Dolar 32,5702
Euro 34,9795
Altın 2.423,87
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Sahi, diyetisyen kimdir?

Diyetisyen Esra Şal’ın kaleminden “Sahi, diyetisyen kimdir?”

Sahi, diyetisyen kimdir?
REKLAM ALANI
16 Ekim 2018 14:13

Herkesin kendini beslenme uzmanı ilan ettiği bu günlerde, kimin önerilerinin doğru, kiminkinin yanlış olduğunu belirlemek zor. Aynı zamanda, birbiri ile çelişen açıklamalar yapan bu insanlardan hangilerinin bu işin uzmanı olduğunu bilmekte öyle… Her gün yeni açıklamalar, sansasyonel diyetler ve yeni uzmanlar arasında ne yapacağınıza karar vermek, hem zor hem de kafa karıştırıcı değil mi?
Televizyonda gördüğünüz uzmanların birçoğunun beslenme uzmanı olmadığı halde kendini öyle tanıtıyor olması, beslenme konusunda üç-beş gün kurs alan insanların verdikleri demeçler ve kulaktan duyma bilgilerin çok fazla olması beslenmemiz konusunda kime güveneceğimiz hakkında kararsızlığa yol açıyor. Peki, böyle bir ortamda kim doğru söylüyor ve kime kulak vermek gerek?
Sağlıklı beslenme konusunda tek uzman kişi diyetisyenlerdir. Çünkü diyetisyenler, üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerinde dört yıl bu konu üzerinde ihtisas yapmış,“Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” ismini alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişilerdir.Bu kişiler aynı zamanda “Beslenme Uzmanı” unvanı alır. Unvanı almaya hak kazanan kişiler, diyetisyen yetkileri olan profesyonel olarak sağlık hizmeti veren sağlık personelleridir.

Diyetisyenler, yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyeni ve halk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar.

Yönetici diyetisyen hastane, okul, yurt, endüstri ve kamu kuruluşları gibi toplu beslenmenin olduğu kurumlarda, besin maddelerinin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisiyle ilgili konulara yönelmektedir. İnsanların en iyi ve en ekonomik yönden beslenebilmesi için gerekli beslenme planlamasını yapar, uygulanmasını denetler.

Tedavi diyetisyeni, hastaların hastalık durumuna göre( diyabet,obezite,kalp,karaciğer,tansiyon gibi kronik hastalıklara) verilecek özel diyetleri düzenler, yemeğin hastaya verilmesini ve hasta tarafından tüketilmesini sağlar. Taburcu olan ve polikliniğe gelen hastaları, evde uygulamaları gereken diyet konusunda eğitir.

Halk sağlığı diyetisyenleri sağlık merkezlerinde görev alırlar ve halkın sağlıklı beslenmesi için gerekli önerilerde bulunurlar. Diyetisyenler gıda teknolojisinde eğitimci ve danışman olarak da çalışmaktadırlar.

Ayrıca diyetisyenler, online diyet danışmanlık da yapabilmektedirler; online diyet, ülkemizde her geçen gün artan kilo sorunlarının çözümlenmesinde belirli bir mekana ve zamana kısıtlanmamış beslenme planlama çalışmasıdır. İş ve iş seyahatlerinden dolayı diyetisyen randevularına gidemeyenler, yurtdışında yaşayan, kültür farklılığından dolayı orada diyetisyenler ile iletişime geçemeyen, kendi beslenme kültürlerine uygun diyet listesi isteyenler, diyet yaparken sürekli motivasyona ve kontrole ihtiyaç duyanlar,başkalarının yanında tartılmaktan hoşlanmadığı için kendi kendilerini kontrol ederek diyet yapmak isteyenler, yaşadıkları şehirlerde diyetisyene ulaşma imkanı olmayanlar ve öğrencileriçin ihtiyaç olan tek şey online diyetisyenlik hizmetidir. Bu hizmetleisteğe bağlı olarak, kişiye özel hazırlanan farklı online diyet sistemleri ile hizmet veriyoruz.

Beslenmenizi Herkese Emanet Etmeyin!

Günümüzde, dünya çapında sağlığı koruyucu ve yaşam kalitesini arttırıcı doğru beslenme ilkeleri hakkında çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Diyetisyenler, bu bilimsel çalışmalar doğrultusunda önerilerini oluşturmakta ve bireylerin diyetlerini bu bilgiler ışığında düzenlemektedir.

Sağlıklı diyet tedavisinin ilk aşaması kişiyi Check-up tan geçirmekle başlar. Kan tahlili yapılır, metabolik ya da hormonel problemlerin olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer varsa(diyabet,obezite,kalp,karaciğer,tansiyon gibi kronik hastalıklar)diyet ile birlikte kişinin rahatsızlığı tedavi edilmelidir.

İkici aşamada diyet programı ayarlanırken kişinin yaşı, boyu, kilosu, fiziksel aktivitesi, sosyal yaşantısı göz önünde bulundurularak tedavi oluşturulur. Diyet tedavisinin size özel olması gerekliliğini hiçbir zaman unutmayın.

Üçüncü aşama Size özel hazırlanan diyet programının takibidir. Diyetisyen eşliğinde diyet listesinin ve kilo kontrolünün sağlanmasıdır.Listenizin haftada bir değiştirilmesi, hem motivasyonunuz için hem de metabolizmanızın hızlı çalışması için şarttır.

Unutmayalım ki!

Sağlık her şeydir. Sağlık için ise sağlıklı beslenmek şarttır.Sağlıklı beslenmede mucize besin ve mucize diyet diye bir şey yoktur. Mucize ürünler veya diyetler öneren kişilere kolayca aldanmayın. Bu ürünlerin ve diyetlerin etki mekanizmalarını sorun. Mucize ürünlerin çoğu, iştah kapatıcılardır. İstediğiniz kiloya ulaştıktan sonra ürünleri tüketmeyi bıraktığınızda, kaybettiğiniz kilolar size fazlasıyla geri döner. Ayrıca bu ürünlerin çoğunun yan etkileri vardır. Mucize diyetler ise, kısa zamanda kilo verilmesini sağlar fakat iştah kapatıcılar ile aynı hazin sonuçlara neden olurlar. Üstelik azalmış metabolik hızınız nedeniyle, bu diyetler sonrasında çok daha az besin tüketimine mahkûm kalırsınız.

Zayıflama ilaçları da vücutta aynı etkiyi göstermektedir. Zayıflama ilaçları, yan etkileri nedeniyle “doktor kontrolünde” ve sadece ağır obezite tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bu yüzden doktor ve diyetisyen bilgisi dışında zayıflama ilaçlarından uzak durunuz.

Yeni keşfedildiği söylenen her şeye inanmamalısınız. Çünkü bilgilerin bilimsel gerçeklere ve uygulanabilir beslenme önerilerine dönüşmesi zaman alan ve emek gerektiren süreçtir.

Tek bir besinden oluşan diyetlerden, günde 10 saat süren egzersiz programlarından kaçınınız. Kiloları bir günde almadığınız gibi, bir günde de veremezsiniz. Ayrıca lahana çorbası ve 10 saatlik egzersiz programı ile sonsuza kadar yaşamakta pek mümkün değildir. Unutmayın ki, diyetisyenler tarafından hazırlanan diyet programı sizin için hazırlanıyor, siz diyet programına uymak için bütün sosyal ve özel yaşantınızı sınırlandırmak yerine, diyet programınızın sizin günlük yaşamınıza adapte edilmesini talep edebilirsiniz. Doğru beslenme hizmeti almak için sen de diyetisyenine başvur.

Sağlıklı günler diliyorum…

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.