Dolar 32,5332
Euro 34,8687
Altın 2.435,44
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

‘SAMSUN, BİZİ ONURLANDIRDI!’

Kosova’nın özellikle son yıllarda gelişen ve büyüyen ekonomisiyle dikkati çeken şehri Ferizaj(ferizovik) Belediye Başkanı Agim Aliu, “Samsun ile ortak projelere imza atacağız” dedi

‘SAMSUN, BİZİ ONURLANDIRDI!’
REKLAM ALANI
25 Mart 2022 15:43

Beraberinde bir grup iş insanı ile birlikte Samsun‘a gelerek bir dizi ziyaret ve görüşmelerde bulunan Kosova’nın Ferizaj ya da bir diğer adıyla Ferizovik Belediye Başkanı Agim Aliu, “Amacımız Samsun’da, bu kardeş ülkenin kardeş şehrinde ortak çalışmalara imza atmaktır” dedi.

Kosovalı Başkan Agim Aliu, Samsun’da gerçekleştirdiği ziyaretler ve bundan sonrası için planlamaları hakkında 55 Yenigün Gazetesi‘ne önemli açıklamalarda bulundu. “Ben Agim Aliu, Ferizaj şehrinin belediye başkanıyım. 2000 yılından sonra 2 kere milletvekilliği yaptım daha sonra belediye başkanlığına geçtim. Bu 3’üncü seçimim. 2000 yılından beri politikayla ilgileniyorum” diyerek sözlerine başlayan Agim Aliu, kendisine yöneltilen sorulara şu cevapları verdi:

SAMSUN, BİZİ ONURLANDIRDI
-Sayın Agim Aliu, birkaç gündür bulunduğunuz ve ciddi ticari ekonomik temaslarda bulunduğunuz Samsun için gözlemleriniz nelerdir?

3 gündür buradayız. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanının, Bafra Belediye Başkanının ve Tekkeköy Belediye Başkanının daveti üzerine samsuna geldik. Bu davet bizi gerçekten çok mutlu etti, çok onurlandırdı. Daha önce Türkiye’ye gelmiştim fakat Samsun şehrine hiç gelmemiştim. Bu Samsun’u ilk ziyaret edişim oldu. Bizim güçlü bir kardeşlik bağımız var, Samsun’da da kendi kardeşleri gibi bekleyip ağırladılar, bu durum bizi çok onurlandırdı. Tabi ki bu kardeşliğin bir sebebi var, bizim ortak bir geçmişimiz, tarihimiz bulunuyor. Bu yüzden kardeş gibiyiz. Yapacağımız bütün projeler için ümitliyiz ve inanıyoruz ki bu projelere sonuna kadar devam edeceğiz. Kapsamlı faaliyetler yapacağız. Ondokuz Mayıs üniversitesinin rektörü, sanat merkezinin müdürü ve belediye başkanlarıyla, iş insanlarıyla görüşmeler yaptık. Eğitim, sanat ve turizm gibi konuları ele aldık ve şimdide bu konularla ilgili planlarımızı yapıyoruz.

TÜRKLER KOSOVA’DA BAŞARILI OLUYOR
-Samsunlu iş insanlarını Kosova’ya yatırıma davet ettiniz. Bu çağrınızın ne kadar etkili olacağını düşünüyorsunuz?

Türk şirketlerini, iş insanlarını çağırıyoruz. Ülkemizde çalışmakta olan bir sürü Türk firması var. Aramızdaki bağı daha da güçlendirme niyetindeyiz. Kosova’da ki en önemli 2 otobanı Türk şirketleri tarafından yapılmıştır, bu otobanlardan biri Kosova’yı Arnavutluk’a diğeri ise Moskova’ya bağlıyor. Türk şirketleri Kosova’da oldukça aktif. Biz güçlü bir altyapımız olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden buradaki projeleri orada hayata geçirebileciğimizi düşünüyoruz. Benim geldiğim şehir ticaretten doğmuş olan ve hala ticaret üstünden ilerleyen bir şehirdir. Bu yüzden düşündüğümüz projeler başarılı olacaktır.

TSO’DAKİ ZİYARET MEMNUN ETTİ
-Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile de görüştünüz. Her 2 ziyareti kısaca değerlendirir misiniz?

