Dolar 39,2169
Euro 45,2700
Altın 4.345,98
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 30°C

Mart Ayından İtibaren Emekliler Daha Az Maaş Alacak! 

Mart Ayından İtibaren Emekliler Daha Az Maaş Alacak! 
3 Şubat 2025 15:00

Türkiye’de emekliler, artan maaşlarının yetersiz kaldığından şikayet ederken, Almanya’da ise artan sağlık sigortası primi yüzünden birçok emeklinin mart ayı itibarıyla daha az maaş alacağı öğrenildi. İşte detaylar… 

Mart ayından itibaren Almanya’da pek çok emekli, sağlık sigortası primlerindeki artış yüzünden düşük maaş alma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu gelişme, özellikle emekli aylığından sağlık ve bakım sigortası katkı payı ödemeye sürdürenleri doğrudan etkileyecek.  

Ülkede emekliler, emekli olduklarında da sağlık ve bakım sigortası katkı paylarını ödemeyi sürdürüyor. Yasal sağlık sigortası için temel katkı payı oranı yüzde 14,6 olsa da, her sağlık sigortası firmasının açıkladığı ilave katkı payı oranları, bu yıl ortalama yüzde 0,8 oranında artarak yüzde 2,5’e çıkacak. Söz konusu zam, emekli aylığında doğrudan bir kesintiye neden olacak. 

Sağlık sigortası katkı payları, emekli aylığından otomatik kesilirken, bu katkı paylarının yarısını sigortalılar, yarısını da Alman Emeklilik Sigortası Kurumu (DRV) ödüyor. Bu kapsamda DRV, yeni katkı payı oranlarını mart ayı itibarıyla hayata geçirecek. Bu durum, emekli aylığının marttan itibaren belirgin oranda düşmesine neden olacak. 

EMEKLİ MAAŞINDAN DAHA FAZLA KESİNTİ YAPILACAK 

Sağlık sigortası katkı paylarındaki bahsi geçen zam, emekli aylığının net tutarını doğrudan olumsuz etkileyecek. Bu kapsamda, yüzde 2,5 oranındaki ilave katkı payı oranıyla beraber, bir emeklinin aylığından daha fazla ödeme alınacak.  

Bu durum, ülkede yasal sağlık sigortası kapsamındaki tüm emekliler için geçerli olacak. Bu kesintiler, özellikle düşük aylık alan emekliler ve sabit gelirle geçimini sağlamaya çalışan kişiler için bütçelerinde büyük düşüşe neden olacak. Bunun yanı sıra, bakım sigortası katkı payları da göz önünde bulundurulduğunda, emekli aylığındaki düşüş daha da belirginleşecek.