Dolar 32,3424
Euro 35,0948
Altın 2.310,52
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

TÜRKEL; “SAMSUN İTHAL BÜROKRATLARA TESLİM EDİLDİ”

CHP öncülüğünde Samsun’un 17 ilçesinde açılması planlanan Hayır Çarşılarının 7. si Bafra’da açıldı. Açılışa katılan CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel muhabirimiz Asel Sema Uğurlu’nun sorularını yanıtladı. Soruları yanıtlayan Türkel ile muhabirimiz hem Türkiye gündemini hem de Samsun’u konuştu. İşte röportajımızın detayları…

TÜRKEL; “SAMSUN İTHAL BÜROKRATLARA TESLİM EDİLDİ”
REKLAM ALANI
3 Temmuz 2020 20:07

CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, “Şunun altını çizmek isterim ki Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni Mustafa Demir yönetmiyor. Bakın ithal bürokratlara teslim edilmiş, SASKİ’si Samulaş’ı, daire başkanları, başkan yardımcıları bu şehrin evlatları bu şehrin Büyükşehir Belediyesi’ni yönetmiyor ve yukarıdan aldıkları talimatlarla işe alımlardan tutun, ihalelere satın almalardan tutun bürokratik yönetim anlayışına varana kadar Mustafa Demir yönetmiyor.” dedi.

“FIRTINA BAŞLADI, CHP GELİYOR”
-Sayın Başkanım bir açıklamanızda Samsun’un sorunlarını, özlemlerini ve beklentilerini çok iyi bildiğinizi belirterek çalışmalarınızın salgın sürecinin azalmasıyla birlikte daha da hız kazanacağını belirtmiştiniz. Bizlere çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
“Özellikle Pandemi sürecinde ülkemizin de, şehrimizin de, dayanışmaya, kucaklaşmaya, yaraları sarmaya ihtiyacı var. Vatandaşından 10 TL karşılığı mesaj desteği isteyip, bu milletin duygularıyla oynayıp da ondan sonra 30 tane sanatçıya 30 milyon veren anlayışıyla yanlış yapıyor. Biz muhalefetimizi yapıyoruz ama vatandaşıma dokunacak adımlarda atıyoruz. Bu adımlardan biri de burada açacağımız Hayır Çarşımız. Şu an itibariyle bizim Samsun özelinde 17 ilçemizin tamamında özellikle Pandemi süreci başladığından bugüne kadar teyakkuz halinde. Arkadaşlarımız gecesini gündüzüne katarak, azdan az çoktan çok topladıkları yardımları vatandaşlarımıza ulaştırdı. Diğer taraftan acısıyla tatlısıyla yaraları nasıl sarabilirizi arıyor ve gerçekten bu konuyu, problemi dert ediyorlar. Arkadaşlarımız 17 ilçede ev, köy ziyaretlerini yapıyor. Bu noktada ne tür çareler üretebiliyorsak, onlara destek olmaya çalışıyoruz. Tam bu noktada Hayır Çarşımızın 7.’sini açıyoruz ve bu devam edecek.”

“MUTLULUK DEĞİL HİCAP DUYUYORUZ”
“Şunu söyleyeyim, biz vatandaşa burada toplumsal dayanışmayla topladığımız 2. el ama temiz, pırıl pırıl helal yollarla topladığımı kıyafetleri dağıtmaktan mutluluk duymuyoruz. Biz vatandaşımızın bu duruma düşmesinden, düşürenlerden hicap duyuyoruz ama böyle bir ihtiyaç var ortada. İnanın şu an Kavak’ta, Asarcık’ta açtığımız ilçelerin tamamında büyük bir teveccüh ile karşılaştık. Tıklım tıklım mağazalarımız, demek ki ihtiyaç var.”

