer nakil olamazsa istatistikî anlamda vefat edeceklerdir. Ama nakil olursa kurtulacaklardır. Nakil başarı oranlarımız böbrekte yüzde 90’larda, karaciğerde yüzde 70’lerde. Böbrek hastalarının hiç olmazsa diyaliz gibi hayatlarını idame ettirebilmeleri adına bir şansları varken, karaciğer, kalp, akciğer bekleyen insanımızın tek şansı o nakli olabilmelerinde” diye konuştu.

8 İLDE KOORDİNASYON GÖREVİ
Beyin ölümü sonrası ölen kişinin organlarının bağışlanmasının önemine işaret eden Kazak, “Hastamız bir kere yoğun bakımda yatıyor olacak. Beyin ölümü dediğimiz hadise gerçekleşecek ve aileler buna izin verecek. Gerçekten zorlu bir süreç bu. Bölgemizde koordinasyon merkezimiz Sinop, Amasya, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Tokat illerini kapsıyor ve burada toplam 4 milyon 800 bine yakın bir nüfusumuz var. Bu illerin koordinasyonunu yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Program anı fotoğrafının ardından sona erdi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.