Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 20°C

‘UMUDU YENİDEN DİRİLTELİM!..’

Samsun’da CHP’nin önceki dönem Gençlik Kolları Başkanı Burhan Saral, “Çok adaylı tablo CHP için onur vericidir ancak tüm üyelerimizin ortaklaşmasına ihtiyacımız var. Bize herkes lazım. Umudu yeniden diriltmeliyiz” dedi

‘UMUDU YENİDEN DİRİLTELİM!..’
REKLAM ALANI
25 Eylül 2023 16:07 | Son Güncellenme: 25 Eylül 2023 16:12

Samsun’da 8 Ekim Pazar günü yapılması kesinleşen Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanlığı 38’inci Olağan Kongresi öncesi CHP’li Burhan Saral, Yenigün Gazetesi’ne çok önemli açıklamalarda bulundu. Partisi CHP’nin Samsun’da hem 14 Mayıs hem de 28 Mayıs seçimlerinde istemediği bir sonuç elde ettiğine dikkati çeken Burhan Saral, “Hayatta üzülebilirsiniz, yenilebilirsiniz, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz, içinizde pek çok olumsuz duyguyu barındırabilirsiniz, bunların hepsi telafi edilir. Hayatta telafi edilmesi en zor duygu umudun kırılmasıdır, seçmenin umudu kırıldı. Bunu görmezden gelemeyiz” dedi.

PARTİ ÖRGÜTÜNDEKİ TRAVMA
“Bugün bunu toparlamak bilinci ve sorumluluğuyla hareket etmeliyiz” diyen Burhan Saral, şöyle devam etti:

“Yalnız seçmende değil, Samsun’da parti örgütü üzerinde de bir travma var. Bunu da dikkate almak durumundayız. Son seçimde 175 bini yurt içi olmak üzere 182 bin oy almamıza rağmen CHP’nin 1 milletvekili var. 99 yılından bu yana Samsun halkının oylarıyla bize yaşatmadığı bir durumu ittifak matematiği bize yaşattı. Parti örgütünün dinamosu sayılacak ilk 3 sıranın 2’si hangi ilde ittifak ortaklarına verildi. Neden Samsun’da bu yöntem tercih edildi. Bunları etraflıca konuşup, Samsun örgütünün tekrar aynı durumlara maruz kalmamasını sağlamamız gerekir.”

YEREL SEÇİMLER İÇİN
MOTİVASYON GEREKLİ
Açıklamalarında önümüzde yapılacak yerel seçimlere de değinen Burhan Saral, “Atakum Samsun’un en nefes alınabilir ilçesi. Samsun’a tek bir Atakum yetmez. Biz bu kentte büyükşehir belediyesini de yönettik, parlamentoda beş milletvekili ile de temsil edildik. Bugün CHP siyasetinin dar bir alanda kalmasını asla kabul etmiyorum. Bunu kırmak zorundayız. Biz Samsun’un her tarafında iddialı olmak ve sosyal demokrat anlayışı hem yerelde hem parlamentoda ayağa kaldırmak zorundayız. Bazı ilçeleri yeniden CHP’li yapmak ve parlamentoda çok daha fazla milletvekili ile Samsun’u temsil etmek bana göre gayet mümkün. Sadece buna uygun bir anlayış ve motivasyon gerekli” diye konuştu.

İL YÖNETİMİ İÇİN

‘KADIN VE GENÇLİK VURGUSU’

CHP’nin Samsun’da il kongresi hazırlığında olduğunu hatırlatan Burhan Saral, ayrıca şunları söyledi:

“İl kongresine gidiyoruz. Şehrin gerçeklerine uygun, herkesin kendini bulabildiği bir yapı ve buna uygun yeni bir anlayış ortaya koymalıyız. Mesela kent nüfusumuzun yarısı kadınken, partimizde yönetimlerde yüzde 33 cinsiyet kotası var. Bu kota kurullarda kadın temsiliyetinin oranı gibi algılanıyor bazen, bu çok yanlış. Niteliği önceliklendirerek erkeklerin ve kadınların eşit sayıda temsil edildiği bir yönetim anlayışı şart. Yaş ortalaması 36 olan, pek çok farklı meslek grubundan genç insanların bulunduğu bir kent Samsun. 60 bine yakın öğrenci yaşıyor. Yönetimlerin yaş ortalamasını şehrin yaş ortalamasına, şehrin dokusuna yaklaştırmak zorundayız. İnsanlar CHP il yönetimine baktığında gözlerinin içi gülmeli. Bu kentin insanları partiyle aralarında bir bağ kurabilmeli. Bunun olabilmesi için daha önce yapmadığımız şeyleri yapmalıyız. Bir anlayış değişikliği elzem.