“YÖNETENLERİN RAHATI İLE BU ÜLKE YÖNETİLEMEZ”
“Dayanışmak lazım. Sadece yönetenlerin rahatı ile bu ülke yönetilemez. Onların dünyası başka. Eğer vatandaşımız buraya gelip bu kıyafetleri alıyorsa bir sorun vardır. Ama biz bunu hep birlikte toplumsal dayanışma olarak devam ettireceğiz. Akabinde devam edeceğiz. Biz sadece seçim günü değil, yılın 12 ayı vatandaşımızın yanında olmaya özellikle Samsun il örgütü ve ilçe başkanlarımız ile birlikte devam edeceğiz. Bu bir birliktelik işidir. Siyaset sadece seçim zamanları değil, o yüzden AKP’lileri sokağa çağırıyoruz. Siyaset hayatın her anında vatandaşla kucaklaşma sanatıdır ve bizim bunu başardığımızı görüyoruz. Sokakta ve sahada bunun geri dönüşlerini alıyoruz. En azından insanlara gidip halini hatırını soruyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi Samsun’da da Türkiye’de de, rüzgar geliyor fırtına başladı. CHP geliyor. Vatandaşlarımızın desteği ile iyi şeyler yapacağız.”

“SAMSUN İTHAL BÜROKRATLARA TESLİM EDİLDİ”
-Sayın Başkanım Samsun artık yüksek fiyatlı su kullanımı ile tanınıyor. Geçtiğimiz günlerde bir su zammı daha aldık. İnsanlar hem SASKİ’ye hem de Mustafa Demir’e zamlar konusunda tepki gösteriyor ancak hiçbir düzenleme ya da geri adım atılmıyor. Hem SASKİ’nin hem de Büyükşehir’in insanların isteklerine karşı sessizliğini nasıl buluyorsunuz?
“Şunun altını çizmek isterim ki Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni Mustafa Demir yönetmiyor. Diğer taraftan da yönetmeye çalışıyor ama yönetemiyor. Bakın ithal bürokratlara teslim edilmiş, SASKİ’si Samulaş’ı, daire başkanları, başkan yardımcıları bu şehrin evlatları bu şehrin Büyükşehir Belediyesi’ni yönetmiyor ve yukarıdan aldıkları talimatlarla işe alımlardan tutun, ihalelere satın almalardan tutun bürokratik yönetim anlayışına varana kadar Mustafa Demir yönetmiyor. Dolayısıyla 3 maymunu oynuyor.”

“SAMSUN TARİHİNİN EN BAŞARISIZ BELEDİYE BAŞKANI”
“Pandemi süreci ile karşı karşıyayız, insanlar açıklıktan kırılıyor, evlerine ekmek götüremiyorlar. İşinden olmuş, aşından olmuş bir sürü çileyle karşı karşıyalar. Tam bu noktada Türkiye’nin, daha önce de açıkladığım gibi en pahalı suyunu Samsun Büyükşehir Belediyesi vatandaşlarına reva görüyor. Su yaşamdır, su haktır. Su hakkı kimse tarafından gasp edilemez, gasp eden Samsun Büyükşehir Belediyesi. Bu anlayışla bu belediye yönetilemez. Sokaktayız alandayız biz CHP’li kardeşleriniz, dostlarınız olarak söylüyoruz. Sürekli köy köy geziyoruz. Samsun tarihinin en başarısız belediye başkanıdır Mustafa Demir! bunun altını çiziyorum. Bu sudan sosyal yardımlara, belediye yönetiminden, uygulamalara varana kadar yapamıyor. Sadece gazetelere, televizyonlara çıkarak Samsun yürüyor, koşuyor söylemleriyle bu şehir yönetilemez.”

“MEMLEKET YANGIN YERİ”
“Bu şehrin AKP milletvekilleri de bu vebale ortak oluyor. Bu şehirde hep beraber yaşıyoruz. Seçim dönemi gelip bu milletin kapısına gidip, biz Samsun’u uçuracağız, işsizliği bitireceğiz, sosyal adaleti getireceğiz diyenlerin hiç birini sokaklarda göremiyoruz. Çünkü sokağa çıkacak yüzleri yok, ekonomi duvara dayanmış. Bakın burada Bafradayız, Bafra ovasının durumu ortada, üreticilerin durumu ortada, Çarşambalıların durumu ortada. Memleket yangın yeri. Arkadaşlar hala hayal kuruyorlar.”

