Dolar 32,5044
Euro 34,8105
Altın 2.489,79
BİST 9.543,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

KANUN KOYUCU KANUNU ÇİĞNERSE!

Türkiye’nin 11 kenti depremle yerle bir olmuşken, uzmanlardan ‘kıyı kenar çizgisi’ ve ‘dolgu sahaları’ uyarıları ardı ardına geliyorken Samsun’da denize sıfır inşa edilen kamu binası tepkilere yol açtı

KANUN KOYUCU KANUNU ÇİĞNERSE!
REKLAM ALANI
25 Şubat 2023 08:00 | Son Güncellenme: 24 Şubat 2023 19:35

Türkiye, asrın felaketiyle boğuşuyor. Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 ilimizde deprem yıkımı onbinlerce insanımızın canına mal oldu, yüzbinlerce insanımızın hayatını söndürdü. Acılarımız, kayıplarımız çok büyük. Bu durum depreme karşı ne kadar duyarsız, uyarıları asla dikkate almayan bir toplum olduğumuz bir kez daha gösterdi. Samsun’da dolgu sahası üzerine ve kıyı kenar çizgisine muhalif inşa edilen bir kamu binası ise bunun adeta bir kanıtı gibi ortada duruyor.

KIYI KENARINA 3.5 KATLI BİNA
Samsun Liman Başkanlığı’nın Pazar Mahallesi Fuar Caddesi üzerinde ‘denize sıfır’ inşa ettiği 3.5 katlı betonarme bina, neredeyse bitmek üzere. Aylardır devam eden ve tamamen kıyı kenar çizgisi kanununa aykırı inşaatın biri devlet kurumuna ait olması ise ‘pes’ dedirtti. Deprem acısını yüreğinde hisseden her Samsunlu, inşaatı gördüğünde aynı tepkiyi veriyor: Kanunları koyan ve kollayan devlet mekanizmasına ait bir kurum kanunları çiğniyorsa, söylenecek söz de kalmıyordur. Ülkemiz ve Samsun’umuz bu hukuksuzluğu, bu vurdumduymazlıkları hak etmiyor.

BAZI ODA TEMSİLCİLERİ NİÇİN GÖRMÜYOR?
Öte yandan bazı vatandaşlar da, Liman Başkanlığı’nın yeni binasının hemen arkasında Büyükşehir Belediyesi’ne ait ‘Ulaşım Transfer Merkezi’ ile alo 153 binalarının olduğuna dikkati çekerek, “Hme transfer merkezi hem de alo 153 binaları için büyük tepki ortaya koyan ve kamuoyunda ciddi bir destekçi kitlesi bulan bazı oda temsilcileri, Liman Başkanlığı’nın bu binasını acaba niçin görmezden geliyorlar? Bu sorunun cevabı kamu vicdanı açısından büyük önem taşımaktadır” dediler.

DÜŞÜNDÜRÜCÜ SESSİZLİK: Samsun Liman Başkanlığı’nın denize sıfır hizmet binasının hemen arkasında yer alan Ulaşım Merkezi ile Alo 153 binalarına tepki yağdıran bazı oda başkanlarının şimdi sessizliğe gömülmesi ise bir hayli düşündürücü.

‘SAMSUN İÇİN KIYI KANUNU ÇOK AÇIKTIR’
Durum böyle iken, bundan 1 hafta önce Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, İhlas Haber Ajansı’na işte şu çarpıcı demeci veriyordu:

“Kıyılarda dolgu yapılması çok tavsiye ettiğimiz bir durum değildir. Kıyıların doğal halinin korunması çok önemlidir. Dolgu yaparken de kurallara uygun yapılmasını arzu ediyoruz. Aslında bizim mevzuatlarımız yeterlidir. Hem depremle ilgili mevzuatlarımız hem de kıyı yönetimi hakkında mevzuatlarımız yeterlidir. Önemli olan bunlara uymaktır. Hem yöneticilerimiz hem de bunlardan yararlananların bu mevzuatlara uyması gerekmektedir. Samsun’da kıyı kanununun uygulanmasına dair yönetmelikler çok açık bir şekilde kıyı kenar çizgisinin nereden geçeceğini, bunun nasıl tespit edileceğini, tespit edildikten sonar nasıl kullanılacağını açık bir şekilde ifade etmektedir.

OMÜ’den Prof. Dr.Ali Uzun, ‘kıyı kenar kanunu’na aykırı binalarla ilgili geçtiğimiz günlerde çarpıçı açıklamalarda bulunmuştu,

DEVLETİN YÖNETMELİKLERE AYKIRI BİNALARI
Samsun kıyılarında Kıyı Kanunu ve kıyı kenar çizgisini ihlal eden epeyce bina vardır. Bu binalar halen kullanılmaktadır. Çok fazla üzerine konuşulacak bir durum da değillerdir. İmar affından sonra da bu binalar biraz daha güvence altına alınmıştır. Kıyıda yapılan mevzuata aykırı yapıları sadece vatandaşa yüklemek doğru değildir. Kıyıda devlet kurumlarının da bu yönetmeliklere aykırı binaları vardır.”

Nisanur ÖZYURT

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.