Dolar 32,4671
Euro 34,6955
Altın 2.437,43
BİST 9.908,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

MODASI ASLA GEÇMİYOR!

Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde 1 asrı aşkın süredir geleneksel yöntemlerle imal edilen yumurta topuk ayakkabı, hâlâ güncelliğini koruyor

MODASI ASLA GEÇMİYOR!
REKLAM ALANI
28 Ağustos 2022 17:49

Çarşamba’da yapımına 1900’lü yıllarda başlanan yumurta topuk ayakkabı, ilerleyen yıllarda yaygınlaştı. Geçmişte ünlülerin bile yoğun ilgi gösterdiği yumurta topuk ayakkabı, hala rağbet görüyor.

2020 YILINDA PATENT KURUMU TESCİLLEDİ
Ayakkabı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2020 yılında “yumurta topuk Çarşamba ayakkabısı” olarak tescil edildi.Ünlü Samsunlu sanatçılar Orhan Gencebay ve Yıldıray Çınar’ın filmlerinde ve gündelik hayatlarında giydiği ayakkabılar, o dönemde Türkiye’de ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları arasında da popüler oldu. Zamanla popülerliğini yitiren ayakkabılar şimdilerde ise gurbetçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

YILDIRAY ÇINAR VE ORHAN GENCEBAY
Ünlü Samsunlu sanatçıların ayakkabıları giymesi ile yumurta topuk ayakkabılara olan ilginin arttığına dikkat çeken 30 yıllık ayakkabı ustası Faruk Koç, “Çarşamba yumurta topuk ayakkabılarının özelliği; el yapımı olması, hakiki deri kullanılması, her tarafı deri olmak üzere tek parça olmasıdır. Sığır derisinden yapılan bu ayakkabılar gerekirse terlik niteliğinde, gerekirse de ayakkabı niteliğinde giyilir. Bu ayakkabıların topuğu 3,5 cm olmak üzere yumurta burun ve yumurta topuk olarak nitelendirilir. Aralarında ünlülerin de olduğu her kesimden insanın giydiği ayakkabı türleridir. 1970’li yıllar ve 1980’li yıllar arasında bu ayakkabıların satışı çok yoğundu. O zamanlar piyasa fazla spor ayakkabısı ve düztaban ayakkabılar olmadığından bağcıklı yumurta topuklu ve sade yumurta topuklu ayakkabılarımız 70’li ve 80’li yıllarda modaydı. Yıldıray Çınar, Orhan Gencebay gibi Samsunlu ünlülerimiz zamanında bu tür ayakkabıyı giymişler ve onların sayesinde her yere satışı yapılmış” dedi.

GENÇLER DE İLGİ GÖSTERİYOR
Şu anda ayakkabılara gurbetçilerin ilgi gösterdiğini ifade eden Faruk Koç, “Ayakkabılarımızı bugünlerde genelde yurt dışından gelen gurbetçilerimiz alıyor. Çok memnun olduklarını dile getiriyorlar. Ayakkabılarımız en az 1 ve 2 sene ömrü var. Normalde bir insanın ayakkabı numarası 42 ise bizim ayakkabılarımızda giydiği 42 numara ayağında 40 numara giymiş gibi kibar durur. Ayağınızda ayakkabı var mı yok mu hissetmezsiniz. Bu ayakkabıların arkası olduğu zaman ayakkabı yerine, arkasında bastığın zaman ise terlik şeklinde giyiliyor. Gençlerimiz ayakkabılara yeni yeni ilgi göstermeye başladılar. Genelde bağcıklı topuklu ayakkabılarımız hoşlarına gidiyor. Ayakkabılarımız fiyat aralığı 400 lira ve 600 lira aralığındadır” diye konuştu.

Yumurta topuk ayakkabı Çarşamba ilçesinde küçük dükkanlarda geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediliyor.


İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.