Dolar 32,3659
Euro 34,9545
Altın 2.325,09
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Öğrencilere müjdeli haber!

Kamuoyunda aylardır gündem oluşturan öğrenci kredisi borçlarıyla ilgili formül geliştirildi. Hükümetin iki aydır üzerinde çalıştığı düzenlemeyle, eğitim kredilerini ödeyemedikleri için icralık olan öğrencilerin borçları faizsiz alınacak. Geri ödeme taksitleri de arttırılacak.

Öğrencilere müjdeli haber!
REKLAM ALANI
13 Aralık 2019 16:58

Son öğretim yılında 149 bin 368 öğrenciye burs, 332 bin 258 öğrenciye de öğretim kredisi verildi. Öğrenci kredisi için ayrılan miktarın sadece yarısı kullanıldı. Öğrenciler eğitim kredisine beklenenden az başvuru yaptı. Toplamda eğitim kredisi alan öğrenci sayısının 5 milyon olduğu, bu mezunlardan 400 bininin borcunu ödeyemediği, 280 bininin ise icralık olduğu ifade edildi.
TAKSİT SAYISI ARTACAK
Planlanan yeni sistemde, borcun geri ödemesine faiz uygulanmayacak ve taksitlerin sayısı arttırılacak. Ayrıca mevcut faiz ve cezalar silinecek, icra takipleri de durdurulacak.
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre CHP’nin verdiği yasa teklifinde, genç mezunların sigortalı işe girene kadar geri ödemenin alınmaması önerilmişti.
KREDİ SİSTEMİ DEĞİŞİYOR
Yeni çalışmada, eğitim kredisi sisteminin tamamen değiştirilmesi de planlanıyor. Buna ilişkin ilk sinyal, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan geldi.
Üniversitede eğitim kredisi uygulamasının tamamen kaldırılıp, sadece karşılıksız eğitim bursu verilmesiyle ilgili çalışma yapılıyor. Karşılıksız burs verilecek öğrenci sayısının da iki katına çıkarılması planlanıyor.
ÖZEL OKUL OPERASYONU
Hükümet, eğitimde tartışma konusu olan özel okullar ve özel vakıf üniversitelerinin ekonomik sorunlarının çözümü konusunda çalışmalarını da sürdürüyor.
Yapılan yasa çalışmasında, hem Doğa Koleji, hem de İstanbul Şehir Üniversitesi’nde yaşanan soruna ilişkin hükümler olacak. Biri için YÖK, diğeri için ise MEB hazırlık yapıyor.
Ekonomik sorun yaşayan özel okulların, eğitime devam edebilmesi ve öğrencilerin mağduriyet yaşamasının engellenmesi için “Özel okullara teminat şartını” içeren düzenleme yapılacak. Ayrıca, kapanma noktasına gelen okullarda, eğitimin kesintiye uğramaması için Milli Eğitim Bakanlığı okulun yönetimini devralacak.
ÜNİVERSİTEYE İADE YOK
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan son MKYK toplantısında, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden yola çıkarak, “Borçlu okulların, devlet tarafından üstlenilmesi ve hami üniversiteye devredilmesi” çalışmalarının tamamlanmasını ve yasadaki boşluğun doldurulmasını istemişti.
Ancak Erdoğan’ın “yasal boşluk” dediği konunun, bu okulların borçlarının ödenmesinden sonra, vakıf yönetimlerinin okulu yeniden devralmasına olanak sağlayan madde olduğu öğrenildi. Erdoğan, yeni düzenlemede, bunun önlenmesini istedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.