SGK’dan EMZİRME ÖDENEĞİ!
Kadınlara yönelik emzirme desteği ödeneği vereceğini duyuran SGK’dan 1.238 tl

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), canlı doğum gerçekleştiren sigortalı kadınlarla sigortalı olmayan eşleri çocuk dünyaya getiren erkeklere emzirme ödeneği verileceğini duyurdu. Bu kapsamda, bu yıl için 1.238 lira olarak ödenen emzirme ödeneceği için aranan şartlar da belli oldu.
EMZİRME ÖDENEĞİ
Bu kapsamda, hizmet akdine tabi ya da kendi adına çalışması nedeniyle gelir veya aylık alan kadınlara ve sigortalı olmayan eşleri çocuk doğuran erkeklere de emzirme ödeneği veriliyor.
Fakat, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu doğrultusunda görev alan memurların emzirme ödeneğini kendi kurumlarından aldığı için SGK’dan bu ödeme kapsamına alınmadığı öğrenildi.
İŞTE ŞARTLAR
Bu desteği alabilmek için bazı koşulların yerine getirilmesi öğrenilirken, 4/a (hizmet akdine tabi) personel ile 4/b (bağımsız çalışan) statüsündeki sigortalı çalışanların doğumdan önceki bir yıl içinde minimum 4 ay kısa vadeli sigorta primi bildirmiş veya ödemiş olması şartları aranıyor.
OTOMATİK DOĞUM RAPORU
Sigortalılığı bitenlerin çocukların, işten ayrıldıkları tarih itibarıyla 300 gün içinde dünyaya gelmesi ve son 15 ayda minimum 4 ay prim ödemeleri olması halinde yine emzirme ödeneği alabiliyor.
Öte yandan, bu destek için SGK’ya dilekçe verilmesi koşulu sonlandırılırken, sisteme düşen doğum raporları kapsamında ödeme işlemleri otomatik yapılıyor ve bu sayede, insanlar bürokratik yükten kurtuluyor ve işlemler hızla yapılıyor.
SGK tarafından belirlenen destek tutarı her yıl revize edilirken, 2023’te 520 TL olarak hesaplara yatan bu destek, geçen yıl 857 lira olarak ödenmişti. Bu yıl ise 1.238 TL olarak ödenen emzirme ödeneğinin her bir canlı doğum için bir defa gerçekleştiği öğrenildi.
DETAYLAR
Emzirme Ödeneği Kimlere Verilir?
Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir. Ayrıca hizmet akdine tabi ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine emzirme ödeneği ödenir.
Emzirme ödeneği hizmet akdine tabi çalışan (4/a’lı) sigortalılar ile kendi adına ve hesabına (4/b’li) çalışan sigortalının yararlanabildiği bir ödeme türü olup, kamu görevlisi olan sigortalılara 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince kendi kurumlarınca ödeme yapılmakta olup bu kişilere emzirme ödeneği ödenmez.
Emzirme Ödeneğinin Şartları Nelerdir?
Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için;
-Hizmet akdine tabi (4/a lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,
-Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,
-Doğumun canlı gerçekleşmiş olması
şarttır.
Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır.
Emzirme ödeneği her bir çocuk için doğum anında yaşaması şartıyla (canlı doğum) doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenerek Bakanlık Makamınca onaylanan tarife üzerinden verilir. 2023 yılı için 520,00 TL, 2024 yılı için 857,00 TL ve 2025 yılı için 1.238,00 TL olarak belirlenmiştir.
Emzirme ödeneğinin talep edilmesinde hak düşürücü süre, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıldır.
Emzirme Ödeneği Almak İçin Nereye Başvurulur?
Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalıların ödeneklerini almaları için Kuruma talep dilekçesi verme şartı kaldırılmıştır. Emzirme ödeneği, sistemde görülen emzirme ödeneği raporuna istinaden otomatik olarak ödenmektedir.