ÇOK ADAYLI TABLO
ONUR VERİCİDİR
Şu aşamada birbirinden değerli 4 isim adaylığını açıkladı. Bu sayı artabilir de. Fakat biz 4 ay önce bir yenilgi yaşadık. Önümüzde yerel seçimler var, yeniden umudu diriltmek zorundayız. Adaylık herkesin hakkıdır, çok adaylı tablo CHP açısından onur verici de bir durumdur. Ancak bu çok adaylı tabloda uzlaşı ve ortaklaşma için çaba sarfetmek de oldukça sorumlu ve demokratik bir tavırdır. Biz evimizi, ailemizi nasıl koruyorsak bugün partimizi de aynı şekilde korumamız gereken bir süreçten geçiyoruz. Çok adaylı bir kongre, yarışanların ve oy verenlerin belirli kısmında kısa süreli de olsa duygusal kopuşlar yaratabilir. Oysa bizim zamanımız yok. İl kongremizden çok kısa bir süre sonra yerel seçim süreci başlayacak ve bu yerel seçimde CHP’nin tüm üyelerinin ortaklaşmasına ve motivasyonuna ihtiyacımız var. Bize herkes lazım.

‘ÇARŞAF LİSTE’ ÖNERİSİ
Bu çok adaylı tabloda sağlıklı bir yapıyı oluşturabilmek için il kongresinde çarşaf liste düşünülebilir. Adayların listelerinde yönetim ve disiplin kurullarındaki yedeklerle beraber toplam 62 kişi olmak zorunda. Dört listede bu sayı 248 farklı kişi yapar. Her yeni adayda buna 62 yeni isim daha ilave olacak. Yaklaşık 630 kongre üyesi olduğunu düşünürsek, herkes açısından zorlayıcı bir durum. Bu tabloda eminim ki her aday rakiplerinin listesindeki bazı kişiler için keşke birlikte çalışabilseydim diye düşünecektir. Böyle anlarda demokratik süreçleri sonuna kadar işletip, oy kullananın iradesine tam teslim olmak gerekir. Delegeye toplu bir liste oylatmak yerine, tüzüğün de önceliği olan çarşaf liste ile biz senin sağduyuna ve vereceğin karara güveniyoruz demek gerekir. Bu tavır çoğulculuğu, demokrasiyi ve uzlaşı kültürünü önemseyen özgüvenli bir tavır olur. Delege il başkanını seçer, altına da kaliteli, herkesi temsil eden, ortak bir yapıyı kendisi kurar. Bu durum seçilen il başkanının da elini rahatlatır, onu da güçlendirir çünkü oy kullanan tek bir kişiyi dahi ayrıştırmadan herkesi kendi yükleneceği sorumluluğa ortak etmiş olur. Ayrıca herkesin yönetimde kendinden bir parça bulabilmesi de sağlanır. Bu tablo herkesin içine siner diye düşünüyorum, sandıktan uzlaşı çıkar.

Burhan Saral'dan'ÇOK ÖNEMLİ' açıklamalar...

YENİGÜN’Ü ZİYARET ETMİŞTİ: Mayıs ayında gerçekleştirilen genel seçimlerde CHP’den aday adayı olan Burhan Saral, seçim çalışmaları kapsamında Yenigün Gazetesi’ni de ziyaret etmiş, “Bugün bir iddia ortaya koyuyorum. 45 yıllık döngüyü yıkma iddiası” ifadesini kullanmıştı.

DELEGENİN FERASETİNE GÜVENİYORUM
Baktığınız zaman genel ve yerel seçimlerde herkes ön seçim istiyor. Ben de tüm aday belirleme yöntemlerinde ön seçim taraftarı olan birisiyim. Kendimin tutarlı olabilmesi açısından da il kongresinde çarşaf liste uygulanırsa bunu memnun edici bulurum. Çünkü parti üyelerimizin ve delegelerimizin ferasetine her daim güveniyorum.

PARTİMİZ BENDEN DAHA ÖNEMLİDİR
Benim ismimin de il başkanlığı için bu süreçte konuşulması onur verici. Ancak ben partinin başarısı için birlikte bir şeyler yapma sorumluluğumuzdan bahsediyorum. Geleceğe ilişkin bu kadar kaygı duyup, ortaklaşma arıyorken ve henüz tüm yolları tüketmemişken şu anda burada kendimi konuşmak doğru olmaz. Benim için parti, benden daha önemlidir. Herkesin ortaklaşabileceği bir zeminin arayışındayım. Önceliğim bu ve yöntemler öneriyorum. Bu doğrultuda herkesle de istişare ediyorum.

PARTİLİLERLE İSTİŞAREYE DEVAM
Görüyorum ki üyelerimizde benzer endişeler var. Diğer taraftan aday olanlarda da buna ilişkin bir hassasiyet olduğunu görüyorum. Bunun sorumluluğuyla hareket etmemiz lazım. Önümüzdeki günlerde bu hassasiyeti taşıyanlara istişare etmeyi sürdüreceğim. Parti üyelerimizin de bu hassasiyeti daha sesli dile getirmelerinin faydalı olacağı kanaatindeyim. Sonunda bir uzlaşı ortamı olmazsa o noktadan sonra CHP’nin ve Samsun’un faydası için yapılması gereken neyse ben de onu yaparım. Bu ihtimali de hali hazırda partililerimizle istişare ediyor, hem fikirlerini hem de rızalarını alıyorum. Düşüncelerimin gerçekleşeceği bir zemin yakalayacağız, buna inancım tam.”

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.