Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

MÜCADELEYE DEVAM!

Samsun’un ünlü avukatlarından, 2 çocuk annesi, sivil toplum ve sosyal etkinliklerin vazgeçilmez katılımcısı ve destekçisi Gülay Deveci, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi önemli açıklamalarda bulundu

MÜCADELEYE DEVAM!
REKLAM ALANI
7 Mart 2022 13:47 | Son Güncellenme: 7 Mart 2022 14:14

Samsun’un sevilen, sayılan ve tanınan kadın avukaklarından Gülay Deveci, başarılı meslek yaşamının dışında da bir cok vasfı ile bilinirliliği olan bir isim. Eşi, Belediye Başkanı Cemil Deveci‘den dolayı Samsun’un en gözde ilçesi Atakum’un ‘first lady’si olan Gülay Deveci, sosyal, kültürel etkinliklere olan yatkılığı, katılımcılığı ve bu tür etkinliklere verdiği desteklerle de biliniyor ve takdir görüyor.

Her şeyden önce dünyaya getirdiği 2 çocuğu ile ‘annelik’ gibi kutsal bir vasfı üzerinde taşıyan Gülay Deveci’ye 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle 4 soru yönelttik. Deveci, 55 Yenigün Gazetesi okurları için sorularımıza işte bu yanıtları verdi:

TEKSTİL FABRİKASINDA BAŞLAYAN KADIN DİRENİŞİ
Sayın Gülay Deveci, gerek iş hayatınızda gerekse sosyal hayatınızda son derece aktif bir kadın olarak, 8 Mart sizin için ne ifade ediyor?

8 Mart benim icin bir mucadele günü. 1857’de erkeklerle esit ucret, sağlıklı çalışma şartları talep eden tekstil işçisi kadınların, fabrikada grev yaparken çıkan yangında hayatlarını kaybetmeleri anısına once 1910’da Sosyalist Enternasyonel Toplantısı’nda Clara Zetkin’in önerisiyle sosyalist ülkelerde ‘Kadınlar Günü’, daha sonra 1977’den itibaren Birleşmiş Milletler tarafından da ‘Kadın Hakları Dünya Barış Günü’ olarak kutlanan, aslında Ölen kadın işçi kardeşlerimizin anıldığı ve kadın haklarının sayelerinde ivme kazandığı bir gündür. Kadınlar dünyanın hicbir ülkesinde haklarını mucadele etmeden kazanmamışlardır. Bu yolda büyük acılar çekmişlerdir.

TÜRK KADINI HAK ETTİĞİNİ ALABİLSİN DİYE
Türkiye’deki kadınlar da aynı meşakkatli yoldan geçmişler ve gecmeye de devam etmektedirler. Elbette Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk sayesinde modern, batılı ülkelerden cok daha once medeni haklarını, seçme ve seçilme haklarını elde etmis olmalarına karşın, günümüzde bu haklardan kendi iradeleri ile vazgecmek isteyen kadın kardeslerimiz var. Ancak biz onlar adına da mücadeleye devam edecegiz. Turk kadınının hak ettigini alabilmesi için her alanda çalışacağız.

SİYASET VE BÜROKRASİDE KADININ ADI YOK
-Türkiye’de kadınların günümüzdeki konumu size göre tam olarak nerede?

Türkiye’de kadınlar henüz hakettikleri yerde degiller. Aslında hayatın her alanında olmalarına karşın hala eşit ücret, hala eşit temsiliyet sorunları yaşamaktadırlar. Ve ne yazik ki yogun bir şekilde şiddete ugramaktadırlar. Sayısını ifade etmeye utandığım ölçüde cinayete kurban gitmekteler ve daha da acısı bu şiddet en yakınları tarafından ve en guvenli yer olmasi gereken evlerinde yapılmaktadır. 21’üncü yüzyılda kadınların bu denli şiddete uğradığı bir ülkede kadınlarin hakettikleri yerde oldugunu soyleyebilmek oldukça güç. Ne siyasette ne bürokraside üst gorevlerde kadının adı yok maalesef. Meclisteki kadın milletvekili orani yüzde 17, akademide nerdeyse yarıya yakını kadın olmasına karşın dekan ve rektÖr gorevinde olanların sayısı bir elin parmaklarından az. Cam Tavan Engeli(Kadınların ve azınlıkların bir kuruluş içindeki üst düzey pozisyonlara yükselmelerini engelleyen yapay bir engele atıfta bulunan bir metafor) hayatın her alanında kadının karşısına çıkarılıyor. Kadına sadece annelik gorevi vakfedilmesi, sadece anneliginin kutsal kabul edilmesi kadının sosyal ve toplumsal alanda geri bırakılmasına yol açmaktadır.