“SÖZLERİNİ TUTMADILAR”

Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri ekonomik sıkıntılara ve işsizliğe dikkat çeken açıklamalarda bulunurken Ak partili vekillerin gündemi daha farklı oluyor siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Bizim vekillerimiz halkın içinde yaşıyorlar. AKP’li milletvekilleri sarayın havasına alışmışlar, halktan koptular. Bu Samsun’un sokaklarında, köylerinde gezerken biz sizdeniz, refahınızı yükselteceğiz, açlığa yoksulluğa çare bulacağız. Biz Samsun’u sanayi şehri yapacağız, turizm şehri yapacağız, bunları unutmamak hatırlatmak lazım. Tarımı coşturacağız, sanayiyi coşturacağız vaatleriyle geldiler, vatandaşımızdan oy istediler. Samsun’da bizim milletvekillerimiz kadar gönül rahatlığıyla gezme şansları yok. Çünkü sözlerini tutamadılar. Dolayısıyla bizim gündemimiz, milletvekillerimizde başta olmak üzere sokak sokak gezerek, vatandaşın açlığı ve yokluğu belirlemek. AKP’li milletvekillerinin gündemi biraz önce söylediğim gibi tutulamayacak hayaller, yerine getirilmeyen sözler.”

“SOKAĞA ÇIKAMAZLAR”
“Ben AKP’li milletvekillerini Sebze Hali’ne bekliyorum, çıkabilirler mi soruyorum. Ben AK Partili vekilleri Samsun saathane meydanına bekliyorum. Seçim zamanında değil, şimdi vatandaşın pandemi sürecindeki yaralarını sarmak için dertlerini dinlemeye davet ediyorum.”

“ESNAF MAĞDUR”
“Samsun’da şuan itibariyle Samsun’da bin 100 tane kahveci iflas etti. Bakın bunu net olarak söylüyorum. Çare yok, kapatacaklar. Geçen Kahveciler Odasını ziyaret ettim Sayın başkanımız diyor ki, bir yirmilik masalarımızı, 2 metreye çıkarmamızı istiyorlar. Bize bir çare üretsinler, biz battık. Binlerce insan aç ve işsiz. Şu yüzden gündemleri farklı artık vatandaşın boş vaatlere, hayallere karnı tok. Söylediklerinde karşılığının vatandaşta olmadığını gördükleri için vatandaşlara ipe bak cambaza bak oyunlarıyla farklı hayallerle, senaryolarla hala sıkılmadan vatandaşa Samsun’u yücelteceğiz vaatleriyle sosyal medyadan seslenebiliyorlar. Çıkamazlar sokağa. Vatandaş hesabını sorar. Bu yüzden bizim gündemimiz halk, emek, emekçi, çiftçi, işçi. Biz bu ülkenin evlatlarıyız. Biz geldiğimiz yeri biliyoruz, gideceğimiz yeri de biliyoruz. Bu yüzden bizim gündemimiz memleket, onların gündemi başka.”

“YARGI SİYASALLAŞIYOR”
-Sayın Başkanım hükümetin sunduğu çoklu baro sisteminde savunulan şey aslında siyasi bir ayrımdan daha ziyade mesleki bir ayrım olacağı şeklinde. Siz bu tasarıyı nasıl yorumluyorsunuz?
“Öncelikli olarak bu iş kesinlikle siyasidir, bunun altını çizmek istiyorum. Tekrar ediyorum, bu siyasi bir karardır. Özellikle AKP döneminde 2020’den bu zamana yargının nasıl AKP eliyle siyasallaştığını acı olarak görüyoruz. Yasama zaten siyasallaşmış, yürütmenin durumu zaten ortada. Yargı siyasallaşma yolunda hızla ilerliyor. Tam bu noktada savunma hakkı siyaset eliyle bölüp parçalanıp yönetilmeye çalışılıyor. Biz onu net olarak görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Samsun Baro Başkanımız Kerami Bey’in çok enteresan bir açıklaması vardı diyor ki, “Adliyelerdeki baro binalarını AKP’li baro, MHP’li Baro, CHP’li Baro, İYİ Partili Baro diye mi ayıracağız. Savunma hakkını kaça böleceğiz, nasıl tasnif edeceğiz. Bu siyasi bir karardır. Bu adımdan bir an önce hükümet edenlerin geri adım atması gerekiyor, acilen. Çünkü bugün terazinin kantarıyla oynarsanız, bugün savunma hakkıyla oynarsanız, yarın bu oynadığınız terazinin kantarı yarın iktidardan gittikten sonra AKP’yi de tartar.”

