Dolar 32,3659
Euro 34,9545
Altın 2.325,09
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Sümela Manastırı’nda Define İddiası Gündeme Bomba Gibi Düştü!

Trabzon’un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı’nda, 3 yıldır devam eden restorasyon çalışmalarında sona yaklaşılırken, manastırda, endüstriyel dağcılardan oluşan özel ekibin sürdürdüğü restorasyonda define bulunduğu iddiası gündeme bomba gibi düştü

Sümela Manastırı’nda Define İddiası Gündeme Bomba Gibi Düştü!
REKLAM ALANI
1 Ekim 2018 21:31

Define iddiasıyla ilgili olarak Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan ve Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu’ndan art arda açıklamalar geldi.

Türkiye’nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından Trabzon’un Maçka ilçesinde Karadağ eteklerindeki tarihi Sümela Manastırı’nda, 3 yıldır süren restorasyon çalışmalarında sona yaklaşılırken, ortaya atılan define söylentisi kulakta kulağa yayılıyor. Manastırda, kaya ve buz kütlelerinin düşerek olumsuzluğa yol açmaması için endüstriyel dağcılardan oluşan özel ekibin sürdürdüğü restorasyonda define bulunduğu öne sürüldü.

Kentte yayılan söylenti, 2011’de vizyona giren, Adem Kılıç’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Sümela’nın Şifresi-Temel’ filmini anımsattı. İzleyenleri kahkahaya boğan filmin senaryosu, manastırda define olduğu üzerine kurulmuştu.

Kentte yayılan ‘manastırda define bulundu’ söylentilerini mantıklı bulduğunu belirten Ali Dursun Nezir, “Kaç yıldır ‘Manastır bugün-yarın açılacak’ deniyor ama hâlâ açılmadı. ‘Manastır içerisinde altın bulundu, o yüzden insanları oyalıyorlar’ diye herkesten duyuyoruz. Açılmamasına ben de hayret ediyorum. Hazine dedikoduları bana da mantıklı geliyor. Manastırın içerisinde hazine olabilir” dedi.

‘MUHTELEMEN ORADA HAZİNE OLABİLİR’

Sümela Manastırı’nda define olduğu iddialarının filmlerle de gündeme geldiğini hatırlatan Ali Sümer de, “Hazine olduğu dedikoduları kahvehane önlerinde yayılıyor. Ne derece doğrudur, bilemiyoruz. Define dediğinin en fazla bir saatlik işi olabilir. Yıllardır orada restorasyon adı altında neler yapılıyor anlamış değiliz. Sonuçta tarihi bir yer. Yüzyıllar önce orada yaşamış insanlar var. Muhtemelen hazine olabilir ama bu zamana kalır kalmaz, bilemeyiz. Filmlere konu oldu, manastırda hazine var, diye. Demek ki orada bir şeyler var” diye konuştu.

‘3 YILDA 3 MANASTIR DAHA YAPILIR’

İlçe sakinlerinden Adem Şen de restorasyon çalışmalarının uzun sürmesinden yakındı. Şen, “Hazine işi kesin midir bilinmez ama kulaktan kulağa yayılıyor. 3 yıldır restorasyon yapılıyor. 3 yılda Sümela gibi 3 manastır daha yapılırdı” ifadelerini kullandı.

‘SÖYLENTİLER ŞEHİR EFSANESİ’

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan ise iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. Başkan Koçhan, şunları kaydetti: “Bu tür söylentiler bizim kulağımıza da geliyor. Bu söylentiler tamamıyla şehir efsanesidir. Emin olun, ilk bu dedikoduyu çıkaranın kendisi de inanmıştır. Biz sadece gülüyoruz. Sümela Manastırı’nda define olduğu, 3 yıldır orada define arandığı gibi söylemler tamamıyla gerçek dışıdır. Sümela Manastırı’nda bir taş düşme çalışması var. Eğer biz 3 yıl önce Sümela Manastırı’nı apar topar kapatıp da taş temizliğine başlamasaydık şu anda orada bir manastır olmazdı ve bu taş düşmeleri yaralanmalara hatta ölümlere yol açabilirdi. Taş temizleme çalışmalarında ilk iki etap bitti. Şu anda giriş kısmının üst kısmında bir kayada taş düşme tehlikesi var. Bu kaya da bertaraf edilerek inşallah manastırı 2019 yılının başında ziyarete açacağız.”

‘BU İDDİALAR EFSANEDEN ÖTEYE GEÇMEMİŞTİR’

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu da söylentilerin tamamen uydurma olduğunu belirtti. Ayvazoğlu, şöyle konuştu:

“Bu söylentiler tamamıyla uydurmadır. Bu dedikodular asılsızdır. Yapmış olduğumuz tadilat boyunca böyle bir şeye kesinlikle rastlanmamıştır. Hazine konusu her zaman efsane olarak ortaya konulmuştur fakat efsaneden öteye geçmemiştir. Sümela bir cazibe merkezidir. Vatandaşlar da Sümela’nın bu gizemli halinden belli başlı çıkarımlar elde ederek birtakım efsaneler uyduruyor. Tadilat çalışmalarında sona gelindi, bu tür söylemlere kulak asılmamalıdır. Yakında manastırın belli bir yeri turizme açılacak. Herkes, söylemlerin asılsız olduğunu görecek.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.