Dolar 32,3812
Euro 35,0207
Altın 2.325,80
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

‘KARADENİZ GAZI’ MÜJDESİ!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Karadeniz Gazı’nın karaya çıkartılacağı sahayı inceledi ve “2023’ün ilk çeyreğinde vatandaşlarımızın mutfaklarında yakacakları gaza dönüşeceği müjdesini bir kez daha vermek isterim” dedi

‘KARADENİZ GAZI’  MÜJDESİ!
REKLAM ALANI
29 Mayıs 2022 17:28

Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar metreküplük doğalgazın karaya çıkartılması 3’ü sondaj gemisi olmak üzere 16 geminin çalışmaları sürüyor. Bölgedeki çalışmaları yerinde inceleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Eş zamanlı 6 bin ayrı faaliyet var. Dünya ölçeğinde bir proje” dedi.

PROJE İZLEME OFİSİNDE TOPLANTI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay; beraberinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönemz ile birlikte Filyos’a gelerek proje izleme ofisinde toplantı gerçekleştirdi. Burada Karadeniz Gazı’nın 170 kilometrelik hattan karaya taşınması ve işlenerek ana hatta aktarılması için sürdürülen çalışmalar hakkında bilgiler alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

3 bin 500 dönümlük alan üzerinde tesislerin inşa çalışmalarının sürdüğünü aktaran Fuat Oktay, 170 kilometrelik mesafeden yerin metrelerce altına döşenecek borularla Karadeniz’de keşfedilen gazın işleme tesisine ulaştırılacağını buradan da işlenerek ana hatta aktarılacağını açıkladı.

‘PROJE TIKIR TIKIR İŞLİYOR’
Projenin dört ana kategorisinin olduğunu vurgulayan Fuat Oktay, “Bakanımızın daveti üzerine bugün Filyos’tayız. Cumhurbaşkanımızın çok sıkı bir şekilde takip ettiği projeyi yerinde, gelişmeleri yerinde takip ediyoruz. Bugün bir tarafta Teknofest devam ederken aslında biz enerjinin Teknofestindeyiz. Sahadayız. Muhteşem teknolojilerin, karada, denizde, deniz altında kullanıldığı projeyi yerinde inceliyoruz. Ben başta Bakanımız olmak üzere TPAO Genel Müdürümüz ve tüm ekibine yürekten teşekkür ediyorum. Hemen arkamızda gördüğünüz 3 bin 500 dönümlük alan Filyos Gaz İşleme Tesislerimiz buraya hemen yine karşıda gelecek olan Türkali kuyularından buraya taşınacak olan doğalgazımız burada hemen tamamlandıktan sonra karşı sahada gördüğünüz ana hatta basacağımız yine burada dağıtım tesislerini basacağımız alanı görüyorsunuz. Hepsinin de çalışmaları 2023’ün ilk çeyreğinde tamamlanacak şekilde plana göre devam ediyor. Hamdolsun proje devam ediyor. Tıkır tıkır işliyor. Muhteşem bir proje dedim. Dört ana kategorisi var. Birinci kategorisine baktığımız zaman zaten ilk aşamada sismik çalışmalarla birlikte tespit edilen ve sonrasında sondajlarla birlikte tespit edilen bir rezervden bahsediyoruz. Şu anda 405 milyar metreküplük Sakarya Sahası’ndaki rezervimiz ile 135 milyar metreküplük Amasra sahasındaki toplam 540 milyar metreküplük rezervimizle birinci aşama buradan kuyuların tamamlanması. Şu ana kadar yedi kuyumuz tamamlanmış durumda. Şu anda 4 kuyumuz da açılma aşamasında bu devam edecek. Hiç durmayacak bir süreç” diye konuştu.

3 GEMİ DE FİİLEN İŞ BAŞINDA
Keşfedilen gazın sondajların ardından karaya taşınması için çalışmaların devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bu ölçekteki projelerin 6-7 yıl gibi sürelerde tamamlandığını ancak Türkiye’nin bu projeyi 2,5 yılda tamamlayacağını hatırlattı. Bölgede 6 bin ayrı faaliyetin devam ettiğini aktaran Oktay, sözlerine şöyle devam etti:

“Açılan sahalarda sondajı yapılan sahalardan elde edilen gazın hemen ikinci aşamasında üretimi. Yerin altındaki gazın üretim çalışması. O fiilen 170 kilometre ötede Türkali -2 kuyusunda şu an fiilen devam ediyor. Her bir açılan diğer sahalardan da ana hatta bağlanacak şekilde bu üretim yukarı çıkarılıyor. Bu hamdolsun bu kısmı da oldukça iyi. Sondajların yapılması kısmı muhteşem. Yavuz, Kanuni, Fatih burada yeni bir kuyuda çalışmasını sürdürüyor. Yedinci Nesil Sondaj Gemimiz de geldi Akdeniz’de. Üç gemimiz burada sondaj gemilerimiz fiilen iş başında. Orada o aşamadan sonra çıkarılan gazın 170 kilometre boyunca bu arkamızda gördüğümüz tesise iletiminden bahsediyoruz. Bu projenin üçüncü aşamasında burada devam ediyor.

DÜNYA ÖLÇEĞİNDE BİR PROJE
Şu anda bu işlemlere baktığımızda 6 bin ayrı faaliyet var. Eş zamanlı yürütüldüğü büyük bir projeden bahsediyoruz. Dünya ölçeğinde bir proje. Niye dünya ölçeğinde diyorum. Bu ölçekteki bir projenin hayata geçirilmesi dünyadaki uygulamalara baktığımızda ortalama 6-7 yıl diye biliyoruz. 5 yıla indiğinde çok başarılı projeler. Halbuki biz kısmet olursa 2-2,5 yıl gibi bir sürede hamdolsun bunu üretimden yani yer altındaki gazın çıkartılmasından ana hatta basılması da dahil 2,5 yıl gibi sürede tamamlayacağız. Bunun için 6 bin ayrı faaliyet devam ediyor.”

2023 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE…
Karadeniz gazının ana hatta aktarılması sürecinde Türk Mühendisleri’nin geliştirdiği sistemlerin önemine dikkat çeken Fuat Oktay, beyin göçünün proje ile tersine döndüğünün altını çizdi. Oktay, “Türkiye’deki her bir vatandaşımıza bunun 2023’ün ilk çeyreğinde burada çıkarılan Karadeniz’de çıkarılan gazın kendi mutfaklarında açtıkları zaman yakacakları gaza dönüşeceği müjdesini bir kez daha vermek isterim. Bunu da tüm gönül rahatlığıyla veriyorum. Ekip muhteşem, proje muhteşem. Beyin göçünün geriye döndüğü bir projeyi de görüyoruz. 100’ün üzerinde mühendisimiz ve yöneticimiz bu alanda dünya ölçeğinde kendi alanında uzman ve Türkiye’ye döndü. Bu projeyi devam ettiği büyük bir projeden bahsediyoruz” diye konuştu.

Ziyarette TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin’in yanı sıra BOTAŞ’tan yetkililer de hazır bulundu.
İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.