Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

İSTİLA ARTARAK DEVAM EDİYOR SAMSUN İÇ SULARINDA KABUS BÜYÜYOR!

OMÜ’den Doç. Dr. Melek Özpıçak. “Samsun’da istilacı türlerin bulaşmamış olduğu su kaynaklarımız bir elin parmağını geçmiyor” diyerek israil sazanı ve sivrisinek balığına dikkati çekti

İSTİLA ARTARAK DEVAM EDİYOR  SAMSUN İÇ SULARINDA  KABUS BÜYÜYOR!
REKLAM ALANI
17 Temmuz 2023 16:37

Samsun’un iç sularında üremeye devam eden “İsrail sazanı” ve son aylarda ortaya çıkan ve her geçen gün dağılımı artan “sivrisinek balığı” diğer balık türlerinin üremesi engel oluyor. Doç. Dr. Melek Özpıçak, “Ne yazık ki son gözlemlerimize dayanarak ilimizin iç sularında ciddi bir istilacı türlerin görüldüğünü söyleyebiliriz” dedi.

İSRAİL SAZANI

SU KAYNAKLARINDA DAĞILIMLARI ARTIYOR
Balık türlerinin soyunu tehlikeye sokan aynı zamanda da biyolojik çeşitliliğin sağlanmasına da engel olan İsrail sazanı ve sivrisinek balığı, Samsun’un iç sularındaki diğer balık türlerini tehdit ediyor. Uzmanlar bu türlerin hemen hemen birçok su kaynağında dağılımının arttığını belirtirken, istilacı türlerde mücadele için balıkçıların ve bilim insanlarının ciddi bir çalışma yapması gerektiğini söylüyor.

İSRAİL SAZANININ BULAŞMADIĞI YER YOK
İstilacı balık türleri hakkında önemli açıklamalarda bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Özpıçak, “Samsun, iç su potansiyeli açısından oldukça zengin bir konumdadır. Dolayısıyla OMÜ Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı’nda görevli öğretim üyesi arkadaşlarımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalar artış gösterdi. Ne yazık ki son gözlemlerimize dayanarak ilimizin iç sularında ciddi bir istilacı türlerin görüldüğünü söyleyebiliriz. Bu anlamda da bizim yaptığımız çalışmalar söz konusudur. Yaptığımız çalışmalarla ne yazık ki iç sularımızdaki İsrail sazanının çok ciddi bir dağılım potansiyeline sahip olduğunu ve her ne kadar bu durum ülkemizde de söz konusu olsa da Samsun’un genelinde hemen hemen bulaşmamış olduğu su kaynaklarımızın bir elin parmağını geçmeyeceğini ifade edebiliriz” dedi.

İSTİLACI TÜRLERLE YOĞUN MÜCADELE
Balıkçılarla ve bilim insanlarının ciddi bir ortaklaşa çalışma yapması gerektiğini vurgulayan Özpıçak, “İstilacı bir balık türünü bir tatlı su kaynağında ilk görenler genel anlamda tabii ki balıkçılarımız oluyorlar. Balıkçılarımızın bilim insanlarına bir nevi haber vermesiyle veya bizlerin gerçekleştirdiği biyoçeşitlilik çalışmalarıyla o alanda istilacı türleri gözlemleyerek tespit ettikten sonra bu türlerle mücadele yoluna giriyoruz. Ne yazık ki istilacı konumundaki bir balık türü hem denizlerimizde hem de tatlı su kaynaklarımızda üremeye başladıktan sonra o türü o alandan çekmek neredeyse imkânsızdır. Dolayısıyla bizlerin bilim insanlarının türün henüz çevreyi tanıdığı ve üreme potansiyelini gerçekleştirmediği safhada ortamdan tespit edilerek uzaklaştırılması gerekmektedir” diye konuştu.

İSRAİL SAZANI

ŞİMDİ DE SİVRİSİNEK BALIKLARI!
Diğer balık türlerinin geleceği için bu istilacı türlerle mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Melek Özpıçak, “Samsun’un iç sularında ciddi bir İsrail sazanı potansiyeli söz konusudur. Son çalışmalarımızda tespit ettiğimiz sivrisinek balıklarının da dağılım alanlarının arttığını söyleyebiliriz. Samsun’da bulunan Simenit Akgöl’e de sıçradığını tespit ettik. Bu şu bakımında önemlidir: Simenit Gölü’nde ülkemiz için endemik bir balık türü var. Sivrisinek balığının tabii bu alanda gözlemlenmiş olması bu türün geleceği hakkında da ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır” dedi.

İHA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.