Dolar 32,3178
Euro 34,6290
Altın 2.410,37
BİST 10.094,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Soğan Amerika’da daha ucuz

Türkiye’de pazarda 5 TL’ye satılan soğan Amerika’da marketlerde 2,5 liraya satılıyor.

Soğan Amerika’da daha ucuz
REKLAM ALANI
4 Şubat 2019 11:29

Amasya‘da 25 yıldır ailesinin soğan üretimi ve satışını yaptığını belirten Oğuz Çelik, gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla fiyatların düştüğünü ifade etti. Çiftçilerin erkenci soğan dikimini artırdığını ifade eden Çelik, “Bize ‘soğan ekelim mi, ekmeyelim mi?’ diye soruyorlar. Bunu şu anda iklim belirliyor. Soğanın para edip etmeyeceğini, malın fazla olup olmayacağını, hastalığın olup olmayacağını iklim belirliyor. Ekiliş miktarı filan belirlemiyor. Şansa kalmış bir durum var gibi gözüküyor” dedi.

Amasya’da kırmızı altın olarak nitelendirilen soğan ile ilgili konuşan 34 yaşındaki Çelik, “Geçmişte büyüklerimiz ‘soğanın ne yapacağı belli olmaz. Yüzü kırmızıdır’ derlerdi. Böyle yıllarda da ‘kırmızı altın’ derler. Gerçekten de altın değerinde. Bu yıl değil ama geçmiş yıllarda bir çeyrek altın fiyatına bir çuval soğanın satıldığını gördük” diye ifade etti. 2017 yılında 1.5 TL’ye sattıkları soğanı 2018 yılında 8 lira sattıklarını vurgulayan pazarcı esnafı Salih Yılmaz da, “Şimdi kilosunu 5 liraya satıyoruz. Yine vatandaş şikâyetçi.

Fiyatların sebebi de soğandaki hastalık. Bu sene yine Amasya’da erkenci soğan para edecek. Önümüzdeki kış için bir şey diyemeyiz. Şimdi herkes soğan ekiyor. Kime sorsam, ‘Soğan ekiyorum’ diyor. Buğday ekecek adam soğan ekiyor” diye konuştu. Öğretmen Ali Erdal, tatil nedeniyle Amerika’da Türk nüfusunun yoğun olduğu bir bölgeye gittiğini belirterek, “Amerika’da 0,49 sent. Yaklaşık yarım dolar. Türk parasıyla 2,5 – 3 liraya denk geliyor. Çok ilginçti. Orada daha ucuz olduğunu gördüm” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.