Dolar 32,5463
Euro 34,8430
Altın 2.435,06
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 19°C

ÖZ MOTİVASYON

ÖZ MOTİVASYON
REKLAM ALANI
8 Şubat 2021 18:44 | Son Güncellenme: 8 Şubat 2021 18:53

İnsanların hayatında özellikle iş hayatında veya çalıştığınız iş yerinde patronunuz veya müdürünüz ya da patron sizseniz. Mutlaka hep hayal kurarsınız. Ve sürekli sizlerden proje istenir. Örneğin bir inşaat projesi, yatırım projesi, enerji projesi…… gibi. Dünyada da olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda internet çılgınlığı gibi bir proje çılgınlığı oluştu. Ben size projenin ne anlama geldiğini öncelikle anlatmak istiyorum.

Proje kelimesi bizim dilimize Fransızca’dan geçmiştir.

Türkçe karşılığı ise Tasarım demektir. Aslında yaptığımız iş bir tasarımdır.

Yani düşündüklerinizi, hayallerinizi bir vitrinde sergilemektir. Ben şahsım olarak ‘’öz eleştiri bu,, proje kelimesini çok kullanmak istemiyorum. Ama maalesef ki yazışma dili bu olduğu için katlanıyorum.

Neyse ben yine projeden devam edeyim. Evet proje;

Her olay, her iş, her uğraş bir proje oldu artık. Kısacası her şey proje oldu. Açıkçası merak ediyorum. Bugüne kadar yapılan projelerin ne kadarı devam etti.

Beni bu konuda çok arayan oluyor. Hakan bey proje var mı. Soruyorum ne yapacaksın. Ağabi hibeler çıktı. Bizde faydalanalım. İyi peki diyorum. Bir sürü profesyonel firma var. Gerçekten işini bilen onlara yaptır diyorum. Sonrasını takip etmiyorum. Çünkü çoğunun projesi geçse de bir süre sonra mutsuz sonun başlangıcı olacağını hissediyorum. Bunu neden anlattım. Ben 25 yıldır sahadayım. Birçok proje yaptım. Uyguladım, bazısında başarılı oldum. Bazılarında olamadım.

Ve sonuçta şunu öğrendim. Eğer projenin içinde değilsen, özellikle projeye motive olamamışsan mutlaka hata yapıyorsun. Aslında bana göre yaşadığım tecrübelerim okuduklarım bana proje başarısında 3 şey öğretti;

-Motivasyon

-Proje dili

-Ekip ruhu

Yani bir projeye başlamak için, O projeyle ilgili iyi veya kötü geçmişte edinmiş olduğunuz bir tecrübenizin, iyi bir kurgunuzun ve hepsinin bütünleştiği bir motivasyonunuz yoksa bence bulaşmayın.

Proje dili; projenizi yazabilmek için, bolca yayınlar okumanız, bolca kitap okumanız, hayallerinizi kağıda dökebilmeniz, proje dilini yani kalbini oluşturur. Projenin sonunda sonucunda nereye çıkacağını doğru hesap etmelisiniz.

Ekip tek vücut gibidir. İyi bir ekiple çalışırsanız. Başarı yakındır.

Yine unutmayın iyi proje bütçesi çok olan, çok kazandıran proje değildir. Proje farkındalık yaratmalıdır. Başarılı proje dalınızda kimsenin cesaret edemediği ve sizin hayal edip, motive olduğunuz şeyler asıl projedir.

Sürekliliği olan, her yerde farkındalık yaratan projeler iyi projedir.

İyi bir profesyonel, yaptığı projelerde proje bütçesini kendisi yaratabilmelidir. Bunu başarabiliyorsanız. O zaman gerçek proje budur işte.

Not: Yukarıda anlattıklarım tamamen kendime ait düşüncelerdir. Kimseyi etkilemek veya kötülemek asla asla düşüncem değildir.

Hakan TEMUR

Veteriner Hekim

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.