Dolar 32,5642
Euro 34,7387
Altın 2.492,67
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Samsunlu MÜBADİLLER’den SERT tepki!

ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal’ın ‘Balkanlarda yaşayanların Türk olmadığı’ şeklindeki sözleri, genel merkezi Samsun’da olan Mübadil ve Balkan dernekleri tarafından sert dille eleştirildi

Samsunlu MÜBADİLLER’den  SERT tepki!
REKLAM ALANI
18 Eylül 2020 15:10

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal’ın, Habertürk TV’de katıldığı bir programda söylediği sözler ser tepkilere yol açtı. Prof. Dr. Ahmet Uysal’ın Suriyeli sığınmacıların durumunu Balkan Türkleri ile bir tutması ve ayrıca Balkanlar’da yaşayanların Türk olmadığı, sonradan Türkleştiği’ şeklindeki ifadeleri büyük tepki çekti.

Prof. Dr. Ahmet Uysal

Genel merkezleri Samsun’da bulunan Samsun Mübadele Derneği, Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu ile merkezi Bursa’da bulunan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu, ortak yayımladıkları bir basın açıklaması ile, Gazeteci Fatih Altaylı moderatörlüğündeki Teke Tek programının son bölümünde Balkan Türkleri için skandal ifadeler kullanan Profesör Ahmet Uysal’a çok sert tepki gösterdi.

DERİN İNFİALE YOL AÇTI
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“16 Eylül 2020 tarihli Habertürk TV’deki Teke Tek isimli programda ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal tarafından kullanılan, Balkanlar’da yaşayanların Türk olmadığı, sonradan Türkleştiği, Suriye’den ve diğer Ortadoğu ülkelerinden son dönemde ülkemize gelen geçici koruma altındaki sığınmacılarla Balkan göçmenlerinin aynı statüde oldukları, anlamına gelen çirkin ifadeler, hem Balkanlarda yaşayan Müslüman Türk soydaşlarımız, hem de tarihi süreçte anavatana göç eden Balkan kökenli vatandaşlarımız arasında derin infiale yol açmıştır.

HAÇLILARA KARŞI BİRLEŞTİLER
Ahmet Uysal’ın şiddetle reddettiğimiz açıklamaları tarihsel gerçeklere aykırıdır, Çünkü, Karadeniz’in kuzeyinden gelen Tatar – Peçenek – Uz – Avar – Bulgar – Hun gibi Türk soylu kavimlerin Osmanlı’dan çok önce gelip yerleştikleri Balkan coğrafyasında 13. yüzyıldan itibaren Oğuz kökenli Yörüklerin Türk kültürünü bu coğrafyaya çok güçlü biçimde taşındıkları bilinmektedir. Balkan coğrafyasında çok uzun yüzyıllardır Haçlı zihniyetiyle süregelen kavgaların doğal bir sonucu olarak bölgedeki Müslüman halklar birbirine yakınlaşarak Müslüman – Türk kimliğinde birleşmişlerdir.”

‘HEMŞEHRİMİZ ATATÜRK…’
Güncel sosyal ve siyasal realiteye aykırıdır, çünkü, Balkanlardan gelen göçmenler, Türk kültürel kimliği ile yaşa geldikleri için hiçbir kaygı duymadan anavatan olarak kabul ettikleri Türkiye’ye gelip yerleşmişlerdir. Büyük kısmı, devlet yardımı almaksızın kendi hayatlarını idame ettirmişler ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve hemşehrileri Atatürk’ün ‘Ne mutlu Türküm diyene’ sözünü canı gönülden benimseyerek, asil Türk milletinin asli unsuru olmanın bilinci ve gururuyla evlatlarını yetiştirmişlerdir.

ORTADOĞLU SIĞINMACILAR BENZETMESİ
Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerinden gelenlerin (Türkmenler hariç) dil, kültür, gelenek ve milli değerler bakımından Türk kimliği ile herhangi bir gönül bağları olmadığı herkesçe malumdur. Ortadoğulu sığınmacıların fırsat buldukları anda batı ülkelerine gitmeye meyilli oldukları, Türkiye’ye karşı milli bir his duymadıklarının açık kanıtıdır. Biz Evladı Fatihanlar olarak, elbette Suriyeli sığınmacıların içinde bulundukları zor koşulları görüyor ve üzülüyoruz. Bu komşularımızın kendi vatanlarına dönerek kendilerine mutlu bir gelecek kurmalarını canı gönülden arzu ediyoruz.”

Asel Sema UĞURLU

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.