Dolar 32,3393
Euro 34,7863
Altın 2.389,22
BİST 10.235,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

 Samsun’da kenevir hasadı başladı 

Türkiye’nin kenevir üretim merkezi olarak belirlenen Samsun’un Vezirköprü ilçesinde kenevir hasadı başladı. 

 Samsun’da kenevir hasadı başladı 
REKLAM ALANI
28 Ağustos 2019 19:54

3 bin 800 farklı alanda kullanılan kenevirin hasadına başlandı

Türkiye’de ruhsatlı ekim yapılan yerlerden birisi olan Samsun’un Vezirköprü ilçesi Narlısaray Mahallesi’nde Mart ayında ekilen kenevirlerin hasat zamanı geldi. Narlısaray Mahallesi’nde 300 dönüm araziye ekilen kenevirlerden 420 ton lif ve kelek elde edilmesi bekleniyor.

İLAÇ SEKTÖRÜNDEN ULAŞIMA KADAR
Hasadına başlanılan kenevir, ilaç sektöründen ulaşım sektörüne kadar birçok farklı alanda kullanılabiliyor.
Kenevir üretiminin ekonomik açıdan çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Narlısaray Mahallesi Toprak ve Su Kooperatifi Başkanı Abdullah Özyürek, “Vezirköprü ilçesinde kenevir üretimine başladık. Devleti ve vatandaşları ekonomik anlamda kalkındıracağını düşünüyoruz. Bu işlerde makineleşme sürecine gitmek istiyoruz. Gençlerin şu anda ilgisi çok az durumda. 40 yaşından sonra bir kişi bu işi yapamaz. Çünkü insan gücü ile sökülüyor. Devlet bu hasat sürecini makineleşmeye dönüştürürse hem devletin ekonomisi hem de halkın ekonomisi daha iyi seviyeye gelebilir. Gençler daha fazla ilgi gösterir, işsizlik konusunda gençlere bir iş imkanı ortaya çıkar. Kenevir su sisteminde ıslanıyor ve ıslandıktan sonra üstüne 100 ton taş atıyorsun. Biraz bekledikten sonra bir 100 ton daha atıyorsun. Daha sonra 200 ton olan taşı kenevirin üstünden almak gerekiyor. Bu aşamada kimse bu tür ağır işleri yapacak gücü kalmıyor. Devletten makineleşme konusunda yardım istiyoruz” dedi.

“ATALARIMIZ KENEVİRİ EKEREK BUNDAN GEÇİMİNİ SAĞLAMIŞ” 
Kenevir üretiminde ilerlemek istedikleri ifade eden Özyürek, “Kenevir geçmişten günümüze kadar Anadolu’da geçim kaynağı olmuş. Ruhsatlı hale geldikten sonra daha da ilerlemek ve kendimizi geliştirmek istiyoruz. Narlısaray Mahallesi’nin toprakları verimli, iklimi ılımandır. Bereketli toprakları devletin yardımıyla değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

“ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ KENEVİR EKİYORUM” 
Hiç arama vermeden kenevir ektiğini söyleyen Narlısaray Mahallesi sakinlerinden İbrahim Işıldak, “Eskiden az ekerdik. Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu talimat ile tohum üretimi konusunda hızlandık. Şu an kendim 10 dönüm arazimden 40 ton lif ve kelek elde ettim. Daha da çok verim almak için makine gücüne gerek var” şeklinde konuştu.
Çiftçiler, bu sene 300 dönümde yapılan kenevir hasadını seneye bin dönüme çıkarmaya hedefliyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.