Dolar 32,5098
Euro 34,9316
Altın 2.439,45
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Samsun’un ENERJİ kahramanları

Samsun’da enerji nakil hatlarında çalışan kahraman personel, verilen eğitimlerle bilgi ve becerilerini artırıyor

Samsun’un ENERJİ kahramanları
REKLAM ALANI
5 Kasım 2020 16:08

Genel merkezi Samsun’da bulunan ve vatandaşın elektriğe kesintisiz ulaşımını sağlayan Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Şirketi (YEDAŞ) arıza onarımında çalışan saha personelini hiç yalnız bırakmıyor. 1.3 milyon direk ve 85 bin kilometre uzunluğunda enerji dağıtım hattıyla 5 ile hizmet götüren şirket, personeli için ‘Operasyonel İş Gücü Değerlendirme Ölçme ve Değerlendirme Günleri’ düzenledi.

BECERİ SEVİYESİ DEĞERLENDİRİLİYOR
YEDAŞ Teknik Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitimlerde; saha personelinin bilgi ve beceri seviyesi değerlendirmeye tabi tutularak eksik yönlerin giderilmesi amaçlandı. Teknik ve uygulamalı olarak iki aşamada gerçekleşen eğitimde, personelin iş güvenliği ve işçilik hatalarının azaltılması öncelikte tutuldu.

‘ROL MODEL’ OLACAK BİR EĞİTİM
Şu ana kadar usta-çırak ilişkisiyle gerçekleşen saha personelin uzmanlaşma aşaması, şirket tarafından profesyonel olarak ele alındı. Arıza giderim personelini kapsamlı ve modüler bir eğitime alan şirket, bu yönüyle tek oldu. Bu sayede diğer şirketlere de rol model olacak bir çalışma ortaya çıktı. Ancak bu aşamaya gelinmesi hiç de kolay olmadı. Değerlendirme sınavı için 5 ilde eğitim sahaları hazırlandı. Geri dönüştürülebilir malzemeler değerlendirilerek, sahalara farklı tiplerde direkler dikildi. Manevra çalışmaları için modüler hücre, trafo, pano, travers, izolatör gibi atıl envanter, eğitim sahalarında kullanılabilir hale getirildi. İllerin tümünde sınav sahası hazırlıkları ayrı ayrı yürütüldü ve bu sayede 5 ilde de eş zamanlı olarak değerlendirme yapabilme yeteneği kazanıldı.

33 NOKTADA EŞ ZAMANLI SINAV
309 farklı arıza bakım ve onarım iş tipi olduğunu tespit eden şirket, her bir iş için arıza onarım ve bakım (AOB) personelinden ‘beklenen nedir, ne olmalıdır, nasıl yapılır’ gibi sorulara cevap verebilecek bir eğitim kurgusu oluşturdu. İlk aşamada mevcut personelin yetkinliklerini, seviyesini, sahadaki hakimiyetini görmek amacıyla temel teorik değerlendirme sınavı gerçekleşti. Bu sınav 33 farklı lokasyonda ve 5 ilde eş zamanlı olarak çoktan seçmeli test şeklinde yapıldı. Her bir personel teorik bilgi anlamında, lokasyon bazlı, kişi bazlı, eğitim durumu bazlı ve çalışma yılı bazlı analiz edildi. Ardından personelin sahada uygulamalı değerlendirilmesi adımına geçildi.

UZMANLAR DEĞERLENDİRİYOR
Bu adımda yapılan uygulamalı eğitimlerde, personel değerlendirme heyetleri alanında uzman ve sahada yıllardır görev almış koordinatör, müdür ve şef seviyesinde mühendis ve teknikerlerden oluşturuldu. Heyet alanında uzman teknik personeller tarafından hazırlanan vaka sorularını personele yöneltti. Bunlar sahada bire bir canlandırılıp, sınava giren personelin bu vakalarda, arıza bakım ve onarım süreçlerini nasıl yürüttüğü gözlemlendi. Teknik bilgi ölçülerek, personel yetkinliği değerlendirildi.

YEDAŞ Dağıtım Direktörü Yunus Emre Bilgi, “Elektrik şebekesi arıza onarım süreci yüksek tehlikeli iş sınıfında yer alan özel bir alan. Elektriğin yaşamımızın her anında gün geçtikçe artan bir ihtiyaç olması yaptığımız işi aynı zamanda sosyal bir görev haline getiriyor. Geçmiş dönemlerde mavi yaka personelin teknik anlamda gelişimi, yaparak öğrenme ve usta çırak ilişkisine dayanıyordu. Artık teknik eğitim sürecimizde kapsamlı bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Kritik becerilerin gelişmesiyle ilgili bireysel uygulamalı eğitimler veriyoruz. İş gücü yönetim sistemimizde yetkinlik matrisleri mevcut. Hem teknik hem de iş güvenliği adımlarını, doğru bir şekilde uyguladığından emin olduğumuz personel ilgili işlere müdahale edebiliyor. Bu kabiliyet bize çalışanlarımızın sağlığını korumayı, işçilik hatalarının minimize edilmesini ve dolayısıyla tüketicilerimize kesintisiz enerji sağlamamızın önünü açıyor” dedi.

İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.