Dolar 32,5633
Euro 34,9764
Altın 2.428,67
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Samsunlu inşaatçılar ŞİRKET KURUYOR!

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, çok ortaklı şirket kurarak kamu-özel sektör iş birliğinde projeler geliştireceklerini açıkladı

Samsunlu inşaatçılar  ŞİRKET KURUYOR!
REKLAM ALANI
23 Ekim 2022 18:04 | Son Güncellenme: 23 Ekim 2022 18:06

Karadeniz Bölgesi’nde yapı sektörünün en büyük sivil toplum kuruluşu olan Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği’nin Cumartesi Sohbetleri Kahvaltı Programı’nın bu haftaki konuğu İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta ve İYİ Parti İl Başkanı Hasan Aksoy oldu. Dernek binasında yapılan programda İyi Parti Milletvekili Usta, SİMDER üyeleriyle bir araya gelerek kahvaltı yaptı. Ardından SİMDER Başkanı Yunus Güney ve Erhan Usta katılımcılara hitap etti ve soruları yanıtladı.

Samsunlu inşaatçılar

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ ADIMLAR
SİMDER Başkanı Yunus Güney, “Bu bölgenin en güçlü sivil toplum kuruluşunu kurduk. Bu bölgeyi inşa eden bir sivil toplum kuruluşuyuz. Bu çatı altında şehirde sektörümüzle ilgili birçok konuya el attık ve bunda sonra da atacağız. Bundan sonraki süreçte bu yapıyı daha kurumsal hale getirebilmek için çok ortaklı bir şirket çalışmamız olacak. Önümüzdeki günlerde şirket kuruluşuyla ilgili derneğimizde toplantı yapacağız. Kamuyla ortak projeler geliştireceğiz. Neler yapılabileceği noktasında yarınki toplantımızda üyelerimizle istişare edeceğiz” dedi.

Samsunlu inşaatçılar

‘ARSA SPEKÜLASYONU ÖNLENMELİ’
Sektöre ilişkin konulara da değinen Başkan Güney, “Konut yapımında en büyük kalem arsa maliyeti oldu. Arsa maliyeti yüzde 60’lara ulaştı. Hazine kendi verdiği arsaya belli bir süre sonra ‘inşaat yapmazsan geri alırım’ diyor, imar ettiği arsayı ‘Ahmet, Mehmet, Muzaffer’ alınca ‘bunu 10 yıl – 20 yıl tutabilirsin’ diyor. Arsa spekülasyonunun önüne geçmedikçe konut fiyatlarının belli bir seviyeye gelmesi stabil olma şansı hiç yok. Hazine arazilerine uygulanan yöntemin aynısı vatandaşın arazilerine de uygulanmalıdır. Bir kamu ihalesine girerken efendim belli şartlar, belli personel belli sermaye olacak ama ‘Mehmet ağanın’ arsasını alırken hiçbir şey yok. Böyle olmaz. Bu yüzden sektörü düzenleyici bir takım yapısal reformlar gerekli” diye konuştu.

Samsunlu inşaatçılar

USTA: SAMSUN DAHA ÇOĞUNU HAK EDİYOR
Milletvekili Erhan Usta da yaptığı konuşmada şunlara değindi:

“Amacımız hem Samsunumuz hem de ülkemizi ileriye götürmek. Üretmesi lazım istihdam yaratılması lazım bir kenti ki oradaki herkes zenginleşsin. Samsun gibi bir kent bu kadar verimli ovalarına rağmen, coğrafi konumuna rağmen, kavşak noktasında her türlü deniz, kara, hava ulaşım imkanı var. Beşeri imkanının da güçlü olduğunu söyleriz Samsun’un. Ne ciddi bir soğuk hava deposu var. Ne bir sebze meyve kurutma ünitesi var. Ne salça fabrikası ne meyve suyu fabrikası hiçbirisi yok. Buradan ürün çıktığı zaman burada işlemesi lazım. Bu ciddi bir katma değer demektir. Bunu devlet yapmayacak ama devlet bunu teşvik edici işler yapacak. Yatırımcı kim kendisine ilgi gösteriyorsa işini kolaylaştırıyorsa oraya gider. Yapılması gerekenlerden bir tanesi bu. Tarıma dayalı sanayiyi Samsun’da geliştirmemiz lazım. İkincisi medikal sektör burada var. Dünyada birkaç şehirde olan bir kümelenme burada oluşmuş. Bunu da ileri taşımak lazım. Üçüncüsü Samsun’un dört bir yanında turizm anlamında imkanlarımızı daha iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Gölleriyle, ovalarıyla, doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleriyle ilimiz turizm pastasından daha büyük pay almayı hak ediyor.”

Samsunlu inşaatçılar

ADEM BEKTAŞ’TAN ‘ARSA FİYATI’ UYARISI
Arsa spekülasyonunu önlemek adına bir öneride bulunan eski Atakum belediye başkanlarından SİMDER Başkan Yardımcısı Adem Bektaş ise, “Arsa spekülatörlüğüyle alakalı arsa fiyatlarının yükselmesini önlemek adına alınan arsayı ikinci bir kişi aldığında yani müteahhit olarak alınıp da inşaat yapılmadığında tekrar satılmaya kalkıldığında oraya ilave bir ek vergi gelebilir. Tapu harcının yüzde 4’ü gibi bir rakamdan bahsediliyor şimdiki sistemde. Ben aldım yüzde 4. İnşaat yapmadan satıyorum, arsadan para kazanmaya kalkıyorsam; bu yüzde 4 değil yüzde 14, yüzde 24 olabilir harçlar anlamında. O zaman satış daha zorlaşabilir. Yükselişin önüne geçilebilir” ifadelerini kullandı.

Toplantıya SİMDER üyesi iş insanları ve İYİ Parti Samsun İl Teşkilatı yöneticileri ve üyeleri katıldı. Program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Samsunlu inşaatçılar

Fatma SINAN

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.