Dolar 32,5531
Euro 34,8789
Altın 2.433,96
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Personel Alımı Açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan yeni personel alımı açıklaması geldi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Fahrettin Koca, yeni personel alımlarının önümüzdeki dönemde söz konusu olacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Personel Alımı Açıklaması
REKLAM ALANI
21 Mayıs 2020 21:58 | Son Güncellenme: 21 Mayıs 2020 22:04

33 bine yakın personel alımının pandemi döneminde gerçekleştirildiğini hatırlatan Sağlık Bakanı, önümüzdeki süreçte yeni hastanelerin devreye girmesiyle personel ihtiyacının artacağını ve yeni alımların yapılacağını söyledi. Sağlık Bakanı Koca,”Bu dönemde bakanlık olarak atamaları yaptık. 33 bin kişiyle ilgili bir atama dönemi geçerdik. Önümüzdeki aylarda da ihtiyaç olduğunda, yeni hastanelerin devreye girmesiyle yeni alım söz konusu olacak. ” dedi.

  • Çilesiz tedbir olmaz, yeri geliyor, çileye de katlanıyoruz. Bu mücadele pek çok insanın hastalığa karşı bizzat mücadele etme mecburiyetini önlemiştir. Ev hayattır, ev hastalığa karşı hayat olmaya devam edecek.
  • Koronavirüse karşı verdiğimiz mücadelenin karnesi her akşam ekranlardadır. Yeni vaka sayımızdaki düşüş başarı grafiğimizdir. Dün 1000’in biraz altında olan sayı 1000’in altına düştüğünde bu düşüş nihai başarının işareti olacaktır.
  • Hastalıktan hiç kaybımızın olmayacağı günlerin geleceğini düşünüyoruz.
  • Duygularımızın , alışkanlıklarımızın kabullenmekte zorlanacağı ama aklın bunu dikkate almak zorundayım dediği bir gerçek var. Dünya virüsten tam olarak kurtulacağımız tarihi bilemiyor. Fakat insan organizmasını istila eden son virüsün ne zaman etkisiz hale getirileceğini bilmek mümkün değildir. Mücadelenin daha ne kadar süreceğini bilemediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz.
  • Bahar havasını ve ramazan coşkusunu arzu ettiğimiz kadar yaşayamadığımız bu günlerde söylediklerim çok daha müjde olsun isterdim ama gerçek bu değil.
  • Erken umut , tedbirleri önemsiz kalmasın.
  • Bizim aramızda dolaşan insanlara tanı konuyor, risk hala dolaşımdadır. Virüsü kimin taşıyacağını bilemeyeceğimiz için, yeni hasta sayısının azalması sizin için güvence değil. Sokağa maskesiz çıkılmamalıdır, 1.5 metre sosyal mesafe kuralına mutlaka uyulmalıdır. Bir tedbir alınmış, diğerine uyulmamışsa risk önlenmemiştir.
  • Size bayram günleri için veremediğim haberleri daha ilerisi için verebilirim. Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak, sonrasında daha özgür olabiliriz. Bayramı çok dikkatli geçirmeliyiz. Bayram günleri virüsün yeniden yayılma günleri olmamalı. Bu bayramı eski bayramlar gibi kutlarsak, hastalığın tırmanışa geçtiği günlere dönebiliriz. Evimizde kalalım. Bayram kutlamalarını ziyaretlere giderek yapmayalım.
    • En güzel sözleri düşünüp büyüklerimizi arayalım. Kalbin kurduğu cümle, bir annenin elini öpmekten daha büyük yakınlık kurar. Bayramdan sonraki günler daha özgür olacak. Evlerimiz riske karşı bize güvence ortamı olmaya devam edecek. Daha geniş bir sosyal hayatımız olacak. Özgürlüğümüzü tedbirler garanti alacak. Koronavirüsle mücadeledeki bu hayat tarzına kontrollü sosyal hayat diyoruz. Kontrollü sosyal hayat, bize serbestlik sağlayacak bir hayattır. Bireylere düşen maske , 1.5 metre sosyal mesafe kuralına uymaktır. Sağlık Bakanlığı olarak konuyla ilgili tüm bakanlıklarla yoğun çalışma yürütüyoruz. Evden dışarı çıktığınızda, riske karşı kontrolün elimizde olması için bize destek verin. Alışveriş ve seyahatte kendinizi güvenlik çemberine alın. Asonsörden, pazar yerine, metro’dan , banka veznesine her yerde kurallara uyarak yapacaksınız. Sağlık güvenliğinizi riske atacak her ihtimale karşı dikkatli olacaksınız.
    • Başarımızın büyük ortağı olacağınıza inanıyorum. Mücadelemizin 1. döneminde başardık, 2. dönemden kuşku duymuyorum. Kontrollü sosyal hayatın muntazam uygulanması için bakanlığımız girişimlerde bulunuyor. Bakanlıklarla ortak çalışmalar yaptık. Riskli noktalara test merkezleri kurduk , kurmaya devam ediyoruz. Bilim kurulumuz sektörlerle ilgili çalışma kurallarını belirledi, rehberler hazırlandı.
    • 20 Mayıs’tan sonra iş yerlerinin girişinde iş yeri kurallarını gösteren afişler ve kurallarla karşılaşacaksınız.  Hayat eve sığar mobil uygulaması üzerinden, vatandaşlarımız bu iş yerlerinin uyum derecesini puanlandırabilecek. Böylece bir denetim ağı oluşturacağız. Vatandaşlarımız kontrollü sosyal hayat döneminde, kurallara uyan taraf olmakla kalmayacak denetim de yapacak.
