Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

SGK alacaklar DİKKAT

SGK üzerinden birçok alanda vatandaşlara ödeme yapılıyor

SGK alacaklar DİKKAT
REKLAM ALANI
22 Aralık 2019 16:31

Ödeneklerin listesi oldukça geniş. Hasta bakımından, cenaze masraflarına, rapor ücretinden, doğum izni hatta emzirme izni ücretine kadar sosyal destek ödemeleri sunuluyor. Vatandaşlar bu ödemelerin birçoğundan ne yazık ki haberdar değil. 31 Aralık’a kadar SGK’ya başvurulmaması halinde binlerce TL kazanılmış hak silinecek. Peki, çeyiz, cenaze, hasta bakım, rapor, emzirme ücreti nasıl alınır?

 İşte detaylar…

2019 yılının son haftalarına girildi. Aralık ayının sonuna kadar birçok işlemin yapılması gerekiyor. Borçlanma ile emekli olacak olanlar 31 Aralık’a kadar ödemelerini yaptıkları taktirde daha ucuz fiyattan emekli olacak. Yine birçok ödeme de 31 Aralık’a kadar ödenmeyi bekliyor. Ancak vatandaşların birçoğunun bu ödemelerden haberi yok. 31 Aralık’a kadar alınmayan ödemeler silinecek ve vatandaşlar haklarını kaybedecek. Bu ödemelerin içinde rapor, çeyiz, cenaze, hasta bakım, doğum izni ücreti gibi önemli ödenekler de yer alıyor. İşte 31 Aralık’a kadar başvuru yapılması gereken ödemelerin listesi ve detayları.
CENAZE YARDIMI NASIL ALINIR?
Ölen kişi adına 360 günlük sigorta primi yaptırılması bu ödeme için yeterli. Ölümün gerçekleştiği tarihte kişinin sigortalı olması gerekmiyor. Bu ödemede 5 yıllık zaman aşımı var. Ödenek ise 716 lira. Öncelik eş ve çocukların. Yoksa, ödemeyi anne-baba ya da kardeş alır. Bir dilekçeyle sosyal güvenlik merkezlerine başvurmak yeterli
ÇEYİZ ÖDEMESİ NASIL ALINIR?
Yetim kalan kız çocuklarına maaş bağlanırken, evlenmeleri durumunda çeyiz parası ödeniyor. Bu ödenek SSK veya Bağkurlu anne veya babasının vefatı nedeniyle yetim maaşı alan kız çocuğuna veriliyor. 24 maaş tutarındaki bu para kız çocuğuna evlendiğinde toplu ödeniyor. Başvuru SGK’ya yapılıyor.
RAPOR ÜCRETİ ALMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Rapor alınan sürelerde patron maaş ödemez, ödemeyi SGK yapar. Buna iş göremezlik ödeneği (istirahat parası) denir. Ödeme son 3 aylık kazanca göre yapılır. En düşük günlük ödeme ayakta tedavide 56.84 TL, yatarak tedavilerde 42.63 TL. Bu parayı Bağkurlu da alır.
EMZİRME ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIR?
SGK,halk arasında ‘süt parası’ olarak bilinen emzirme ödeneği de veriyor. 178 lira olan bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin bulunması yeterli. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine doğumdan sonraki 5 yıl içinde başvuru yapılabilir.
DOĞUM İZNİ ÜCRETİNİZİ ALMAYI UNUTMAYIN
Doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan anneler,çalışmadıkları sür enin parasını alabiliyor. Asgari ücretlinin aldığı en düşük ödeme 6.367 lira. Para anne adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor.Paranın yatıp yatmadığı, doğum izniniz bitince ‘turkiye.gov.tr’den kontrol edilebiliyor.
EMEKLİ OLAMAZSANIZ ÖDENEN PRİM GÜNÜNÜZÜ GERİ ALABİLİRSİNİZ
Bazı sigortalılar yaşı doldurmasına rağmen emeklilik için gerekli prim gününü tamamlayamıyor. Bu kişiler o ana kadar ödedikleri primleri SGK’dan toplu olarak geri isteyebiliyor. Bunun için SGK’ya dilekçeyle başvurmak gerekiyor.
MUHTAÇ ENGELLİYE 818 TL
Yüzde 40 ve üzeri engelli olup da sosyal güvencesi bulunmayan engelliler,yaşlılar ile anne veya babası olmayan (yetim) muhtaç çocuklara Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 818 TL aylık bağlanıyor. Sağlık hizmeti ücretsiz. Muhtaç aylığı için başvuranın gelirinin olmaması ya da 607 lirayı aşmaması şartı var.
HASTAYA BAKANA 1.305 TL DESTEK
Devlet,engelli yada çok yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilerle aynı çatı altında yaşayanlara evde bakım parası olarak aylık 1.305 lira ödüyor. Evde bakım parası için Aile Bakanlığı‘nın il ve ilçe müdürlüklerine başvuruluyor.
2022 AYLIĞI NEDİR?
Sosyal güvencesi olmayan ve ekonomik durumu yetersiz 65 yaş üstü vatandaşlara devlet yaşlılık maaşı (2022 maaşı) veriyor. 607 liranın altında geliri olan yaşlı önce defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakı alacak. Başvuru kaymakamlıklara. Aylık ödeme 637 TL. kaynak/ a haber

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.