Bizim burada bir sürü buluşmamız oldu fakat bu iki buluşmaya ben ekonomi ve yatırım açısından ayrıca önem veriyorum. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile olan görüşmemizde buradaki ticaretin, ekonominin, yatırımların işleyişini gördük. Aynı zamanda lojistik köyünü ziyaret ettik, orada nasıl çalışıldığına bizzat şahit olduk ve bu projelerin bizim için de faydalı olacağını düşündük, projeleri hayata geçirebileceğimizi gördük. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı her projeye açık ve hazır olduğunu ifade etti. Biz de Kosova’daki ticaret odası başkanıyla bir görüşme sağlayacağız ve 2 Oda arasında neler yapılabileceğini tekrar değerlendireceğiz.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIYLA YEMEK
Tabi ki büyükşehir belediye başkanıyla olan görüşmemizi ayrıca değerlendirmek istiyorum çünkü belediye başkanı başta olmak üzere tüm ekip bizi çok destekledi, bize çok yardımcı oldu. Bu durum bizi çok etkiledi. Belediye başkanıyla olan görüşmeden sonra birlikte akşam yemeği yedik. Hem iş hem kardeşlik yemeği oldu. Masada Kosova ve Türkiye için neler yapabileceğimizi konuştuk. Bu görüşmelerde bize sanat merkezinin müdürü de eşlik etti. Onunla birlikte de sanat ve kültür konusunda gelecekte neler yapabileceğimizi konuştuk ve değerlendirdik.

OMÜ İLE ÖĞRENCİ İŞ BİRLİĞİ
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörüne çok teşekkür ediyorum. Rektörle konuştuğumuz gibi biz istiyoruz ki bu planlar, projeler sadece konuşmada kalmasın. Biz bugün oturduk ve gelecekle ilgili gerçek planları sunduk, rektör de aynı şekilde planlarını, projelerini bize sundu. Biz bu projeleri hayata geçireceğimize inanıyoruz.
Samsun’a farklı yollarla gelen bir sürü öğrencimiz var. Bu bir gelenek haline gelsin, öğrencilerimiz buraya gelip görsün, buradaki Türk arkadaşları ile bir olsunlar, tanısınlar. Aynı zamanda buradaki öğrenciler de oraya gelsin, onlar da bizi görsün.”

BAFRA’DAKİ ARNAVUTLAR BİZİ ÇOK ETKİLEDİ
-Kosova ile Türkiye arasındaki sıkı ilişkiler sadece ticaretle sınırlığı değil bilindiği gibi. Özellikle Samsun’da birçok Arnavut yaşamakta. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Daha önce söylediğim gibi bu benim Samsun’a ilk gelişim, aslında Türkiye’ye birkaç kez geldim ama Bafra’daki Arnavutlar’da gördüğüm kardeşliği, bağı başka hiçbir yerde görmedim ve bundan çok etkilendim. Buraya Arnavutlar geleli belki 100 yıldan fazla olmuş ama hiçbirisi kendi tarihlerini, kendi kültürlerini unutmamışlar ve hala bu kültürü sürdürmeye devam ediyorlar. Bir sürü buluşmaya katıldım, bir sürü şehire gittim fakat Bafra’ya yaptığımız ziyaret buradaki Arnavutlarla bir araya gelmemiz benim için şu ana kadar yaptığım en özel buluşma ve en heyecan verici olanıydı. Onların hayat hikayelerini, başarı hikayelerini duymaktan çok zevk aldım. Aralarındaki kardeşliği görmek beni çok mutlu etti. Bafra Belediye Başkanına da çok teşekkür ediyorum, oradaki Arnavutların nasıl yaşadığını, nasıl bir araya gelebildiklerini kendi sözleriyle anlattı. Aynı sözleri Samsun belediye başkanından da duydum o yüzden ben gerçekten etkilendim ve hepsine teşekkür ediyorum.

BAFRA KOSOVALILAR DERNEĞİ’NE TEŞEKKÜR
Agim Aliu açıklamalarının son bölümünde ise şunları söyledi:

“Buradaki Arnavutlar kendi kültürlerini korumayı başarmışlar. Biz burada bir ışık görüyoruz ve bu yüzden bir sürü plan yapıyoruz. Ankara‘daki Arnavutluk ve Kosova büyükelçiliklerinin de bu işin içerisine dahil olmasını istiyorum. Bafra’daki Kosovalılar Derneği‘ne de çok teşekkür ediyorum. Genç arkadaşlar kurdukları bu dernekle Arnavutları bir araya getirmeyi başarmışlar.”

Musa GÜN

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.