Dolar 32,5978
Euro 34,7995
Altın 2.405,78
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Nakliyeci, ‘MASRAF’ yükünü taşıyamıyor

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, karayolu taşımacılık sektöründe işsizliğin ve bunun yanında masrafların her geçen gün arttığına işaret ederek, nakliyecilerin masraflarının yüklerinden ağır hale geldiğini söyledi

Nakliyeci, ‘MASRAF’ yükünü taşıyamıyor
REKLAM ALANI
5 Nisan 2021 16:39

TBMM’de konuşan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Ülkemizde yurtiçi taşımalarının yüzde 90’lık bölümünün karayolu marifetiyle yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
Mevzuat problemi
“Bugün özellikle pandemi sürecinde nakliye sektöründe on binlerce kişi bu konuda işsiz kalmıştır. Araçlar yurt dışında mevzuattan kaynaklı çok sayıda problemle karşılaşmaktadır. Nakliyecilerimiz yurt içindeki paralı yolların rakamlarını bile karşılamaktan maalesef çok uzak durumdadır.


Akaryakıt zamları
Yani bugün özellikle nakliye sektöründeki en büyük problemlerden birisi akaryakıt zamlarıdır. Köprü ve otoban geçiş ücretleridir.
Köprü geçişleri zamlandı
Osmangazi Köprüsü yüzde 25 zamlandı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yine aynı şekilde kamyonlar için 137,30 TL’den 171,50 TL’ye, Tırlar için 170,80 TL’den 213,50 TL’ye, yükseldi.
Belge yükü sürüyor
Belge fiyatları K1, K2 belgeleri 10 bin liradan 20 bin liralara çıktı. Yani bu maliyetlerle bizim kamyoncularımızın, tır şoförlerinin uluslararası arenada rekabet etme şansları çok zor. Bu konuda net desteğe ihtiyacımız var.
Nakliyeciler destek bekliyor
Nakliyeciler de taksici esnafı gibi ÖTV desteğinden yararlanarak araçlarını yenilemek istiyor. Bu konuda destek bekliyorlar.
Tır şoförlerinin sorunları
Yine, uluslararası arenada mesela bizim Azerbaycan’da yaklaşık 600 dolar, 720 dolar yol kullanım ücreti ödüyoruz, İran’da ödüyoruz ama maalesef onlar Türkiye’deki kara yollarını kullanırken bu rakamları ödemiyorlar.
Bir de bunun yanı sıra mesela ateşli ürün taşıyormuşuz gibi, adının üzerinde “iplik” olsun yani yanıcı ne olursa olsun özellikle Azerbaycan’da bununla ilgili artı 100 dolar da para ödüyoruz. Bunlar nakliyecilerimiz için önemli rakamlar. Özellikle Asya’ya gönderdiğimiz tırların Türkmenistan da dâhil- giriş çıkışlarında ciddi problemler var.
Sivas-Samsun demiryolu
Yani bu ulaşım konusunun, nakliye konusunun, demir yolunun ciddi bir şekilde ele alınması lazım. Cumhuriyetin ilk yıllarında, Sivas’ın Kalın ilçesinden Samsun’a 387 kilometrelik mesafeyi altı yılda yapmışız o günün teknolojisiyle. Biz daha bugün altı senede sadece bu hattın iyileştirme çalışmalarını ancak sonuçlandırabildik. Şu an deneme seferleri yapılıyor, inşallah, ümit ediyorum, bir an önce devreye girer”

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.