    • İş yerlerinin mekan durumu, çalışma saati, bir arada bulunabilecek azami insan sayısı afişlerle gösterilecek. Bilim kurulumuz henüz kapalı olup, açılabilecek iş yerleri için rehberler hazırlıyor.
    • Geçen haftaki buluşmamızda mobil uygulamamızdan bahsetmiştim. Şimdiden 10 milyondan fazla kişinin kullandığı uygulama, rehberiniz olacak. Riskli durumları bu uygulamadan görüp tedbir alabileceksiniz. 
    • Uçağa binerken de bu uygulama serbest giriş kartına dönecek. Seyahat ederken mobil uygulama ile risk olmadığımızı gösterebilecek. Bu uygulamaya öncelikle şehirlerarası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, seyahat firması tarafından sağlanacak, buna göre tedbir alınacak. Sonradan bir yolcuya virüs bulaştığı tespit edilirse, yolculuktaki kişilerin takibi yapılacak. Hayat eve sığar uygulaması üzerinden hes kodu ulaştırılabileceği gibi kısa mesajla da kod alınabilecek. Tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmış olacak.  Bu T.C. kimlik numarası gibi sabit değildir. Her paylaşımda farklı hes kodu oluşturulabilecek. Kod sayesinde kimse kimlik numarası gibi kişisel veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacak. Kovid-19 pandemisi sadece sağlığı değil, sosyal hayatın , çalışma hayatının neredeyse tamamını içerecek tedbirler gerektirmektedir.
    • Ekonomilerde, ticarette, eğitimde salgında yenik düştü. Pandemiyle mücadele bunların yeniden sağlık bulmasını sağlayacaktır. Dünya bir işi daha idrak etti, her işin sağlık cümlesinin doğruluğu görüldü.
    • Ülkemizdeki sağlık yatırımların önemi görüldü. Sağlık yatırımı sosyal refahın şartıdır. Ramazan Bayramını önümüzdeki pazar günü kutluyoruz. Bu bayram büyüklerimizle , akrabalarımızla, dostlarımızla bir araya gelemiyoruz. El öpenlerin çok olsun sözünü sadece telefonda söylüyoruz. Yakınlık kurmanın, ifade etmesi sayısız. Bayramınız mübarek olsun, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
    • (SINAVLARLA İLGİLİ SÜREÇ) Öğrencilerilerimizle ilgili bu konu bugün de görüşüldü. Sınavlarla ilgili rehber yayınlanmış olacak. Tüm öğrencilerimizin maskeyle sırasına oturması istenecek. Herkesin maskesiyle imtihana gireceği sıraya oturması sağlanacak. Mesafe korunabiliyor ise, o durumda maskesini çıkarmasını bilim kurulu öneriyor. Özellikle maskeli olacak, imtihan anında bu maskenin devam etmesi gerekmiyor, mesafe varsa maske çıkarılabilir. Rehber hazırlığı yapılıyor.
    • Virüsün bulaşma hızı 1,56’dan 0.72’ye düştü.
  • 65 yaş üstü büyüklerimiz bu dönemde çok büyük fedakarlık gösterdiler. Bu dönemde en çok uyum gösteren , hassasiyet gösteren büyüklerimiz oldu. Gençlerimiz de hassasiyet gösterdi. Toplumun 83 milyonu bu dönemde hassasiyet konusunda olması gerekeni yaptığı kanaatindeyim. 65 yaş üzeri büyüklerimizle ilgili Sn. Cumhurbaşkanımızla da görüştüm. 65 yaş üzeri büyüklerimize , küçük bir müjdemiz olacak. Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, bilim kurulunun önerileri doğrultusunda; 65 yaş üzeri büyüklerimiz memleketlerine gitme noktasında, sabit bir yere gittiğinden eminsek , sağlık açısından herhangi sorunları yoksa. İlgili kaymakamlıktan bir aylık tek yönlü gidiş kaydı olmak şartıyla bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak.
  • İkinci dalga riski şu dönemde düşünmüyoruz. Özellikle sokağa çıkma yasağının olduğu günler sonrası bir yoğunluk oluşmuş olmasının etkisini görüyoruz. Bunu da sonuçlardan takip ediyor olmalısınız. Pazartesi günü 1100 rakamlarına kadar düştü, 1800,2200’lere kadar yükselen, bir önceki haftanın sonucuydu. Ama bu kontrollü bir dönem oldu. Şimdi tekrar aşağı düşüş söz konusu, bugün veya yarın daha aşağı düşeceğini görüyoruz. Dolayısıyla bu hareketliliğin kontrollü olması gerekiyor. Dışarıda hareketlilik olabilir ama, maske ve mesafeye bu anlamda hassasiyet gösterirsek kontrolün bize ciddi katkısı olacak.  Kontrolü elden bırakmamamız gerekiyor. Kurallara uyarsak 2. bir dalga beklemiyoruz. Kuralları özellikle uygulama noktasında hassasiyet gösterirsek 2. dalga söz konusu olmaz. Amna,  tüm dünya, Eylül-Ekim gibi benzer bir durumun olup olmayacağı noktasında bir gündem içinde. Bu anlamda doğrusu bilim kurulu aktif şekilde devrede, olabilecek tedbirleri alma noktasında tecrübeli olduğumuzu , endişe etmememiz gerektiğini , sadece uyarılarımız konusunda gereken hassasiyeti göstermesini istiyoruz. Birlikte başaracağımıza inanıyoruz.
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.