Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

‘KATİL SALYANGOZ’ ALARMI!

Trabzon’da görülen ’Vampir kelebek’ ve ’Drakula’nın ardından ’Katil Salyangoz” tarım ürünlerini tehdit ediyor

‘KATİL SALYANGOZ’  ALARMI!
REKLAM ALANI
13 Temmuz 2022 15:19 | Son Güncellenme: 13 Temmuz 2022 15:20

Dünyada ’katil salyangoz’ ya da ’İspanyol salyangozu’ olarak bilinen Arion Vulgaris türü Trabzon’un Düzköy İlçesi’nde tarım ürünlerini tehdit ediyor.

VAMPİR VE DRAKULA’NIN ARDINDAN
Trabzon’da tarım ürünlerinde ’Vampir kelebek’ ve ’Drakula’nın ardından ’katil salyangoz’ ya da ’İspanyol salyangozu’ olarak bilinen Arion Vulgaris türü istilası yaşanıyor. Özellikle Düzköy ilçesindeki her mahallede varlığını gösteren katil salyangoz tarım ürünlerini tehdit ediyor. Güneşten kaçan, yağmurda ise adeta saldırıya geçen salyangoz özellikle patates, fasülye ve lahana gibi ürünlere zarar veriyor.

HIZLA YAYILIYOR: GÜNDE 400 YUUMURTA!
Yaklaşık 4 yıldır ilçede etkisini gösteren salyangoz türü ile mücadele etmeye çalışan yöre sakinleri yetkililerden yardım istiyor. Dünyada tarım ürünlerinde en tehlikeli ve zararlı canlı olarak bilinen İspanyol salyangozu bir seferde yaklaşık 400 yumurta bırakıyor.

Düzköy ilçesindeki Yenimahalle muhtarı Halil Aydın, İspanyol salyangozu ile 3-4 yıldır mücadele ettiklerini belirterek, “İspanyol salyangozu diğer adıyla katil salyangoz olarak bilinen canlı 3-4 yıldan beri bölgemizde görüldü, 3-4 yıldır da bu zararlı ile mücadele ediyoruz. Diğer mahallelerin hepsinde de görülmeye başladı. Çok hızlı bir şekilde üreyen işgalci bir zararlı. Bununla ilgili tam olarak bilimsel bir çalışma yapılmadı mavi bir ilaç vuruyoruz. Yağmurlu, çiseli havalarda tamamen saldırıya geçiyor. Güneşli, kuru havalarda görülmüyor toprağa girip kayboluyor. Dolayısıyla bu zararlı ile ilgili fazla bir bilgi sahibi değiliz. En büyük zararı büyümekte olan patates, fasulye, lahanaya veriyor. Diğer sebzelere de zarar veriyor ancak en çok zararı patates, fasulye, lahanaya veriyor. Bu konuda fazla bilgimiz yok 3-4 yıldır bu zararlı ile mücadele veriyoruz” dedi.

SAMSUN’DA NUMUNE GÖNDERİLDİ
Büyükmahalle muhtarı Ali Türeli ise, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nden gönderilen ilaç ile mücadele ettiklerini ancak yeterli olmadığını dile getirerek, “Bu illet ile 3-3,5 yıldır uğraşıyoruz. Elimizden geldiğince kendi çabalarımızla uğraştık. Bununla ilgili İl Tarım Müdürlüğü nereden kaynaklandığını belirlemek için bizden numune istediler. Bir kavanozun içerisine 3-4 tane koyarak gönderdik. Samsun’a gönderildi incelediler 3-4 ay sonra tekrar bizden numune istediler İzmir’e gönderileceğini söylediler. Bunun araştırması yapıldı. Devlet olarak biz belki yardım alamadık ama bu konuda gerek ilçe tarım, gerekse kaymakamlık bize elinden geldiğince yardım yaptı. Şu anda bize 150 kilogram kadar ilaç gönderdiler. Bu ilacı vatandaşlarımıza dağıttık ancak yeterli değil çok daha fazlası lazım. Vatandaşlarımızı ne kadar uyarıyorsak he beraber mücadele edelim onlar ellerinden geldiğini yaptılar fakat biz devlet olarak devletten bu konuda yardım dileğimizi iletiyoruz” diye konuştu.

İHA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.