Dolar 32,5064
Euro 34,5611
Altın 2.501,94
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Sular çekildi, kara göründü… SAMSUN’DA ‘KURAKLIK’ ALARMI!

Samsun’daki Türkiye’nin 3’üncü büyük barajı Altınkaya’da sular çekildi, kayıklar karada kaldı

Sular çekildi, kara göründü…  SAMSUN’DA ‘KURAKLIK’ ALARMI!
REKLAM ALANI
3 Aralık 2020 14:24

Samsun’da, Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan, ‘gövde hacmi’ ile ‘Türkiye’nin 3’üncü büyük barajı’ olan Altınkaya Barajı havzasında yağışların azalması dolayısıyla sular kilometrelerce çekildi, kayıklar karada kaldı.

3 İLÇENİN SINIRINDAKİ DEV BARAJ
Samsun’un Bafra ve Vezirköprü ilçeleri ile Sinop’un Durağan İlçesi sınırlarını kapsayan Altınkaya Barajı, Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre 15 milyon 920 bin metreküp ‘gövde hacmi’ ile Türkiye’nin 3. büyük barajı olma özelliğini taşıyor. Maksimum 190 kotlu Altınkaya Barajı’nın 02 Aralık 2019 tarihinde 173,46 metre olan kotu, 02 Aralık 2020 tarihinde 164,95 metreye düştü. Azami hacmi 5 milyon 763 bin metreküp olan barajdaki su miktarı da 3 milyon 264 bin metreküpe geriledi.

HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Bu yıl yağışların azalması nedeniyle, Altınkaya Barajı’nı besleyen Kızılırmak Nehri’nin 183 m3/s olan ortalama debisi de gözle görülür şekilde azaldı. Debi düşünce baraj gölü de yeterince beslenemedi. Altınkaya Baraj Gölü havzasında bulunan, Sinop’un Durağan ilçesi ile Vezirköprü Saraycık Mahallesi ve Akçay mevkisinde tarım arazileri meydana çıktı. Akçay bölgesinde ise arazilerin tamamı ortaya çıkmış durumda. Sular çekilince balıkçı kayıkları karaya oturdu. Bölgedeki durum kuraklığın fotoğrafını ortaya çıkardı. Baraj havzasında su çekilen bölgeler drone ile havadan görüntülendi.

CUMHURBAŞKANI UYARMIŞTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada bu yılki yağışların neredeyse yarı yarıya azaldığını ifade etmiş, kuraklık tehlikesine dikkat çekmiş, her ihtimale karşı vatandaşlardan su kullanımında tasarrufa önem vermeleri çağrısında bulunmuştu.

ALTINKAYA BARAJI VE HES
Altınkaya Barajı, Samsun’un Bafra ilçesinin 35 km güney batısında Kızılırmak Nehri üzerinde bulunuyor. Barajın temelden yüksekliği 195 metre, gövde dolgu hacmi ise yaklaşık 16 milyon metreküp. Barajın amacı ortalama debisi 183 m3/s olan Kızılırmak’tan 700 MW kurulu gücünde 4 üniteli santralle yılda 1.632 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretmek ve barajın 20 km mansabında bulunan Derbent Barajı’na sürekli ve düzenli su temin etmek ve taşkın kontrolü yapmak.
İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.