“SAVUNMA HAKKI KUTSALDIR”
“Bu kesinlikle baroların elini güçlendirmek, yerel barolar kurarak baroları güçlü kılmak söyleminin altında baroları siyasallaştırarak, barolara siyaset sokarak, baroları bölme aşamasıdır. İkincisi ve daha önemlisi, baroları siyasallaştırırsanız cüppelere cep dikersiniz, düğme dikersiniz. Savunma hakkı en kutsal hakların başındadır ve yarın bu savunma hakkı AKP’ye de lazım olacaktır, dolayısıyla bu siyasi bir karardır.”

“MEDYA İNLİYOR”
-Biliyorsunuz ki gündem de olan bir diğer önemli konu da Sayın Cumhurbaşkanının bildirdiği sosyal medya üzerindeki düzenlemeler. Bu konuda iki algı oluştu bir taraf tamamen sosyal medya kullanımının kısıtlanacağı yönünde konuşurken bir taraf siber zorbalık gibi konuların artık cezasız kalmaması yönünde atılan bir düzenleme olduğunu savunuyor. Siz sosyal medya düzenlemesi yasa tasarısı hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Siber zorbalık diyenlerin, neyi zorbalık olarak gördüklerine bakmak lazım. Bugün AKP özellikle geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden, hani bilirsiniz yeşil nokta göstergeli trolleri vardır AKP’nin hala devam ediyor. Şu anda Adalet ve Kalkınma Partisi siber zorbalığı fiilen, Twitter, Facebook gibi sosyal mecralar üzerinde zaten yapıyor. Bu insanların en doğal hakkı olan özgürlüklerin kısıtlanmasıdır. Bakın ekonomi iyi yönetilemiyor, ülke iyi yönetilemiyor artık duvara dayandı. Çiftçinin, emeklinin, emekçinin durumu ortada ve şu an itibariyle, medyanın yüzde 90’nına yakın bir oranı AKP baskısı altında inim inim inliyor.”

“ENGELLEYEMEYECEKLER”
“Merkez medya dediğimiz anlayışla, o AKP’li yandaş medya dediğimiz anlayışla farklı bir Türkiye tablosu çiziliyor. Tam bu noktada muhalif seslerin, muhalefetin bende bu işe karşıyım diyenlerin aslında önünü geçmek ve sesini kısmak için yapılmış bir girişimdir. Şunu söyleyeyim, artık dünyada sınırlar kalkmıştır. Dolayısıyla bugün almış oldukları yasal tedbirler, o vatandaşa göstermiş oldukları sopanın ucu mızrağın ucu yarın kendilerine döner, engelleyemeyecekler. Engelleyemezler. Bu yol aşılır. Farklı yollarla aşılır. Dünyada artık sınırlar kalkmıştır. Şu an Halk TV’yi 5 gün kapatma cezası verdiler. Tele1’i tehdit ediyorlar. Muhalif denilen basını Fox TV’sini onurlu yurtsever duruşa sahip olan yerel medyada dahil olmak üzere bu baskının altında inim inliyor. İşte tam bu noktada özgürlükleri kısıtlamak, önüne geçmek istiyorlar. Yanlış yapıyorsun ey AKP, ey millet ittifakı diyenlerin önüne geçmeye çalışıyorlar. Ama yapamayacaklar. Buna bu millet buna izin vermez.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.