Dolar 32,3592
Euro 34,9986
Altın 2.324,57
BİST 9.143,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Kooperatif çitçiye destek değil köstek oluyor

KOOPERATİFİN TÜRKİYE GENELİNDE UYGULADIĞI ‘ESNEK FAİZ’ NEDENİYLE TEFECİLERDEN DAHA ZALİM UYGULAMA YAPTIĞI ANLAŞILMIŞTIR

Kooperatif çitçiye destek değil köstek oluyor
REKLAM ALANI
26 Ekim 2019 07:30 | Son Güncellenme: 25 Ekim 2019 19:27

Türkiye’nin ve Samsun en verimli ovalarından birinde yaşayan ve çiftçilikle uğraşan vatandaşlar zor durumda. Yarım Kredi Kooperatiflerine borçlu olan çiftçilere uygulanan faizler, çiftçinin belini bükerek tarımdan uzaklaşmalarına yol açıyor.

Bafra 1032 nolu Tarım Kredi Kooperatifi’nden edinilen bilgilere göre Bafra’da çiftçilikle uğraşan 900 çiftçinin 700’ü kooperatiflere borçlu 300 çiftçi ise hacizlik duruma geldi. Üstelik kooperatiflerde yapılan kredi anlaşmalarında çiftçiler paralel şekilde birbirlerine kefil edilip borcu olmayan çiftçi dahil kefillik nedeniyle birçok kişi zor duruma düşmüştür.

75 MUHTARIN İMZASI FAYDA ETMEDİ

Faizler altında ezilen çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına 75 köy muhtarından imza toplanarak, kredilerin iyileştirmesi adına yapılan başvuru sonuçsuz kaldı.

SON YILLARDA AMAÇ DIŞI HİZMET

Kooperatiflere borçlu olan çiftçiler, 2017 yılına kadar kooperatiflerin kuruluş amacına uygun hizmet verdiğini ancak 2018 yılında alınan karar ile çiftçilere ‘Esnek Faiz’ uygulamasına geçildiğini bu durumunda kendilerini zor duruma soktuklarını ifade ettiler.

TARIMDA FAİZ YÜKÜ ÇOK 

Konut, taşı veya ihtiyaç kredilerinde bankaların uyguladığı faizlerin, tarım kooperatiflerinin verdiği kredilere oranla çok düşük olduğunu belirten çiftçiler, bir yıl üzeri tarım kredisi vadelerinin yüzde 120’leri bulduğunu ifade ettiler. Örneğin Ziraat Bankası’ndan 200 bin TL traktör kredisi alındığı zaman 5 taksit şeklinde 6 yıl vade ile toplam 256 bin TL ödemesi olurken, Tarım Kredi Kooperatifi’nden alınan 200bin TL traktör kredisinin 5 taksit şeklinde 6 yıl vade ile 560 bin TL geri ödemesi olduğu belgelenmiştir.

MUSA GÜN

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.