Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C

‘MARİNADA RANT’ İDDİASI!

Samsun’da SAOB Sözcüsü Cevat Öncü, “Dolguyla kazanılacak yaklaşık 200 bin metrekarelik alanın belirli koşullarla yapılaşmaya açılacak olmasını rant odaklı bir yaklaşım görüyoruz” dedi

‘MARİNADA RANT’ İDDİASI!
REKLAM ALANI
12 Ekim 2023 18:38

Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB), Ekim ayı toplantısını Dönem Koordinatörü ve Sözcüsü Cevat Öncü Başkanlığında İnşaat Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirdi. Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ve CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan İpek’in konuk olarak katıldığı toplantının ana gündem maddesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin planladığı Kurupelit Marina projesi oldu.

PROJEYE NİÇİN KARŞI ÇIKIYORLAR?
SAOB üyeleri, teknik ve bilimsel verileri kullanarak Kurupelit Marina’nın olası çevresel etkilerini detaylı şekilde değerlendirdi. Projenin detayları hakkında Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci’yle de fikir alışverişinde bulunuldu.
SAOB Dönem Koordinatörü ve Sözcüsü Cevat Öncü, projeye karşı çıkmalarının argümanlarını anlattı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) tarafından hazırlanan ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın İstanbul’da düzenlediği kongrede bildiri olarak sunulan raporda projenin kent için olumsuz sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Öncü, şunları söyledi:

“Raporda yeni mendireğin doğu tarafında belli bölgelerde 2040 yılına kadar 40-50 metre içeriye doğru sahil oyulmaları olabileceği belirtiliyor. Projenin o bölgeye yani Samsun’a ihanet anlamı taşıyabileceği, o raporda açıklanmıştı. Bugünkü proje biraz daha farklı görünüyor ama temel çıkış noktası aynı. Yeni planlanan marina için düzenlenen tavsiye raporunda belirli aralıklarla dip taraması yapılması gibi tavsiyeler var. Zaten orada bir marina var. Dönemin koşullarında 10 milyon doların üzerinde bir maliyetle inşa edildi. Marinaya yazık etmeyelim. Dolguyla kazanılacak yaklaşık 200 bin metrekarelik alanın belirli koşullarla yapılaşmaya açılacak olmasını rant odaklı bir yaklaşım görüyoruz. Bu konuda bir süreç yaşanacak. Biz SAOB paydaşları olarak kendi ilgi alanımızda yer alan konuları bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirerek çekincelerimizi bir rapor haline getirecek ve ilgili yerlere ulaştıracağız.”

DENİZ KÜLTÜRÜNE KARŞI BİR ANLAYIŞ
Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, projenin ekolojik etkilerinin yanı sıra sahilin doğal yapısına zarar vererek ailelerin deniz zevkine ket vuracağını ileri sürerek, “Atakum’un sahilini ortadan kaldıracak, Taflan ve diğer yerlerde yaşanan örneği Atakum’a taşıyacak, deniz kültürüne karşı bir anlayışın devamı bu. Onun için kentte hem sivil örgütlerinin hem de meslek odalarının hem akademik hem de toplumsal olarak karşı çıkarak örgütlenmesini sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.