Dolar 32,4923
Euro 34,9263
Altın 2.438,81
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

RANTSAL DÖNÜŞÜM!..’

Samsun’da Gülsan Sanayi esnafını ziyaret eden CHP heyeti, Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmalarını eleşterdi

RANTSAL DÖNÜŞÜM!..’
REKLAM ALANI
12 Ocak 2021 18:27

CHP Samsun İlBaşkanı Fatih Türkel, beraberinde İl Başkan Yardımcıları Nizam Akman, Eyüp Odabaş, Canik İlçe Başkanı Bülent Kutbay ve bir grup partili ile birlikte Gülsan Sanayi Sitesi’ni ziyaret etti. Gülsan’ın taşınmasıyla ilgili yapılan çalışmaları eleştiren CHP’liler, “Kamulaştırma ve taşınma çalışmaları esnafı mağdur etmiştir” dedi.

TARTIŞMANIN FİTİLİ ATEŞLENDİ
Beraberindeki partililerle birlikte esnaf ziyaretleri yapıp sorunları dinleyen CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, daha sonra yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Yıllardır kaldırılması gündemde olan Gülsan Sanayi Sitesi’nin taşınması ile ilgili 2018 yılında somut bir adım atılmış, Kamu ile esnafın arasında köprü oluşturacak bir kooperatif kurulmuş, Samsun Büyükşehir Belediyesinin önerisi, kooperatif ve esnafın oluru ile İlkadım Toybelen mevkii taşınma alanı olarak tespit edilmiştir. Açıklanan kanun hükmünde kararname ile kamulaştırma ve yeni sanayii sitesinin inşaatı TOKİ ve Büyükşehir Belediye iş birliğine devir edilmiş, asıl tartışmanın fitili ateşlenmiştir.

ESNAFA ‘ALACAKSIN’ DAYATMASI
Gülsan Sanayi Sitesi’nde belirlenen kamulaştırma bedeli 2000 tl/m2 dir. Yani ortalama 100m2’lik bir dükkâna TOKİ 200 bin TL şehrin son kupon arazisinde para ödenmek isterken, Toybelen’de aynı metrekarede olan dükkânı 344 bin TL esnafa, ‘alacaksınız’ dayatması yapmaktadır.

ESNAFA ABA ALTINDAN SOPA
TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi, kurulan kooperatifi devre dışı bırakmış, yapılan binalar esnafın görüş ve önerileri alınmadan ben yaptım siz kullanacaksınız söylemi ile satışa çıkarılmıştır. Ayrıca eski kararda Toybelen’den dükkân alacakların Gülsan’da esnaf olma şartı varken, ‘344 bin TL’ye almaz iseniz başkasına satarız’ diye esnafa aba altından sopa gösterilmektedir.”

‘KAÇ PARAYA KAPATTINIZ, BİLİYORUZ’
Açıklamalarının son bölümünde, “Biz Toybelen’de kimlerin O arsaları köylüden kaç paraya kapatıldığını biliyoruz” ifadesini kullanan Fatih Türkel, ayrıca, “Pandemi sürecinde esnaf can çekişiyor. Geç değil gelin esnafımızı dinleyin. Ben yaptım oldu anlayışı kimseye bir şey kazandırmaz. Gülsan’ın mevcut yerini biçtiğiniz değerin onlarca katına ranta açar iken esnafımızı ezmeyin. Binlerce esnafın, ustanın, çırağın, mal sahibinin, kiracının hakkına sahip çıkın” çağrısında bulundu.

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.