Dolar 32,5882
Euro 34,7930
Altın 2.505,87
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Samsun’da ‘Pozitif’ ayrımcılık ‘KADIN’ damgası!

Samsun Valiliği, Samsun’da Çiftçi Kayıt Sistemi’ne(ÇKS) kayıtlı 68 bin 507 işletmeden 9 bin 69’unun kadın çiftçilere ait olduğunu açıkladı

Samsun’da ‘Pozitif’ ayrımcılık  ‘KADIN’ damgası!
REKLAM ALANI
8 Haziran 2021 20:32

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca kırsalda yaşayan kadınlara yönelik fırsat eşitliğinin sağlanması, istihdamın artırılması amacıyla tarımsal üretimden girişimciliğe kadar birçok farklı alanda proje, destek ve eğitim sunuluyor. Kadın çiftçilere, bilgi ve becerilerini artırarak kaliteli ürün artışının sağlanması amacıyla bağcılıktan hayvancılığa, meyvecilikten seracılığa kadar birçok konuda verilen eğitim ve destekler yatırımlara dönüşüyor, kadın çiftçiler başarılı birer girişimci oluyor.

EĞİTİM, PROJE, PROGRAM

Bu çerçevede, 2020 yılı ÇKS’ye kayıtlı 68 bin 507 adet işletmeden 9 bin 69 adetinin kadın çiftçilerden oluştuğu Samsun’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce de kadınlar öncelikli olmak üzere çocuk ve gençleri de kapsayacak şekilde eğitim, program ve proje faaliyetleri yürütülüyor. Samsun Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, 4 bin 741 kadın çiftçiye 45 konu başlığında tarımsal yayım ve ev ekonomisi çalışmaları kapsamında yayım çalışmaları ve 163 adet toplantı gerçekleştirildi. 14 konu başlığındaki beslenme eğitimleri hakkında bin 165 kadın çiftçiye eğitim verildi. “Beslenme, Aile Kaynaklarının Yönetimi, Çocuk Gelişimi Eğitimi Projesi” ile de 622 kadın çiftçinin katılımıyla 17 ilçede 39 toplantı gerçekleştirildi.

35 MAHALLEDE EĞİTİM
Samsun Valiliği’nce desteklenen “Kırsal Alanda Kadına Yönelik Farkındalığın Artırılması Projesi” kapsamında 7 ilçe 35 mahallede bin 600 kadın çiftçiye eğitim verildi. “Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor” isimli program düzenlenerek, 9 kurs merkezinde 194 kadın girişimciye KOSGEB, İŞKUR ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle 4 gün boyunca 32 saatlik “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Kursu” düzenlendi.

GENÇ KADIN ÇİFTÇİLER
18-40 yaş aralığında, kırsal alanda ikamet eden/etmek isteyen ve tarımsal faaliyet gösteren/göstermek isteyen gerçek kişilere 30 bin TL hibe ödenmesini kapsayan Genç Çiftçi Projesi’nde 793 proje gerçekleştirildi. Bunların 524 adeti kadın çiftçilere ait. Samsun’da “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında 22, DOKAP tarafından 5, TKDK tarafından 3 olmak üzere toplamda 30 kadın üreticiye mantar üretim tesisi kuruldu. Sektörde 300’ü kadın olmak üzere süreli-süresiz 400 kişi istihdam edilmekte.

VALİ ZÜLKİF DAĞLI:
POZİTİF AYRIMCILIK YAPILACAK
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kırsal kalkınma destekleri kapsamında, kadınları dört bir koldan desteklediklerini ve projelerine ilave puan vererek öne çıkmalarını sağladıklarını ifade eden Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, üretmek isteyen kadınlara ‘pozitif ayrımcılık’ sağladıklarını belirterek, bunun bir göstergesi olarak da kurulma çalışmaları devam etmekte olan Bafra Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi’nde, işletmelerinde yüzde 50 ve üzerinde kadın istihdamı sağlayacak kişilere yer tahsisinde öncelik verileceğini ve Valilik tarafından da çalışan kadınların çocuklarına yönelik kreş yapılacağını açıkladı.

MEYVECİLİK, SÜS BİTKİLERİ
VE İPEK BÖCEKÇİLİĞİ
Samsun’da 2014 yılında 6 bin 696 olan kadın çiftçi sayısının 2020 yılında 9 bin 69’a yükselmiş olmasının verilen eğitim, proje ve desteklerin önemli bir yansıması olarak değerlendirdiklerini ve bunun son derece sevindirici olduğunu ifade eden Vali Dağlı, bu sayıları daha da yukarılara taşımak için çalışmaların devam edeceğini vurguladı. Dağlı, “Kırsal alanlarda üretmeyi teşvik etmeli, üretici sayımızı artırmalı, önce aile, sonra ülke ekonomisine katkı sağlamalıyız ki hem kente göçün önüne geçelim hem de daha müreffeh bir toplum meydana getirelim. Burada elbette kadınlarımızın üretimin içerisinde olması, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlaması da bizim için çok değerli. Kadınlarımıza yönelik meyvecilik, süs bitkileri, ipek böcekçiliği ve mantar üretimi başta olmak üzere birçok alanda proje, eğitim ve maddi anlamda desteğimiz devam ediyor. Kadınlarımızın imkan sunulduğunda en iyisini yapabileceklerini daha önceki birçok projede gördük. Bundan sonra da görmeye devam edeceğimize yürekten inanıyor, her zaman destekçileri olacağımızı da bir kez daha hatırlatmak istiyorum” dedi.

Elif SEKMEN

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.