AKP VE MHP’NİN REDDETTİĞİ YASA TEKLİFİ
-Yakın gelecekte Türk kadınının, özellikle ülke yönetiminde oynayacağı rol konusundaki görüşleriniz nelerdir?

Evet ben öncelikle siyaset yapan bir kadın olarak soylemek isterim, kadınlar olarak mücadeleden vazgecmiyoruz. Mücadele hayatın her alanında artarak devam edecek. Kadın dernekleri, siyasi partiler, STK’lar var güçleriyle kadınların hayata daha aktif katılmaları, daha da çok ayaklarının üzerinde durabilmeleri ve eşitlik adına ülkemizde çalışmalar yapmaktalar. Özellikle CHP, meclise verdigi ancak AKP ve MHP oylarıyla reddedilen ‘siyasette kadınların esit temsil edilmesi yönündeki’ yasa teklifi kabul edilmemiş olmasına karşın kendi partimizde bu yonde uygulama yapılaçağı mesajını halkımıza vermiştir. Kadınlar imkan verildiginde en güzel şekilde egitim alır, en güzel sekilde çalışırlar. Kadınlar pratiktir, kadınlar işlerinde verimlidir.

SON DERECE DONANIMLI BİR Y VE Z KUŞAĞI
Ve donanımlı bir Y ve Z kuşağı kadınları geliyor. Dil bilen, uluslararası tecrübesi olan, bulundukları ülkelerde en iyi konumlara gelen, teknolojiyi takip edebilen, kendini yetistiren Türk kadınları bürokrasiye ve siyasete çağrılmalı ve onların bilgisinden, donanımından yararlanılmalıdır. Umutluyum yakın gelecekte, bu kendilerine kanat takılıp uçmalarına izin verilen Türk kadınları, ülkenin yönetiminde söz sahibi olacak, ülkemiz her alanda dunyayla rekabet edebilen bir ülke haline gelecek ve Türkiye’deki tüm kadınlara umut verecek, ışık saçacaklardır. Elbette sadece egitimli kadınlar degil, bu fırsatı yakalayamayan ama kendini hayat okulunda yetiştiren kadınlarımız da bizim için çok kıymetli. Onlarin emeklerinin maddi karşılığa dönmesi açısından yerel yönetimlerin iş birliği ile kurulan kadın kooperatiflerinin ve kadın girişimlerinin yaygınlaşmasıyla kırsalda da önemli kalkınmalar gerçekleşecektir. Türkiye’de bu yönde onemli örnekler bulunmaktadir.

SALGINDA ‘ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI’ OLMAK
-Son olarak, Atakum gibi son derece önemli bir kenti yöneten eşinizin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz? Yaptıkları ve yapamadıkları noktasında sizin ne tür bir katkınız ya da desteğiniz oluyor?

Eşim, Atakum Belediye Başkanı seçildiği zamandan beri, her türlü maddi yoksunluğa rağmen (zira kendisine önceki dönemden 200 trilyon borç bırakılmıştır) Atakum’da cok güzel işler yapmaya çalışıyor. Yüzyılın felaketi covid 19 pandemisi de tam eşimin başkan seçildiği döneme denk geldi. Elbette böylesi halk sağlığını tehdit eden dönemlerde yapılması gereken vatandaşa hizmettir. Eşim de Atakum Belediye Baskanı olarak tamamen bu duruma odaklandı. Maske satışı yasağı olduğu dönemde hızlıca belediyenin kültür evlerinde maske imalatına başlandı ve sadece Atakum’da degil tum Samsun’da vatandaslara ücretsiz dağıtımı sağlandı.

