Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

‘S-400’ FÜZESİ!

Samsun’da, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi’nden bir ekip hurda kamyon, plastik şişe ve altyapı borusu kullanarak S-400’e benzeyen ‘mobil askeri füze rampası’ yaptı

‘S-400’ FÜZESİ!
REKLAM ALANI
25 Ağustos 2022 16:07

Samsun Kültür ve Sanat Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Eker başkanlığındaki öğretmen ve öğrenciler, TEKNOFEST için 5 sanatsal tasarım projelendirdi. Bu projelerden 2 tanesi ise hayata geçirildi. Sıfır Atık-Atıktan Sanat Mobil Askeri Füze Rampası ve Mühim-Mat isimli enstalasyon sergisi bugün OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde (GSF) görücüye çıktı. 5 bin atık plastik şişe, altyapı borusu ve hurda kamyondan yapılan mobil askeri füze rampası eseri, sergiyi ziyaret edenler tarafından büyük beğeni aldı.

HURDA ÇÖP KAMYONU VE ATIK MALZEMELER
Eserleri TEKNOFEST için yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Metin Eker, “TEKNOFEST 2022’nin Samsun’da yapılması bizim için çok sevindiriciydi. Festivale katkı sunmak adına proje başlattık. 5 adet sanatsal, tasarımsal proje planladık. Malzeme desteği aldığımızda projenin hayata geçmesinde bir sıkıntı olmayacağını yetkililere belirtmiştik. 5 çalışmanın sadece 2 tanesine TEKNOFEST sahasında olmasına onay gelmişti. O çalışmalar haricinde 2 çalışmamızı da OMÜ GSF Kampüsünde sergiliyoruz. İlk projemiz Sıfır Atık kapsamından yola çıkarak açık hava park projesinden bir parçayı burada sergiledik. Atık plastik malzemelerden bir sanatsal tasarım planladık. Bunun içerisinde sanatsal tasarıma kaide olması açısından bir hurda araç temin ettik. İlkadım Belediyesi’nden eski bir hurda çöp kamyonunu aldık. OMÜ’den, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden, SASKİ’den ve İlkadım Belediyesi’nden atık malzemeler temin ettik. Bunlarla birlikte çöp kamyonu kendi taşıdığı çöpe kaide olarak bir sanat eserine zemin oluşturdu. Atık malzemelerden bir füze rampası tasarladık” dedi.

5 BİN PLASTİK ŞİŞE KULLANDILAR
Yaklaşık 5 aylık bir çalışma sonucunda yaptıkları füze rampası hakkında bilgi veren Eker, “Füze rampası eserinde kullanılan hurda çöp kamyonu kendi taşıdığı çöplerden müteşekkil bir sanat eserine vasıta oldu. 5 bin civarında 0,5 litre ve 1,5 litrelik pet şişeler kullanıldı. Ayrıca korega altyapı borusu atık malzeme olarak konuldu. Bu eserleri boyadık. Bunların hepsi bizlere çeşitli kurumlardan destek olarak verildi. Sanat eserleri 1 ay kadar sergilenecek daha sonrasında da İlkadım Belediyesi’nin uygun gördü bir alanda sergilenmeye devam edebilir. Eğer mümkünse Atık Sanat Park Projesi ile geniş bir alanda 15-20 aracın üzerine çeşitli atık malzemelerden yapılmış sanat eserlerinin olduğu bir alanda sergileyerek, Türkiye’de bir ilki de gerçekleştirebiliriz. Bu park projesi için bir deneyim istiyorlarsa, yaptığımız füze rampasını örnek alabilirler” şeklinde konuştu.

İŞTE EMEĞİ GEÇENLER…
Füze rampası eserinin yapımında Prof. Dr. Metin Eker’in yanı sıra araştırma görevlileri Pelin Öztürk, Ece Büşra Eryılmaz, Kemal Aydın, Mehmet Hakan Mamuş, teknisyen Hakan Sezgin ile öğrenciler Şeyma Mol ve Feride Çakmak yer aldı. Esere; SASKİ korega boru, Samsun Büyükşehir Belediyesi vinç ve tır taşıma, OMÜ metal iskelet, İlkadım Belediyesi ise kamyon, kaynak, montaj ve plastik atık malzeme desteği verdi.

İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.