Dolar 32,4963
Euro 34,7996
Altın 2.487,84
BİST 9.557,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

MAZOTA, BENZİNE SON!

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30 ülke anlaşmayı imzaladı, 2040’a kadar tüm araçlar elektrikli olacak

MAZOTA, BENZİNE SON!
REKLAM ALANI
11 Kasım 2021 15:29

Bugün sona erecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi kapsamında, 30 ülke en geç 2040 yılına kadar karbondioksit salınımının sıfırlanmasını öngören anlaşmaya imza attı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler, anlaşma kapsamında sıfır emisyonlu araçlara geçiş yapılacak.

2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı yaygın olarak kullanılan adıyla COP26, İskoçya’nın Glasgow şehrinde 31 Ekim’de başladı. Küresel ısınma ve sera gazı salınım oranlarını azaltmak amacıyla 197 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen organizasyon yarın sona eriyor.

30 ÜLKE İMZA ATTI
Zirve kapsamında gerçekleşen en önemli adımlardan biri, karbondioksit (CO2) salınımı konusunda oldu. COP26 çerçevesinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30 ülke, en geç 2040 yılına kadar karbondioksit salınımının sıfırlanmasını öngören anlaşmaya imza attı.

SIFIR EMİSYONLU ARAÇLAR
Anlaşma kapsamında söz konusu ülkelerde kentler ve şirketler, en geç 2040 yılına kadar sıfır emisyonlu otomobil ve minibüslere geçecek. Bu konuda uzlaşıldı. Yapılan açıklamada, “Satışı yapılan birinci el otomobil ve minibüslerde karbondioksit salınımının genel olarak 2040 yılına kadar sıfırlanması, öncü pazarlarda ise bu hedefe 2035 yılına kadar ulaşılması için çalışılacağı” kaydedildi.

OTOMOBİLİN LİDERİ ALMANYA İMZALAMADI
Anlaşmaya imza atan ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, Danimarka, Polonya, Avusturya, Hırvatistan, İsrail, Kanada, Paraguay, Kenya ve Ruanda da bulunuyor. Otomobil üretiminin devlerinden Almanya’nın mutabakatı imzalamaması ise dikkat çekti.

DÜNYACA ÜNLÜ ŞİRKETLER İMZALADI
Mutabakatta devletlerin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya ve New York kentleri, İspanya’nın Barcelona ve İtalya’nın Floransa kentleriyle Mercedes Benz, Ford, Volvo ve Jaguar Land Rover gibi otomobil şirketlerinin de imzası yer alıyor. İmzacılar arasında otomobil endüstrisine yatırım yapan ya da kendi otomobil filolarına sahip olan Eon, Ikea ve Unilever gibi şirketler de bulunuyor.

İMZAYI ATTILAR, TAAHHÜT ETTİLER
Anlaşmaya imza atanlar, içten yanmalı motorla çalışan otomobillerin karbondioksit salmayan araçlara dönüştürülmesi için gerekli koşulları sağlamayı taahhüt etti. Katılımcı otomobil üreticileri de, dünyanın önde gelen pazarlarında en geç 2035 yılına kadar sadece karbondioksitsiz otomobil ve minibüsleri piyasaya sunma, bunun için de gerekli tüketici talebini oluşturacak stratejiler izleme sözü verdi. Mutabakata imza atan otomobil filosu sahibi ya da işleticisi şirketler de, filolarındaki otomobillerin zararlı gaz salınımını en geç 2030 yılına kadar sıfırlamayı taahhüt etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.