Yine Corona olan vatandaslara Atakum Belediyesi ekiplerince üç öğün yemek servisi yapıldı, dışarı çıkma yasağı olduğu dönemde yaşlı vatandaşlarımıza alışverişleri yapılıp evlerine götürüldü. Yine bu dönemde ekonomik sıkıntıda olan vatandaslara Atakum Belediyesi tarafından kurulan Atamarket’te ücretsiz alışveriş yapabilme olanağı sağlandı. Böyle zor zamanlarda halk yerel yönetimlerden bu tarz insani yardımlar yapılmasını bekler. Elbette her şeye rağmen belediyelerin olağan hizmetleri de devam etmelidir. Bu nedenle süreç icerisinde Atakumda 15 civarında yeni park alanı oluşturulmuştur. Milli bayramlarımızin belediye tarafından çoskuyla kutlanması sağlanmış, insanların evlerinde olduklari dönemde bu kutlamalar gezici araclarla sitelere taşınmıştır. Ülkece taninan sanatçılar( Haluk Levent, Niyazi Koyuncu, Sevcan Orhan , Sefo, Ekin Uzunlar gibi isimler davet edilerek konser verdirilmiş böylece bayramlarımızın coskusu artırılmıştır. Yine 19 Mayis 2022 tarihinde hizmete açılacak ‘Gençlik Merkezi’, bölgede onemli bir farkındalık yaratacaktır kanısındayım. 7-24 açık kütüphanesi, sergi ve sinema salonları, kafeteryası, egitim ve oyun alanları bulunan merkez genclerimiz icin cok faydalı bir hizmet olacaktır.

ATAKUM’A KADIN SIĞINMA EVLERİ PROJESİ
Ben 3 yıldır hep sahadayım, köylerdeyim. İnsanların belediyeden beklentilerini, taleplerini , elestirilerini alıp ilk elden eşime ulaştırıyorum. Eşim, açık görüşlü, eleştiriye tahammülü olan biridir ve belediyenin kaynaklari ölçüsünde talepleri yerine getirmeye çalışıyor. İlçemizde belediyemize bağlı bir kadın sığınma evinin bulunmaması önemli bir eksiklik, oysa çok ihtiyaç duyulan bir durum. Eşim 35 yıllık avukat, dolayısıyla bu konunun ne kadar önemli oldugunu bilmektedir. Kadın sığınma evi yapma düşüncesi oldugunu da biliyorum ancak maddi yetersizlikler sığınma evinin yapılmasını önlemekte fakat ne olursa olsun bu konuda girişimlerin yapılması da kendisinden beklenmektedir.

YEREL EYLEM EŞİTLİK PLANI VE
KADIN EMEĞİ KOOPERATİFİ
Atakum Belediye BaskanI olarak eşim, toplumsal cinsiyet eşitliğine büyük onem vermektedir. Konuyla ilgili belediyede ‘Yerel Eylem Esitlik Planı’nı uygulamaya koymuştur. Özellikle çalışan kadınlar için her mahallede uygun fiyatlı belediye kreşleri projesinin hayata geçirilmesini sağlamıştır. Su an 2 kres 1 yıldır faaliyette olup, 1-2 ay icinde 4 adet daha kreş faaliyete geçecektir. Yine kurulmasına öncülük yaptığım Atakum Kadın Emegi Kooperatifi’mizin kurulmasında başkan eşimin büyük destegi bulunmaktadır. Kooperatifimiz, belediyenin bize sagladığı uretim ve satış yerleriyle güçlü bir şekilde üye kadınlarımıza maddi kaynak sağlamıştır. Ayaklarının üzerinde durmalarını sağlamıştır. Yine kırsaldaki kadınlara ücretsiz yem ve fide destegi, ücretsiz damızlık jersey inek dağıtımı sağlanmıştır.

ÇOCUKLARIMIZA BIRAKACAĞIMIZ EN ÖNEMLİ MİRAS…
Sorunuza cevap verirken, eleştiririm, derken aslında tum olumsuzluklara rağmen ne büyük isler başardığını görmüş oldum. Atakum üniversite kenti ancak genclere yonelik spor sanat kültür alt yapısı olmayan bir yer. Bu konuda kendisiyle zaman zaman konuşuyorum ve çözümü noktasında önerilerde bulunuyorum, daha fazla efor sarfetmesini istiyorum. Bu hizmetler kalıcılaşmayı sağlar. Önemli olan halka hizmettir. Makamlar geçicidir. Gorevi bıraktığında iyi anılmak çocuklarımıza bırakacağımız en onemli miras olacaktır.

Musa GÜN

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.