Dolar 32,4979
Euro 34,9774
Altın 2.431,80
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Mimarlar Odası, ‘Korkunç Gerçeği’ açıkladı ’10 KİLOMETRE YOK OLDU!..’

Mimarlar Odası, ‘Korkunç Gerçeği’ açıkladı  ’10 KİLOMETRE YOK OLDU!..’
REKLAM ALANI
22 Ekim 2020 19:47

Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarafından gündeme getirilen Kurupelit Yat Limanına için planlanan yeni çalışmalara dair açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı Burak Şener, korkunç bir gerçeği de kamuoyuyla paylaştı. Şener, “Dereköy, Erenköy, Taflan, Çatalçam kıyılarındaki deniz tahribatının devam ettiğini belirterek, “Yaklaşık 10 kilometrelik kumsal yok oldu” dedi.

‘UZMAN HİZMETLERİ ALINMADI’
Oda’nın ÇED Komisyonu’nda ele alınan Kurupelit Limanı ile ilgil görüşlerini dile getiren Burak Şener, şunları söyledi:

Kurupelit Yat Limanı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 2011-2015 yılları arasında yapılmış olup, Yapım İşi Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İş Daire Başkanlığınca gerçekleştirilmiştir. Yat Limanının 5 yıl sürede dolarak büyük oranda kullanılamaz hale geldiği dikkate alındığında, yer seçimi ve proje aşamasında gerekli ve yeterli araştırma yapılmadığı, uzman mühendislik hizmetleri alınmadığı anlaşılmaktadır. Marina alanının 5 yıl gibi kısa sürede kullanılamaz hale gelmesi, içine dere akan bir yerin liman sahası olarak seçilmesi burada sergilenen anlayışın göstergesi olmuştur.

MARİNA MI, MENDİREK Mİ?
Söz Konusu Kurupelit Yat Limanı 1/1000 ölçekli İmar Planında ‘Marina’, Samsun Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi ve Planlama projesi 1/50 000 ölçekli Mekansal Strateji Planında ‘Mendirek’ olarak gösterilmiştir.”

TAHRİBAT ALTINKUM’A İLERLİYOR
Samsun sahillerinde batıdan doğuya doğru kum hareketleri olduğunu hatırlatan Burak Şener, ayrıca şu bilgileri verdi:

Şehrimizin sahillerinde batıdan doğuya doğru kum hareketi olması sebebi ile, denizde bu hareketi önleyici bir yapı yapıldığında yapının batı tarafında kum dolgu alanı oluşmakta, doğu tarafında ise deniz tahribatı meydana gelmektedir. Bu durum Yakakent Balıkçı Barınağı’nda, Dereköy Balıkçı Barınağı’nda ve en son Tersane alanı olarak ayrılan Alan için yapılan Tersane Limanı’nda çok acı bir şekilde yaşanmıştır. Dereköy Balıkçı Barınağı’nın yapımından sonra Dereköy, Erenköy, Taflan, Çatalçam kıyılarında deniz tahribatı oluşmuş, tahribat halen devam ederek Altınkum’a doğru ilerlemektedir. Şu ana kadar yaklaşık 10 kİlometrelik sahil şeridinde kumsal yok olmuş, tahribatı önlemek üzere deniz içine yapılan taş tahkimatlar nedeniyle doğal yapı tamamen bozulmuştur.

ATAKUM KUMSALLARI YOK OLACAK!
Kurupelit Yat Limanı önünde ilave bir tesis yapılması durumunda, Dereköy Balıkçı barınağında olduğu gibi barınağın doğusunda deniz tahribatı başlayacak, kurupelit ve doğusunda Atakum bölgesinde kumsallar yok olacak, doğal yapı bozulacak, şehir için önemli bir rekreasyon ve düzenleme alanı olan atakum sahil şeridi kaybedilmiş olacaktır.

HALK SAHİLİ KULLANAMAYACAK…
Yeni tarif edilen süreç de, Liman içine akan derenin Liman dışına akışının sağlanması, Limanın bir bölümünün veya tamamının doldurulması, yine, dolgu alanında Yat Limanı kullanımı için gerekli olan hizmet alanları elde edilmesi öngörülmektedir. Ancak bu durum bütün Yat Limalarında olduğu gibi, yat limanı ve hizmet sahasının yer aldığı bölümlerin halkın kullanımına kapatılmasını gündeme getirecektir. Böylece bölgede yer alan yapılar ve tesisler sahilden denizden uzaklaşmış ve koparılmış, halkın sahili kullanımı engellenmiş olacaktır.

ATAKUM SAHİLLERİ PLANLANMALI
Samsun’da geçmiş yıllarda şehrin önüne Liman Yapılarak şehir denizden koparılmış, sonraki dönemlerde Doğu ve Batı dolgu sahaları yapılarak İlkadım İlçesi tamamen denizden uzaklaştırılmıştır. Geçmişte denize yapılan dolgularla İlkadım İlçesinde şehir denizden koparıldığı için kentliyi denizle buluşturmak, kente kıyı kenti kimliğini yaşatmak maksadıyla, Atakum sahillerini planlamak ve halkın kullanımına sunmak daha önemli bir hale gelmiştir. Yapılması düşünülen Kurupelit yat limanı ile Samsunun Atakum sahilinde oluşacak tahribat ve dolgularla kıyıların kaybedilmesi gündeme gelecektir.”

DOĞAL YAPI BOZULMADAN…
Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener açıklamasının son bölümünde ise şunları söyledi:

“Yat limanına Samsun’un ihtiyacı olup olmadığı konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Bilinmemekle birlikte, böylesi bir yatırımın cazip ve uygun olabileceği düşünülebilir. Ancak, Samsun kenti bir kıyı kenti olup, yapılacak yat Limanının hiçbir şekilde şehrin kıyılarının doğal yapısına zarar vermemesi ana ilke olmalıdır. Yat limanı mutlaka yapılacaksa yeri etüd edilmeli, sahilin doğal yapısını bozmayacak kentlilerin ve kente gelen misafirlerin sahili kullanımını engellemeyecek uygun coğrafi konumda planlanmalı ve ya mevcut barınakların yat limanı için uygun hale getirilmesi etüt edilmelidir.

‘LİMAN KESİNLİKLE DOLDURULMAMALI’
Yapılacak bilimsel ve teknik araştırmalar neticesinde Yat limanının mevcut hali ile ıslah edilmesi mümkün değilse, kesinlikle doldurulmamalı, yöre sakinlerinin ve işletmelerin ve de konutların sahilden uzaklaştırılmasına izin verilmemelidir. Yeni bir yat Limanı için, şehrin kıyılarının doğal yapısına zarar vermeyecek uygun bir yer seçilmeli, uzman mühendislerce hazırlanacak projelere göre inşa edilmelidir.”

Asel Sema UĞURLU

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.