Dolar 32,5271
Euro 34,8673
Altın 2.484,76
BİST 9.534,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Samsunlular müjde 830 lira destek!

Bakanlık kiradan taşınmaya, faiz desteğinden yıkım kredisine dek birçok noktada vatandaşa destek oluyor

Samsunlular müjde 830 lira destek!
REKLAM ALANI
28 Şubat 2019 15:35

Binanın da riskler bulunuyorsa, tahliye ve yıkım sürecinden çekinmeyin. Bakanlık kiradan taşınmaya, faiz desteğinden yıkım kredisine dek birçok noktada vatandaşa destek oluyor
İstanbul Kartal’da çöken bina ve sonrasında Çanakkale Ayvacık’ta meydana gelen deprem, gözleri Türkiye’deki yapı stoğuna çevirdi. Hükümet, ‘Vatandaşlarımızı riskli binada oturtmayız’ ifadesiyle kentsel dönüşüme hız verdi. Türkiye’de 20 yıl içinde 6.7 milyon konut kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek. Bunun 1.5 milyonu çok acil yenilenmeli. Fakat masraflar birçok vatandaşı zorluyor. Bu sebeple de evini dönüştürmek isteyene çeşitli yardımlar yapılıyor.
GÜNCELLEME OLABİLİR  
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, illere göre en düşük 595 lira, en yüksek 960 lira kira yardımında bulunuyor. Riskli yapılardaki hak sahiplerine verilen kira yardımları, Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki (TÜFE) yıllık değişim oranına göre güncelleniyor. 2019 yılı için henüz bir güncelleme gelmedi. 2018 yılındaki rakamlar üzerinden ödemeler sürüyor.
18 AY BOYUNCA  
Riskli alanların ve riskli yapıların kentsel dönüşüm çerçevesinde sağlıklı hale getirilmesi maksadıyla çıkarılan kanun kapsamında, riskli yapılarda oturanlara 18 ay boyunca kira yardımı sağlanacak. Eğer bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm gerçekleştiriliyorsa bu süre 36 aya dek uzayabiliyor.
MÜMKÜNSE GEÇİCİ KONUT
Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine mümkün olması durumunda, kira yardımı yerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine dek geçici konut veya işyeri tahsisi gerçekleştirilebiliyor. Kira yardımının anlaşma ile tahliye edilen binalara yapıldığını da belirtelim. Mülkiyetini belgeleyemeyenler bu hakların hiçbirinden faydalanamıyor.
BAŞVURU ŞART
Kira yardımı için tahliyeden itibaren en geç 1 yıl içinde başvuru yapılması gerekiyor. İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri’ne diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne gerekli belgeler ile dilekçe veriliyor. Ev sahipleri ve kiracılar için farklı belgeler talep ediliyor. Bu belgeleri neler olduğuna bakanlığın web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
16 BANKADAN FAİZ DESTEĞİ  
Kentsel dönüşüm için kredi çekenlere faiz desteği de sağlanıyor. Kira yardımı alan kişiler faiz desteğinden faydalanamıyor. İkisinden birinin seçilmesi gerekiyor. Bu desteği 16 banka sağlıyor.Tahliye tarihinden sonra en geç bir yıl içinde kredi almak üzere bu bankalara başvurulması gerekiyor. Bağımsız bölüm başına en fazla 100 bin lira kredi kullanılabiliyor.
KİRACIYA TAŞINMA PARASI
Kiracılara, 18 ay kira desteği gerçekleştirilmiyor. Kentsel dönüşüm sebebiyle kiracı olduğu ev ya da işyerinden ayrılmak zorunda kalanlara bir kereye mahsus taşınma yardımı sağlanıyor. Taşınma yardımı kiracılar için illere göre değişmekle beraber 1190 lira ile 1920 lira arasında, sınırlı ayni hak sahipleri için 2 bin 975 lira ile 4 bin 800 lira arasında değişiklik gösteriyor.
YIKIM VE YAPIM İÇİN DE KREDİ
Bakanlığın sağladığı destekler arasında yapım ve yıkım kredileri de var.Yıkım kredisi 1000 metrekarelik bir yapı için 6 bin liraya ulaşabiliyor. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten sonra 6 ay içinde yıkım işleminin yaptırılıp enkazın kaldırılması şart. Yapım kredisinde ise anlaşmalı bankalar tarafından kredi kullanım talepleri olumsuz değerlendirildiği durumda bakanlık destek sağlıyor.
BİNANIZ RİSKLİ Mİ?  
-Binanın riskli olup olmadığını anlamak için tespit yaptırmak gerekiyor.
-Bina Risk Tespiti yaptırmak için herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Kat maliklerinden bir kişinin bile başvurması yeterli oluyor.
-Risk tespiti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış kurum ve kuruluşlar tarafından yapılıyor.
-Tespit sonucunda bina riskli çıkarsa, mecburen yıkım süreci başlıyor.
-Ev sahiplerinin karara 15 gün içerisinde itiraz edebilme hakkı var.
-İtiraz sonrasında da binanın riskli olduğu kabul edilirse, 60 gün içinde yıkılıyor.
-Yıkım yerine güçlendirme yapmak da bir seçenek.
-Bunun için ev sahiplerinin bu 60 günlük süre içinde güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunu ispat ettirmesi gerekiyor.
TESPİT 600 LİRA  
Riskli binayı tespit belirlemenin de masrafı var. 400 metrekarelik bina için 1812 lira ücret talep ediliyor. 401 metrekareyi aşan her 80 metrekare için bu bedele 226 lira ilave ediliyor. Tespit ücretini malikler karşılıyor. 100 metrekare için bakanlık 600 lira tespit kredisi veriyor. Kredinin geri ödemesi ise 24 ay.
SAMSUN’A 830 LİRA!
Bakanlık tarafından Samsun için kira desteği, 830 lira olarak belirlenmiş.
İŞTE İLLERE GÖRE KİRA YARDIMLARI
595 lira
Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis.
675 lira
Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce.
755 lira
Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale.
830 lira
Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van.   905 lira   Adana, Antalya, Bursa, Konya.
960 lira   Ankara, İstanbul, İzmir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.