Dolar 32,3687
Euro 34,9670
Altın 2.325,46
BİST 9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Metabolizmanızı ateşleyin!

Bafra’da Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi bulunan Diyetisyen Ahmet Selman Duman anlatıyor.

Metabolizmanızı ateşleyin!
REKLAM ALANI
14 Mart 2019 10:28

Metabolizma hızı, vücudumuzun dinlenme halindeyken gerçekleştirdiği bütün biyolojik ve kimyasal olayların oluşturmuş olduğu enerji toplamıdır. Metabolizma hızı kimi kişilerde yavaş, kimi kişilerde hızlı olabilir. Metabolizma hızı yavaş olan kişilerde besinlerin sindirim süreci yavaşlar. Alınan besinler uzun vadede enerjiye dönüştürülmek üzere yağ olarak depolanır. Bu durum vücut yağını artırabilir. Sağlıksız ve dengesiz beslenmek, yeterli su içmemek, egzersiz yapmamak gibi nedenler metabolizmanın daha yavaş çalışmasına olanak verir. Metabolizması hızlı olan kişilerde ise sindirim süreci hızlıdır. Alınan besinler birtakım kimyasal tepkimeler ile enerjiye daha kısa zamanda dönüştürülür. Bu da alınan kalorilerin yakılmasına daha kısa zamanda olanak verir. Gelin metabolizmanızın daha hızlı çalışmasındaki önemli detayları inceleyelim.
Aç Karnına Su İçin ve Etkili Bir Kahvaltı Yapın
Uyku esnasında metabolizma yavaşlar. Uyandığınızda yavaşlayan metabolizmayı harekete geçirmek adına 1 bardak su ile güne başlayın. Ardından yapacağınız kahvaltının içerisinde yumurta, peynir, süt/yoğurt gibi kaliteli protein içeren besinlere yer verin. Tam buğday ekmeği ve mevsim yeşillikleri gibi besinler içerdikleri posa ile hem doygunluk sağlayacak hem de bağırsak hareketlerini artırarak metabolizma hızınıza katkı sağlayacaktır.
Metabolizma hızlandırıcı besinler
Bazı besinler metabolizma hızınızı artırarak daha çok kalori yakmaya sebep olur. Acı biber içeriğindeki kapsaisin etken maddesi ile termojenezi artırır ve yağ yakımını kolaylaştırarak metabolizma hızını artırır. Aynı zamanda acı biber tokluk sağlayan besinlere örnektir. Kahve içerdiği kafein ile metabolizmayı uyandırır. Ancak kremalı ve şekerli kahvelerden uzak durulmalıdır. Yumurtada bulunan lesitin yağların vücuttan uzaklaştırılmasında etkilidir. Bu durum metabolizmanızı çalıştırır. Yulaf, içeriğindeki kompleks karbonhidratlar ve beta-glukan ile bağırsak hareketlerini artırır. Bu sayede metabolizma hızı artar ve aynı zamanda daha sağlıklı bir sindirim olur. Aynı zamanda tok tutan besinlere örnektir. Kivi, greyfurt ve yaban mersini içeriğindeki yağ parçalayıcı enzimler ile termojenezi artırarak metabolizmanızı artırır.
Doğru egzersiz ve bol su
Metabolizma hızını artırıp kalori yakmayı sağlayan en önemli faktörlerden birisi de kişinin yaşamına uygun olan egzersiz programıdır. Haftanın en az 3-4 günü düzenli egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz esnasında suya olan ihtiyaç artar ancak günlük kilogram başına 30 ml su tüketmek metabolizmanızı aktif halde tutmaya yardımcıdır. Metabolizmanızın doğru çalışması ideal kilo aralığına gelmenizdeki en büyük etkenlerden biridir.
Metabolizma Hızlandırıcı Besinler
Acı biber/Karabiber/zerdaçal baharatları
Yeşil çay/mate/hibiscus/beyaz çay gibi bitki çayları
Şekersiz ve kremasız kahve
Ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler
Et/balık/tavuk/yumurta gibi protein içeriği yüksek besinler
Yoğurt, kefir gibi probiyotik bakteri içeren besinler
Yulaf, tam buğday ekmeği gibi lif içeriği zengin besinler
Ispanak, maydanoz, dereotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler
Kivi, greyfurt/yaban merisin gibi C vitamini yüksek meyveler
Tabi ki bol su.

Beslenmeniz sağlığınız, sağlığınız beslenmeniz olsun.
Diyetisyen Ahmet Selman DUMAN
İletişim: aselmanduman@gmail.com
İnstgram: dytaselmanduman

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.